0   

Dejan Šibilja @siljo 7. Avg 2009, 22:08

A ima kdo izkušnje s sistemskimi filtri na Sigmi 10-20? Razmišljam o nakupu, sam bi rad prej bil siguren, da ne bom mel črnih robov zaradi širokega kota. Gledal sem Cookin (Z PRO in X PRO), LEE (naj bi bili kvalitetnejši, vendar so tudi občutno dražji),... No, če je kdo že sprobal kak sistem na omenjeni Sigmi, bi lepo prosil, če z mano podeli svoje izkušnje.

LP
 0   

bockorek @bockorek 8. Avg 2009, 17:32

Sam uporabljam LEE sistemske filtre in se ne vidi nobenega črnega roba. Šele če imam držalo privito na wide polarizacijski filter in na držalu privite 3 reže se vidi malo, ampak zanemarljivo malo pri 10mm in odprti zaslonki, tako da ni panike. Imam pa wide adapter, ki držalo drži bliže objektivu.

LP
 0   

miha @mihaaa 8. Avg 2009, 23:30

@silijo: jaz sem uporabljal cokin in je bilo ok,.. z-pro s stojalom je bil brez roba ce se prav spomnem,...

@bockorcek: a lee-je dobis pri nas, akksnih sosedih ali direkt pri njih?

lp
 0   

miha @mihaaa 8. Avg 2009, 23:40

@silijo: jaz sem uporabljal cokin in je bilo ok,.. z-pro s stojalom je bil brez roba ce se prav spomnem,...

@bockorcek: a lee-je dobis pri nas, akksnih sosedih ali direkt pri njih?

lp
 0   

gogo @gogo 9. Avg 2009, 11:23

Jaz sem Lee dobil pri Calumet http://www.calumetphoto.co.uk/ , so bili najugodneje, je pa potrebno čakati na njih, ker jih baje izdelujejo po naročilu. Sam sem čakal cca 7-8 tednov. Isto je s Singh Ray, samo da so še dražji ( pa verjetno nekaj boljši).
 0   

Dejan Šibilja @siljo 9. Avg 2009, 12:30

Hvala vsem za odgovore.
Sem malo brskal po internetu in primerjal cene, pa me zanima, kako so kaj proizvajalci kompatibilni med sabo. Npr. Z-PRO Cokin nosilec piše, da je za 100mm filtre, pa me zanima, če potem res pašejo notri LEE 100mm filtri ali npr. HITECH. Je pa recimo Cokin nosilec veliko cenejši od LEEjevega, pa mislim, da nima velike veze pri sami fotografiji.
Kakšen nasvet glede best-buy filtrov za amaterskega fotografa? Naprimer znamka, ki ima najboljše razmerje med ceno in kvaliteto, ker mi je itak jasno, da so boljši filtri tudi dražji, samo kje je tista meja, da bom sploh opazil, da je en filter boljši od drugega, glede na to da nisem neki profi.
 0   

gogo @gogo 9. Avg 2009, 14:22

Baje paše Lee v Cokin nosilec, nisem pa sam preizkusil. Kupi tistega, za katerega še opaziš da je boljši. Če sam ne vidiš razlike, nima smisla. Morda Cokin nosilec in en Cokin preizkusiš in en Lee ali kaj drugega pa se odločiš. Meni so GND vlekli na vijolčno od Cokina, tako da je bil N odveč v oznaki.
 0   

miha @mihaaa 9. Avg 2009, 16:47

ja za cokine velja da ti dadi grad nd-ji oz vsi nd-ji vlecejo v violicno oz magento,.. sicer to zna izgledat kul na fotki, samo je pa dostikrat tudi motece,.. to sicer na izi lahko porihtas v postprodukciji ampak dostikrat to ljudi moti,... prva naslednja izbira jim je ponavadi Lee, ki naj bi bili brez (oz verjetno z dosti manj) barvnega stiha..
lp
 0   

bockorek @bockorek 9. Avg 2009, 20:29

Jaz sem kupil pri Morco: http://www.morco.uk.com/latest/leehardware.htm in sem tudi moral čakati na izdelavo, vse skupaj pa je tudi trajalo skoraj 2 meseca, da sem dobil ampak sem takrat naročil v Španijo, ker sem bil tam.

Tudi sam sem imel Cokin P serijo pred tem pa je hudo na magento vleklo, baje da Z serija ne toliko ampak vseeno nič več Cokin, ne hvala.
Cokin Z holder in Lee 100mm Lee filtri so baje kompatibilni, vseeno pa preveri, da ima tudi Cokin holder možnost wide adapterja, glede na to da boš uporabljal na Sigmi 10-20. Lee holder mi je vredu, ker lahko sam sestaviš koliko rež želiš, tako da se izogneš morebitnim robovom, nevem kako je s Cokin Z holderjem. Za mene je bil Lee nekako najboljši kompromis med ceno in kvaliteto, Hitech in Sighn Ray so verjetno res kaj boljši ampak tudi toliko dražji.

lp
 0   

Peter Atanackov @Geo 10. Avg 2009, 12:16

odsvetujem COKIN filtre, ti spremenijo barve, niso nevtralni. Ena cenovno primerljiva in veliko kvalitetnejša možnost so HiTech filtri.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati