0   

Denis Ferlič @DenisF 2. Sep 2009, 10:23

Pozdravljeni pred časom sem fotografiral in naredil par fotografij z Mamiyo rb67, in me stvar že mika kar nekaj časa da bi si jo tudi sam nabavil.

- Sedaj me pa zanima koliko je sploh vrednost Mamiye rb 67 dva bodya plus recimo objektivi in dodatna oprema?

- Ker se ne spoznam ravno na to tehnologijo me zanima kako je to sploh uporabljati te kasete filmi, dia filmi mi lahko kdo na kratko malo razloži?

- Kot zadnja stvar me pa zanima kako spravis potem fotografije v digitalno obliko? Skeniranje filma v foto studiu? Al katera varijanta je cenovno najbolj ugodna?
 0   

iztok @izo 2. Sep 2009, 12:30

zadnje čase je kr nekaj oglasov za te mamiye, verjetno zaradi velikega nabora novih ff fotičev z 20mpix+ resolucije, kar že lahko recimo primerjaš s skeni mf formata (in to od 6x6 naprej) po detajlih..
sam tudi nekj gledam za kaj takšnega, vendar mi je zdej cilj najprej spraskat za en ff digitalc, potem pa vse ostalo.
koliko je vredno, je težko ocenit, ker je odvisno v kakšnem stanju je (čeprav so mamiye trpežne mule) in kakšne je zanimanje in ponudba na trgu. preveri e-bay, bolho itd..
samo rb thenologija je preizkušena, saj lahko fotiči nucaš brez baterij ipd, vsi objektivi imajo svoj zaklop, torej je manj vibracij, tudi špegl (ki je ponavadi največji krivec za stresene fotka na mf pri počasnih zakllopih)je tako nerajene, da ne "loputa" preveč, se mi zdi ipd. je pa orenk velika in težka krava in ponavadi so več ali manj doma v studiih, čeprav se zadnje čase selijo tudi ne teren, ker jih dobivajo amaterji v roke.
kasete so v bistvu magazini s filmim, ki imajo to prednost, da lahko med fotografiranjem zamnješ magazin in tako ponucaš film, ki ti ustreza. pozor: pri 120 formatu boš nardil samo 10 posnetkov (20 pri 220 formatu). še nekaj, baje so objektivi boljši pri novi, rz seriji, kolk pa je to res, ne vem..
-za skeniranje (za ta format) so novejši flatebed skenerji lahko čicto ok, sploh kakšne epson v serija (sploh v700 recimo ipd). najboljše rezulteta pa seveda dobiš ali z namenskih namiznim skenerjem (za srednji format še obstajajo) ali pa z bobenskim skenerjem.
 0   

Miha @cedo 2. Sep 2009, 12:33

Body z enim film magazinom 300€, 90mm standardni objektiv pod 200€, posamezni film magazini 100-150€

Filmi so formata 120 in z enim lahko narediš 10 posnetkov. Če imaš več magazinov, imaš lahko v vsakem drug tip filma, tudi menjaš jih lahko sredi filma.

Filme ti lahko poskenirajo v laboratoriju, kjer ti jih bodo tudi razvili. Za domačo uporabo je pa dober kak epson V500 / V700 flat bed skener. Ker so negativi veliki, bo kvaliteta zadovoljiva.

Pa še dober stativ rabiš, ker ta "big mama" ni prav lahka.
 0   

Heretic @Heretic 12. Sep 2009, 11:46

Živjo, sem pred nakupom prvega srednje formatnega aparata in sem normalno da v dilemi. Odločam se med tole Mamiyo RB67 in Kiev 88. Pri Kievu me vleče manjša teža in nizka cena, ampak odbija slaba kakovost izdelave in občutljivi mehanizmi. Pri Mamiyi pač zaupam v kvalitetno gradnjo in ne pričakujem kar avtomatsko kakšnih težav.

Ker bi fotoaparat uporabljal bolj zunaj, razni izleti, sprehodi in potovanja mi paše, če je lahek. Čeprav po drugi strani redno delam z 2kg+ fotoaparatom, ampak dve kili pa pol sta vseeno veliko. Tako da kar se tega tiče, je Kiev zagotovo prednost, Mamiya pa po drugi strani.. none

Zdaj me pa zanima glede tresljajev zrcala- pri kakšnih časih postanejo očitni na fotografiji? Se da delat brez stojala pri 1/50, 1/60? Recimo od difuzni svetlobi, kadar je oblačno? Al morš stojalo postavljat takoj, ko ne nabija sonce?
 0   

iztok @izo 13. Sep 2009, 10:20

če hočeš lahek, prenosni 6x6 oz. 6x7 format, potem mamiya 6 ali 7. ni poceni, vendar verjetno najboljše, kar lahko dobiš (pod temi pogoji).
z rb67 ne boš ravno neopazne na sprehodih, hehe, tudi ni tako lahko, da je bil prenešal na dalšji cajt (po mojem). najboljše pa seveda je, da zadevo kje sprobaš, da vidiš, kako ti odgovarja.
kiev bi jst pozabil, bi rajši pentacon sistem gledal rajš potem, ker je verjetno cenejši in dosti lažje dobiš robo (pri nas). zna pa imet svoje probleme z mehaniko (navijanje filma, zaklop v mrzlem ipd), vendar najbrž kiev ni nič kaj dosti boljši glede tega.
v glavnem, če te ne bo toliko teža in predvsem velikost rb-ejke motila, potem je mamiya dosti boljša izbira, po mojem. še vedno pa imaš tukaj 645 serijo, ki je recimo dosti bolj prenosna. mojo 1000s-ko recimo me ni noben problem bil vzet na kakšen izlet v naravo ipd. v ta razred bi dal tudi kakšen pentax ipd.
špegl (in zaklop) je pri srednjem formatu kr problem, ker je seveda vse većje, s tem pa tudi energija oz udarec ipd. rb ima sevea zaklop v samih objektivih, kar ta problem zmanjaš, tudi sync z flešem ni omejen (ja pa zato najkrajši zaklop kr precj "dolg", zato pozabi kakšne super kratke zaklope, itak pa glih šport ne boš fotkal z njim). te novejše rb-ejke imajo tudi dumping špegla malo bolj dodelan, se mi zdi oz prav nek namenski mehanzam, ki zmanjšuje vibracije, tako da mogoče ni tako hudo, bi pa za daljša cajte itak v vsakem primeru dal na stojalo vse skupaj, ponucal mlu ipd.
malo poglej tudi v navodila, ti bo lažje glede tehnike ipd
http://www.mamiya.com/assets/pdfs/6x7/RB67_Pro-S_v7.pdf
 0   

Heretic @Heretic 15. Sep 2009, 16:21

izo je napisal/a:

kiev bi jst pozabil, bi rajši pentacon sistem gledal rajš potem, ker je verjetno cenejši in dosti lažje dobiš robo (pri nas).


Zakaj? Če odmislim tehnične težave, se mi zdi Kiev dobra low buđet izbira. Opreme je na (ebay.de) veliko, podpore na internetu tudi. Gledam nanj nekako tako; delat morš previdno in vedt, česa ne smeš naredit - in ne ga dajat drugim v roke.

Sicer pa bolj gledam za Mamiyo rb67, kljub teži in velikosti. Imam namen spremljat in čakat na kakšno dobro ponudbo. Se mi ne mudi.
 0   

iztok @izo 15. Sep 2009, 16:30

aja, ebay je drugo, pri nas ponavadi glede kievov ni glih neke izbire..
edina škoda pri rb je, da nima na tistem mehu že serijsko možnost tilst/shift premikov. adapter je baje drag ko.., pa še to se ga najbrž zelo težko dobi.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati