0   

Matej Pal @slon__ 17. Sep 2009, 19:49

Pri nekaterih fotkah se mi zgodi, da je določen del presvetel ali pa drugi pretemen. npr. če slikam pokrajino in merim osvetlitev na nebu, dobim nekoli pretemno pokrajino. Sedaj me pa zanima kako prelisičit fotoaparat da bosta oba dela vsaj približno pravilno osvetljena?

lp
 0   

Tomaž @lazarus 17. Sep 2009, 20:56

Aparat se težko prelisiči razen v primeru da je svetloba za tabo pa še takrat bo skoraj sigurno nebo prosvetljeno ali obratno, v tem primeru se izdela vsaj tri fotke z različno osvetlitvijo in se ji združi v HDR. To je moje mnenje več bodo povedali drugi bolj izkušeni fotografi, sam mislim da nisem dosti falil.smile
 0   

iztok @izo 17. Sep 2009, 22:02

slon__ je napisal/a:
Pri nekaterih fotkah se mi zgodi, da je določen del presvetel ali pa drugi pretemen. npr. če slikam pokrajino in merim osvetlitev na nebu, dobim nekoli pretemno pokrajino. Sedaj me pa zanima kako prelisičit fotoaparat da bosta oba dela vsaj približno pravilno osvetljena?

lp


e, to so pa osnove fotografiranja in razumevanja, kako fotič tvori sliko oz meri svetlbo ipd. fotič nima take zmožnosti adaptacije slike, kot recimo človeško oko ipd, vse kar ve je priprez zaslonko in naštimat cajt zaklopa gelde na razpoložljivo svetlobo.
drgač je čist enostavno: treba samo videt, kakšne tone imamo v kadru. tako naprimer, če fotkaš pokrajino z razbeljenim kamenjem ali peskom, bo nebo ziher modro, saj zaradi svetlih tonov pokrajin rabiš krajši čas osvetlitve in tako dobiš tudi modro nebo. ravno obratno se tako zgodi, ko imaš pokrajino temno (recimo gozd ipd): takrat bo fotiče zaradi temnih tonov pokrajine podaljšal cajt in dobiš skurjeno nebo.
v tekem primeru je brez recimo delnega nd filtra (ki recimo potemni nebo, tako da skozi del kadra, kjer je nebo pade manj svetlobe in tako dobiš uravnotežen posentek) praktično nemogoče z enim posnetkom narediti posnetek, da bodo vsi toni dobro izraženi in da ne bo ali presvetleniha ali pretemnjenih delov.
edina alternativa so kot že omenjeno nd filtri ali pa večkratna ekspozicija. sicer lahko v naknadna obdelavi na računallniku vleče potem tone iz pretemenjenih delov, vendar je to precej omejeno in nikoli ni na takem novuje, kto recimo pravi hdr posnetek.
mora pa biti pri vsem tem dosti občutka, meni osebno tiste fotografije, ki so očitne hdr navite (po možnosti z istim filtrom iz fotošopa, kot jih potem nuca še 3/4 ostalih fotografov), niso všeč, saj gre v večini primerov bolj efekt navitih barv oz efekta slike(čopič slike, da se razumemo), kot kaj drugega..
 0   

Matej Ružič @mat 18. Sep 2009, 08:08

Je bilo že vse povedano.

Bi samo dodal še malo Off-topic da lahko kupiš tudi aparat Fuji S5 Pro in bodo take težave skoraj v celoti izginile. laugh
Vsaj pri meni praktično so odkar ga imam. thumbsup

Lp Matej
 0   

Marko @Marky 18. Sep 2009, 10:36

Problem z osvetlitvijo lahko tudi rešiš tako, da izmeriš svetlobo na temnem delu in ti potem vse skupaj osvetli.
Če pa meriš svetlobo na svetlem delu, pa se ti zgodi to, kar se ti je.. izboljšaš lahko samo z dodajanjem temnine oz. svetline.
Res pa je, da je ena fotka premalo. Naredi par fotk z različnimi nastavitvami in boš videl katere so ti najbolj všeč.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati