0   

simonj @simonj 14. Sep 2009, 15:33

Pozdravljeni!

Kupujem rabljen dslr in me zanima za koliko bi lahko dobil omenjen komplet (D40 ali D40x). V oglasih je cena 260-280€ (+ še nekaj nerealnih cen grin). Je to "poštena" cena?

Hvala in lp.
 0   

JureV @JureV 14. Sep 2009, 19:08

Dodaj kakih 50 evrov pa rajši kupi D80. Boljši v vsrh pogledih, predvsem pa boljše leži v rokah:D Tisti kit objektiv pa že dobiš rabljeni za zalo mali dnar posamezno.
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

simonj @simonj 14. Sep 2009, 23:02

Hvala za odgovor.
Sem mislil odpreti posebno nitko "D40 da ali ne?", vendar, ker si mi že predlagal D80, bom nadaljeval kar tukaj.
Najprej malo ozadja. smile
D80 sem uporabljal nekaj časa, zadnji mesec poleg D80 tudi D90. Ugotovil sem, da je za moje (trenutne) potrebe to vse kar rabim (ali še več), vendar sedaj kupujem aparat za "posebne okoliščine" - to so daljša (tudi več mesečna) potovanja z nahrbtnikom. Tu se pa pozna vsak gram in tudi gibljem se večkrat na takšnih krajih, kjer ni varno oz. pametno pokazat, da imaš s sabo kaj vrednejšega. Ampak glavni razlog je velikost in teža. Zato sem razmišljal, da bi vzel s sabo enega res mini kompakta, ki ga imaš lahko vedno v žepu in en čim manjši dslr za takrat, ko je to primerno. grin Sem razmišljal o Panasonic G1 ali celo GF-1 oz. Olympus E-P1. Po temle prispevku pa sem začel razmišljati tudi o D40, ki pa ga še nisem imel v rokah. Najraje bi si ga sposodil in preizkusil, če je to to, vendar ne poznam nikogar, ki ga ima, zato razmišljam o tem, da bi kupil rabljenega, če ga dobim za ugodno ceno.

Torej poleg vprašanja o ceni rabljene D40, sedaj še eno vprašanje. Bi bil D40 primeren za to kar rabim oz. kaj priporočate?
Glede objektivov se ne obremenjujte, tu moram razčistit sam pri sebi - ali bo dosti kar kit objektiv ali pa 18-200. Vsekakor več kot za en zoom ne bo prostora, kvečjemu še za kakšen mali fiksen objektiv.
 0   

Žiga @zcetrt 15. Sep 2009, 08:12

Ali si potem že lastiš kakšen fotoaparat? Jaz na tvojem mestu ne bi preveč kompliciral, čeprav tudi razumem tvoje pomisleke.

Če bo D40 tvoj edini DSLR, te bo verjetno omejeval. Ni motorčka za ostrenje pri starejših "malih fiksnih objektivih", slabše iskalo, slabša ergonomija, le en kolešček za nastavljanje parametrov, ni lcd-ja, ni bracketinga... Če ga boš imel le na potovanjih, bo morda šlo, a spet ne vem, kaj največ fotografiraš - potovanja ali se tudi vmes spraviš narest kakšne fotografije.

Vprašaj se, kako žal ti bo, če ti fotografije ne bodo uspele, ker si doma pustil boljši DSLR in s seboj vzel kompakta. Saj so dobri, ampak ponavadi najboljše fotografije ne nastanejo v idealnih pogojih in so stvar trenutka.


There's no free lunch, pravijo grin
 0   

simonj @simonj 16. Sep 2009, 00:11

Trenutno imam samo enega starega megazoom kompakta, ampak oprema prihaja in odhaja, za slikanje doma si imam pa možnost tudi izposodit dobro robo. Tako, da trenutno iščem aparat samo oz. predvsem za potovanja.

V katerih primerih misliš, da mi z D40 ne bi uspela fotografija z na primer D80 pa? Te stvari, ki si jih naštel (slabše iskalo, slabša ergonomija, le en kolešček, ...) na to verjetno ne vplivajo. Mogoče slabše iskalo ali pa pomanjkanje avtofokusa pri določenih objektivih v slabih svetlobnih pogojih? Še kaj?
Se pa zavedam, da te stvari niso brez razloga in še posebej, ko se jih enkrat navadiš, je težko brez njih. Vendar kot si rekel there's no free lunch, zato razmišljam, da bi se jim odrekel na račun kompaktnosti in nižje cene, če s tem ne zgubim preveč pri kvaliteti oz. predvsem zmožnosti ujeti določen motiv.

Razmišljam pravilno?
 0   

Žiga @zcetrt 16. Sep 2009, 08:56

Pravilno. Tisto o fotografijah, ki jih lahko zamudiš ali so preslabe kakovosti, je šlo bolj v smeri tvojega razmišljanja o kompaktu.

Še najbolj škoda pri D40 je, da ne moreš uporabljati avtomatskega ostrenja pri 50mm F/1.8, ki je res poceni in zelo dober objektiv. Mogoče ti zmanjka še kakšna pika pri naknadnih obrezih fotografij, sicer pa je soliden aparat. Čudno je še, da ni bracketinga, tako da so tudi HDR-i zelo vprašljivi (ročno spreminjanje nastavitev traja dlje in premikom aparata se je težko izogniti).

Upam, da se boš prav odločil, a to boš vedel šele, ko boš na poti grin
 0   

simonj @simonj 16. Sep 2009, 14:43

Kompakt je bil mišljen samo kot rezerva za takrat, ko ni zraven slr-ja.

Sem opazil, da je med D40 in D80 samo nekaj cm in 146g razlike, kar tudi ni ne vem kaj. Tako, da je postal argument teže in velikosti bolj šibek. smile Zdaj ostane samo še cena. Torej spet prvotno vprašanje - koliko je vreden rabljen D40 s kit objektivom ali pa samo body? Bo maral biti kar precej cenejši od D80, da bo še v igri. grin
 0   

JureV @JureV 16. Sep 2009, 16:35

pametno thumbsup
[url=http://www.tarok4.com/][img:cb4cc67d4e]http://www.tarok4.com/themes/default/images/t8.gif[/img:cb4cc67d4e][/url]
http://blog.slo-foto.net/jurev/
 0   

simonj @simonj 16. Sep 2009, 23:33

Samo še zmeraj ne vem kakšna je realna cena za D40. confused yes
 0   

Žiga @zcetrt 17. Sep 2009, 06:29

Realno ceno postavlja trg. Lahko pa pogledaš še na ebay, ki je večji. Sam si ugotovil, da sta dve ceni nižji, ostale pa popolnoma nerealne.

Če bi si jaz lastil D40 in kit objektiv 18-55, ga verjetno tudi ne bi prodajal za 200 EUR. Raje bi ga imel kot rezervo ali pa ga poskusil predelati v IR fotoaparat. Če pa bo kdo obupno potreboval denar, ga bo dal tudi za takšno ceno.
 0   

Matej Ružič @mat 18. Sep 2009, 08:16

Hja tako je to v Nemčiji se po raznih Mediamarktih prodajajo še zalode D40 s kitom za 200€ novi!!!!

Tako da edina primerna cena ki sem jo jaz pri nas videl za ta aparat je na bolhi za 180€, pa dodaš še ene 40€ za 18-55 objektiv pa je to to.

Bi ti tudi bolj priporočal D40 kot pa D40X...že zaradi boljšega fleša.
Na njega lahko mirne duše daš kako sigmo 18-200, ki stane tudi okoli 150€ nova in bi za potovanje verjetno bila super, saj s 6 Mpix verjetno še ne bi bila preobremenjena, medtem ko bi 10 Mpix za tak objektiv že znalo bit problem.

lp
 0   

simonj @simonj 19. Sep 2009, 17:47

Nov kit za 200€? Toliko bi pa dal za novega. laugh Ko se ga naveličam pa ga verjetno še zmeraj lahko prodam za 100€. biggrin Veš mogoče za konkreten kraj kjer ga prodajajo?
Bo potrebno aktivirat koga v Nemčiji da pogleda.
Drugače pa hvala za konkretne informacije. Točno to kar me je zanimalo. grin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati