0   

Martin Lasič @Dardaj 23. Sep 2009, 17:53

Ojla,

Že več kot 10 let uporabljam SLR / DSLR, pred časom so me pa kolegi iz službe prosili, naj cca 100 kolegov poslikam za zbornik.

Ker prej nikoli nisem slikal s flešem (za to priložnost sem si ga omislil), sem vas hotel prositi za nekaj osnovnih nasvetov v zvezi s tem.

Na voljo imam EOS 5d, speedlite 430EXii, sigma 70-200 2.8., canon 28-105 3.5-4.5, en na zunaj srebrn dežnik, kako belo plahto in nimam še difuzorja za fleš smile

zaradi službenih obveznosti imam časa za pripravo točno en popoldan smile

Drugače ful rad portretiram s 70-200, zato bi želel to tukaj izkoristiti. Zanima me, kako naj nastavim fleš, da bodo slike čim lepše, pri kakšnih obrazih naj bo usmerjen gor, ali ob kateri faci paše direktno noter, kdaj naj bo vstran,..

skratka, "nasveti za telebane" smile drugače sem tudi vešč vsega nastavljanja manualno, smao fleš mi je en tak bavbav.

hvala smile
have a nice day!
 0   

chips @chips 23. Sep 2009, 18:05

http://www.photoworkshop.com/static/lightcage/index.html
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Martin Lasič @Dardaj 23. Sep 2009, 18:34

aha super, hvala za tale link. torej če imam fleš samo na fotoaparatu, potem z odboji poizkusim narest pravo usmeritev svetlobe? (v strop, ali dežnik,?)

kaj pa glede nastavitev, kako slikate vi?

jaz bi nastavil recimo zaslonko na cca 4,5 ali manj, čas cca 1/100 - 1/200, potem pa dodajal fleš po potrebi.

še zdaj nisem čisto uspel dojet po katerem ključu dela E-TTL. Če imam vključeno v E-TTL, potem kao fleš sam nastavi jakost, ki še fali za pravilno osvetlitev ali kako? V enem postu pred nekaj dnevi sem si razbijal glavo, zakaj fleš ne zazna zooma fotoaparata - pol sem ugotovil, da to zazna samo v primeru, da je fleš obrnjen naravnost naprej. kako potem deluje E-TTL, če je fleš obrnjen npr navzgor?

Kaj pa una funkcija za "zakep jakosti fleša" (k zvezdico na fotoapatratu stisneš? A to deluje tudi samo, če je usmerjen direkt naprej?
have a nice day!
 0   

urosm @urosm 23. Sep 2009, 18:59

Ja sej osnovna poanta zoomiranja flašha sinhrono z objektivom je v tem, da gleda v isto smer kot objektiv. S tem snop svetlobe prilagaja "snopu" zajema slike. Tu ti on zagotavlja svojo inteligenco (kolikor in kakršno že ima. Jaz sem z mojo rumeno znamko super zadovoljen).

Ko pa začneš flash stran obračat (bouncat, strokovno povedano), in/ali dol z aparata uporabljat, pol ti pa svetujem, da se na svojo pamet/inteligenco/znanje zanašaš. V poljubnem vrstnem redu, najbolje pa vse troje uporabljat grin

Če gre za enostavne portrete za zbornik, kot praviš, poskusi preverjeno klasiko. Flash skozi belo marelo, rahlo od strani (30-45° recimo), z druge strani pa en odbojnik, da ne boš pretemne druge polovice imel. Bližje obrazu kot bo marela, bolj mehke bojo sence. Upoštevaj pa, da z zaslonko poleg DOF-a tu nadziraš osvetljenost objekta, z časom pa ambienta.

Pa malo pogooglaj, je tega kolko hočeš.
 0   

chips @chips 23. Sep 2009, 18:59

Sicer nevem kako bi odbijal svetlobo v dežnik, če imaš flash na aparatu. Dežnik je namenjem temu, da je flash neposredno pred dežnikom. V tem primeru raje predlagam uborabo odbojnika (če ga nimaš, lahko uporabiš tudi recimo tisti alu senčnik, ki ga daš na vetrobransko steklo v avtu ali pa kak stiropor).

Glede nastavitev pa si napisal bolj ali manj sam: aparat na manual, zaslonka po želji, cajt od 1/100 do 1/200 in flash na TTL, da opravi svoje delo. ISO po potrebi, odvisno kako temen prostor boš imel in kolko ambientalne svetlobe hočeš izkoristit. Flash lahko daš sicer tudi na manual, da ohraniš isto vrednost skozi celo fotkanje, ker meritve se bojo spreminjale glede na fotkano osebo (svetlejše in temnejša oblačila ipd.).

Ja, TTL je avtomatika pri flashu - torej sam dozira moč bliska. Tvoja naloga je, da ga popravljaš v + ali - odvisno od potreb in obnašanja flasha. Flash zazna goriščnico le takrat, ko je v default poziciji. Če ga dvigneš pa gre na najbolj široko goriščnico (odvisno od flasha, morda mu lahko tudi takrat ročno spremeniš vrednost goriščnice).

Zvezdica pa zaklene expozicijo na trenutno meritev in ostane taka tudi, če premakneš kader. Sicer nikoli nisem poskusu s tem, ampak bi morala tudi jakost flasha ostati ista.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

urosm @urosm 23. Sep 2009, 19:11

Ja hvala bogu da ga daš dol z aparata. Ka ti moram napisat tudi, da ga moraš prižgat, če hočeš da bo blisku? laugh
 0   

chips @chips 23. Sep 2009, 19:18

uros, post ni bil namenjen tebi. Si pač par momentov prej objavil svojega.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

urosm @urosm 23. Sep 2009, 19:21

Sej zato se pa na koncu stavka nekdo smeje. thumbsup laugh Ja vidim, 20 sekund. Pa sej nisem bil hud. cool
 0   

Martin Lasič @Dardaj 23. Sep 2009, 19:32

uh fanta hvala smile zdaj bom pač mal experimentiral. problem je v tem, da moram obiskati cca 20 delovišč s cca 100 ljudmi, ampak ne bo panike smile bomo imeli pač malo bolj inovativne portrete.

še tole: antirefleks na špeglih? po mojem morem pač iz skrajnih leg svetlobo naštimat, da se temu odsevu izognem.. ali bodo pač špegle dol dal - podarjenemu konju se ne gleda v zobe (oči grin)
have a nice day!
 0   

Aleš @lial 23. Sep 2009, 20:17

Nekaj pa so vsi pozabili - ženske.
največ problemov bo v tem, da ne bodo 'lepe'.
Predlog: fotkaj vsako vsaj štirikrat, potem ji pa pokaži kaj je nastalo in naj ti potrdi.
Kasneje se seveda sam odločiš, kaj boš dal naprej, ampak važno je, da mislijo, kako so same izbrale.

Meni se je to obneslo ob podobni priložnosti in v podobni zadregi, kakor je tvoja.

LP
 0   

urosm @urosm 23. Sep 2009, 20:26

Če boš pa po terenu hodu, potem si pa čim manj skompliciri zadevo. En fleš z dežnikom, pa odbojnik. Najbolje z brezžičnim proženjem. Preverjena kombinacija. Pa tako te bodo tudi portretiranci bolj resno jemal, saj ko začneš fleše, pa stative postavlat, pol pa že nisi kr tko po župi priplaval.

Za očala pa si zapomni dvoje:
- lomijo svetlobo. Kar poglej kakšne ponesrečene portrete (jih ni tako malo), ko je del obraza za očali zamaknjen. Zgleda ko tak zob na licu po navadi.
- glede odbleska pa spoštuj odbojni zakon. Pod takim kotom, kot svetloba pride, pod enakim se tudi odbije. Torej, vse rešiš s pravilno pozicijo. In enostavneje je obračanje glave kot pa prestavljanje reflektorja.
 0   

Martin Lasič @Dardaj 23. Sep 2009, 20:59

pa ena asistentka mi še fali smile

sej v fotošopu znam zbrisat podočnjake, mozolje, gube, celulit in to.. je pa res problem, da je v našem poslu več žensk.. sm jim napisal, naj uporabijo mat puder in naj se zaboga namalajo tudi po vratu (če ne izpade, ko da je glava nalepljena na vrat v fotošopu smile)

hm očitno moram še brezžični sprožilec nekje staknit.. al pa kr "žični" z 2-3m žice..

zdele sem fotra ravnokar slikal za dokumente - gre ju3 probat osebno naredit. če je kej pravice na tem svetu, sploh ne bojo opazil, da je portret narejen doma v kleti!

men gre v bistvu ful na živce, da moram tak "vkalupljen" portret posnet. ful imam rad izraze na obrazu, čustva, govor, mimiko,.. ne pa.. bela stena in "ne se smejat, ker pol ne bo v redu"
have a nice day!
 0   

Jože @trigga 24. Sep 2009, 09:14

Dardaj je napisal/a:

sej v fotošopu znam zbrisat podočnjake, mozolje, gube, celulit in to.. je pa res problem, da je v našem poslu več žensk.. sm jim napisal, naj uporabijo mat puder in naj se zaboga namalajo tudi po vratu (če ne izpade, ko da je glava nalepljena na vrat v fotošopu smile)


Že na splošno to izgleda hecno, na fotografiji pa se mi zdi, da se samo še bolj poudari (če je namalan samo obraz).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati