0   

Tomaž Lovrec @xfire 12. Sep 2009, 18:54

Hi,

trenutno se odločam(še vedno) za nakup večjega objektiva z srednje veliko goriščno razdaljo(200-300mm max) in sem mel zdaj možnost stestirat omenjen objektiv. Vse lepo in prav, vendar me moti nekaj stvari.
Ostrenje detajlov je zelo švohno, recimo, slikal sem mačko z razdalje ca. 10-12m, zoom na 300mm in mačka je sicer ostra, ampak če hočem narediti izrez samo mačke se vidi da recimo oči, brke in take stvari sploh niso ostre, je v bistvu cela mačka zelo nejasna, razen njen oris. Je to normalno pri objektivih z takim razponom? Ali tu velja, malo dnarja malo muzike?
In še druga stvar, včasih hudič sploh noče ostriti, moram prestaviti v Manual Focus, "kolešček" za fokus malo premakniti, vklopiti nazaj Auto-Focus in potem naprej focus normalno naprej deluje. Je to tudi normalno pri tem objektivu, ali je pa kaj "zjahan"? Ker fokus z svojim 18-55mm kit objektivom deluje normalno, kjer koli, kadar koli in kakor koli. In ni premajhna razdalja ker sem oddaljen več kot 5 metrov.

Lp
 0   

Aleš @lial 12. Sep 2009, 19:03

Če me spomin ne vara, potem slikaš s Canon-om?
In objektiv verjetno ni stabiliziran, rokica se malo zatrese, pa ima hudič mlade.
Če bi napopal kakšno fotko, bi se to verjetno še bolj točno lahko določalo.

Glede neostrenja pa - RTFM, oziroma malo še preberi navodila, pa boš (verjetno) našel odstavek, kjer priporočajo v tekšnih primerih malo obrniti aparat, da se ostrilne točke lahko zmenijo, kje je kakšna. grin grin

Možno pa je, da sem čisto v temo brcnil, kaj vem...
 0   

Tomaž Lovrec @xfire 12. Sep 2009, 19:08

Upsi...je kar Nikon D40.
Fotoaparat je bil "fiksiran", sicer ne na stativu ampak postavljen dol na drog ograje, toliko da je bil stabilen, sicer slika ni bog ve kaj, se pa fotoaparat ni nič zatresel.

Bi z veseljem bral "fini material", ampak sem si sposodil samo objektiv, brez dokumentacije. Obračam pa fotoaparat lahko bilo kak, dokler z fokusnim področjem ostanem na enakem delu kot ga hočem ostriti nikakor ne izostri, dokler ročno ne obrnem fokusa, ali pa probam fokusirat nekaj daleč, recimo nebo, samo toliko da se fokus malo obrne in ko postavim nazaj na željen motiv, izostri čist normalno.
 0   

misfits @misfits 12. Sep 2009, 19:21

hm, a ni tko, da Nikon D40 nima motorčka za ostrenje, ta objektiva ga pa tud nima?
 0   

Tomaž Lovrec @xfire 12. Sep 2009, 19:26

Ma ta objektiv motorček za ostrenje...glasen kot tovornjak, počasen pa pravtako.
 0   

Aleš @lial 12. Sep 2009, 19:39

Ja, saj se za ta rang objektivov obnaša čisto v redu, torej malo stran pa nazaj na objekt, upam da ne zameriš, če ugotoviva da tudi tvoj aparat ni vsemogočen, kombinacija pa je kakršna je...
 0   

Tomaž Lovrec @xfire 12. Sep 2009, 19:41

Saj vem da ni oprema top, samo me zanima ali je takšno obnašanje normalno z tem objektivom(ker recimo z svojim kit objektivom ostrenje deluje brez težav in gladko), ali pa je le kaka napaka/poškodba/okvara na tem objektivu ki ga imam izposojenega.
 0   

Aleš @lial 12. Sep 2009, 19:49

Tudi to je mogoče.
Za začetek poskušaj še malo s vatirano paličico očistit kontakte, kajti če je objektiv star, je možnost slabih kontaktov.
Čeprav imam občutek, da preveč pričakuješ od Tamrona.
Nikon je le Nikon... objektiv mislim. In primerjave z njim, pa čeprav gre za kit, so lahko razočaranje.
 0   

Tomaž Lovrec @xfire 12. Sep 2009, 20:06

Torej je bolj, malo dnarja malo muzike? smile
Res sem pričakoval malo več, morda celo preveč, samo za tako ceno je po moje več kot dovolj. Sicer pa ugotovil sem da je tudi 300mm brezveze, ker takorekoč med 180mm(predzadnja oznaka ki jo ta objektiv ima) in 300mm ni ne vem kake razlike oz. je zanemarljiva, tako da bom verjetno kar kupil kak 18/28-200mm, samo rad bi še dobil v roke najprej tak sigmin/tamronov objektiv pa podobnega nikona.
 0   

Kovalsky @Kovalsky 16. Sep 2009, 22:04

Moja izkušnja je takšna, da se vsi zoom objektivi na "daljšem" koncu ne obnesejo najbolje, tako da boš pri 200mm objektivu spet ugotovil, da je zadnja uporabna oznaka nekje med 150-170mm.
Tamron 70-300 je pa res glasen, počasen in ne ravno kot britev oster, je pa kljub svojim "težavam" za ta denar prav spodoben objektiv in je pravzaprav kopija ekvivalentnega Nikonovega objektiva s tem, da je baje boljši od originala smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati