0   

MatM @MatM 7. Sep 2009, 10:25

Pozdrav!

Bolj kot berem o tem, bolj sem zmeden. Rabil bi par pojasnil v zvezi z bliskavicami. Rad bi nabavil dodatno bliskavico za Nikon D5000 (ki ne podpira commander načina - podobno kot D60) in bi delovala popolnoma avtomatsko. Zadevo bi rad izpeljal s čim manj stroški.
1. Če uporabim dodatno bliskavico, nameščeno na ohišje:
- Ali bi delovala katera koli bliskavica (tudi no-name kitajska), ki podpira iTTL?
- V mislih imam Metz 48 Af-1. Ali bi bilo bolje Nikonovo Sb600?

2. Če bi želel uporabiti bliskavico brezžično:
- Ali je še kak drug način, kot Nikon Sb800 (ali Su 800) na ohišju in Sb600 wireless? Zasledil sem namreč, da lahko Metz 48 tudi deluje v remote slave načinu. Metz 58 http://www.metz.de/en/photo-electronics/mecablitz-models/system-flash-units/mecablitz-58-af-1-digital/product-information.html pa podpira remote master in slave. Ali to pomeni enako funkcionalnost in izkoriščenje nikonovega CLS sistema?
- Ali je še kaka druga (poceni) možnost, da bi prožil ne-Nikonovo bliskavico wireless, in bi bliskavica delovala avtomatsko? Nekatere bliskavice podpirajo SU-4 mode. Predvidevam, da gre pri tem le za proženje, brez avtomatike?

3. Ali je možno doseči hitrejše čase sinhronizacije, kot pa deklariranih 1/200s? Recimo tile Metzi imajo možnost "high speed synchronization". Ali to pomeni, da dobim dodatni meni, kjer to vklopim?

Skratka, trenutno bi rad nabavil bliskavico, ki bi jo zaenkrat uporabljal le na aparatu (oz. remote, če bi bila varianta), kasneje pa tudi v brezžičnem sistemu. Kak nasvet, katero naj nabavim?

Upam da ni preveč vprašanj naenkrat. Hvala za odgovore.

Matej
 0   

Matej Ružič @mat 18. Sep 2009, 08:30

No bom pa jaz kajpovedal.

K točki1.: Metz bliskavice nico neke "no-name kitajske" bliskavice, ampak vrhunske nemške bliskavice, ki so vsaj enako dobre kot Nikonove.

V tvojem konkretnem primeru je Metz 48 verjetno celo boljša izbira kot pa Nikon SB-600 že zaradi slave uporabe kot si že sam ugotovil.
Kot drugo pa SB-600 CLS-a v slave načinu omogoča samo, če imaš zraven še vsaj SB-800... kot glavni fleš...

K točki 2:
Mislim da tudi Metz podpira CLS in bi torej moralo delovati.
Predlagam pa da še pri Besnemu prej vprašaš da bo 100%.

K točki 3.:
High-speed sinchro je odvisen od bliskavice in ga omogočajo verjetno vse zunanje bliskavice.
Tistih deklariranih 1/200s velja za bliskavico, vgrajeno v aparat, ki pač več ne zmore (razen Nikon D40 je v tem pogledu super).
Torej vsaka zunanja bliskavica ti omogoča HSS.

Za manj kot 200€, kolikor stane nov Metz 48 je to po mojem najboljša izbira za ta denar.

Lp (še en) Matej
 0   

MatM @MatM 18. Sep 2009, 12:22

Hvala za odgovor. Mi je že malo bolj jasno.

Pa še pojasnilo:
Malo štorasto sem se izrazil glede "no name china" in Metza in jih nenamerno postavil v isti stavek. Vem da je Metz popolnoma drugi rang. Zanimal me je le hipotetični ekstremni primer z možnostjo uporabe poceni kitajskih bliskavic z iTTL podporo. Metz je bil pa mišljen kot dejanska alternativa Nikonovim bliskavicam.

Glede detajlov se bom res pozanimal še v trgovini in če bo možno, pred nakupom stestiral.

Vem , da vsekakor potrebujem dva flasha, enega master in enega slave. Zanimalo me je le, če Metz 48 in 58 ponuja vse prednosti CLS sistema. Ali morda obstaja še kaka alternativa?

LPM


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati