0   

marcus @marcus 11. Nov 2009, 18:08

Rad bi podatek, kakšen skener rabim za dia 120mm (6X6!)?
Za 35mm se jih tare, ostali formati pa sploh niso zastopani.

In še: Ima kdo na prodaj diaprojektor za 120mm? Vem, da ga je svoj čas izdelovala celo tovarna VEGA.

Hvala v naprej M
 0   

iztok @izo 11. Nov 2009, 18:29

cenejša varianta za srednji ali celo velik format so seveda namizni (flatbed) skenerji. tukaj domnira predvsem epson s svojo v serijo, dela jih pa tudi canon, microtek ipd.
dražja, a seveda boljša varianta (čeprav to bolj velja za leica format, pri večji formatih je mogoče manj razliek, vsaj glede resolucije ipd) so pa seveda namesnki skenerji za film. se pravi z vodili za film, avtofokusom, hardversko odpravo smeti in prask ipd, večjim dr zapisom ipd. predvsem bi poudaril avtofokus, saj zan drastično vplivat na zapis detajlov pri skenih, seveda pa tudi boljši ou večji dr, zapis v temnih delih ipd.
za leica format nemskega skenarja ni tak problem dobit, rabljeni (ali pa tudi kakšen novi) niso tako grozno dragi. če se pa pogovarjamo o srednjem formatu, pa tudi cene za rabljene ni tako nizka. najboljši (in verjetno najdražji) bo najbrž kaj iz nikon serije, potem imaš tukaj še kakšno minolto, največ za denar pa baje dobiš pri microteku
http://ixbtlabs.com/articles2/microtekartixscan120/index.html

v kakšne visoko profesionalne zadeve aka bobenski skenerji ipd pa se tukaj ne bi spuščal, kar najbrž ni opcija za amaterskega/hobby uporabnika. je preveč zahtevno in drago, zasede preveč prostora in zahteva kr nekaj znanja in še več prakse, delo z kemikalijami ipd.
 0   

iztok @izo 11. Nov 2009, 18:34

za mf projektorje pa ne vem, kje bi jih dobil. se včasih pojavi kakšen oglas za reicmo kakšen 6x6 projektor, vendar bolj redko in niti niso tako poceni, kolkr vem. mogoče res kakšna stara varianta iz "vzhodnega bloka"..
 0   

milosh @milosh 11. Nov 2009, 18:49

canon ma par modelov za srednji format in tko za domaco rabo pa za na splet so supr. jst mam 8400F mislm da je model, in sm vec kot zadovoln. pa glede na to da so te skenerji zlo pocen jih ze pr 20ih poskeniranih filmih notr prneses, glede na to kok drago je skeniranje v foto studiu.
 0   

iztok @izo 11. Nov 2009, 19:20

canon seveda ni slaba izbira za hobi, so pa epsoni vseeno malenskot višje glede kvalitete skenov, bi rekel.
ni nujno, da je ravno V serija, tudi kakšen starejši model bo čist ok. vsekakor pa tistim, ki hočejo največ potegnit iz skena, predlagam uporabo nastavkov za film drugega proizvajalca, kateri omogoči (sicer manulano) nastavitev oddaljenosti filma od glave in tako na nek način nastavitev fokusa za optimalni rezultat.
http://www.betterscanning.com/
zna naredit kar drastično razliko, poglejte semple na linku zgoraj.

poleg tega je pri sekniranje še kako pomemben softwer, najbrž je tukaj na prvem mestu vuescan, ki omogoča tudi skeniranje v raw formatu, ki je seveda kompatibilen fotošopom ipd.

glede flatbed skenerjev (review ipd), pa tudi nameskih, barvnega upravljanja, tiskalnikov itd priporočam tale link
http://www.photo-i.co.uk/
še bolj pa njihov forum, kjer folk ne tolče na pamet.
 0   

Miha @cedo 11. Nov 2009, 19:23

Best value skener za MF je epson V500. Pri rabljenih bodi pozoren na driver-je.

MF diaprojektorji so še vedno dragi kot žafran. Izdelovali so jih Rollei, Kinderman, Goetschmann, Hasselblad, Kiev in Mamiya. (Mamiyin je najbolj primitiven, saj nima saržerjev in se diasi podajajo posamično)

Najceneje boš prišel skoz, če ti filme ob razvijanju še poskenirajo.
 0   

iztok @izo 11. Nov 2009, 19:45

cedo je napisal/a:
Best value skener za MF je epson V500..


načeloma ti dam prav, venda samo ena opazka, ki je mogoče ta komentar dobro strne, da ne bom papagaj:

The V500 is a replacement for the 4490 and has an LED light source for faster warm-up time. It can only scan 120, not 4x5 like the 4990 and V700. Specs also point to more limited D-max range than the 4990 (3.4 vs 4.0), which was replaced by the V700 some time ago, though it continued to be available at reduced price (or as a refurb) in some markets.
In any case neither is going to be ideal for big prints. Even a V750 is unlikely to be adequate. You'd be better off with a Nikon 9000 or lab drum scans for the largest prints.

http://www.flickr.com/groups/mediumformat/discuss/72157603808219052/

torej, v500 je naslednik srednjega ranga epson skenerjev in mislim, da bi s predhodniki višjega razreda trenutno V serije 700 (epson 4990, 4870 ipd) dobil boljše rezultate. samo tolk, če gremo res v anale, mogoče komu koristi..
 0   

Miha @cedo 11. Nov 2009, 19:52

Napisal sem best value; 500-ka je polovico cenejša od 700-ke.
 0   

iztok @izo 11. Nov 2009, 20:15

jst pa:
torej, v500 je naslednik srednjega ranga epson skenerjev in mislim, da bi s predhodniki višjega razreda trenutno V serije 700 (epson 4990, 4870 ipd) dobil boljše rezultate.
in po ceni so rabljeni tu nekje (ali pa še ceneje, bi moral preverit) od V500.

pa samo še to: večja aktivna površina skeniranja pomeni tudi možnost za več dia okvirčkov, pasov filma ipd naenkrat. malo manj dela, če recimo spraviš nad arhiv, hehe..

pa brez zamere grin
 0   

Miha @cedo 11. Nov 2009, 20:51

Kaj bi zameril, če se pametno pogovarjamo. grin
 0   

marcus @marcus 12. Nov 2009, 20:30

Hvala vsem za pojasnilo.
Povzemam: Najbolje bi bilo uporabiti diaprojektor - kot svetujete, bo zanj treba pogledati kje na V.
Druga možnost pa je uporaba skenerja z razponom cene od cca 250 - 900 Eurov - nekaj vmes bi bilo idealno, a te možnosti šele pregledujem in sem še daleč od odločitve.
Glede na dejstvo, da je skeniranje (z najnižjo resolucijo!) cca 3 eure na dia in če upoštevam, da jih imam prek tristo (da o negativih niti ne govorim), se bi mi skener prav hitro obrestoval.

Še enkrat hvala in se priporočam, če bi imel spet kako takšno stisko.

LP vsem M
 0   

iztok @izo 12. Nov 2009, 20:55

že na začetku bi lahko bil malo bolj specifičen, se mi zdi.
za skenerje ipd je bilo itak še vse povedano, lahko pa omenim še eno možnost, če rabiš hitro rešitev za "skeniranje" veliko število negativov/pozitovov, vsaj v leica formatu:
-to je seveda kopiranje (dupliciranje) z digitalno kameri ali dslr-jem, če ga imaš. rabiš nastavek, tako imenovani duplikator. recimo kaj vtakšnega
http://www.cumulus.si/product/c208/9140
zraven je dobro imet še osvetlitev, kakšna dia tabla ipd mogoče.
 0   

marcus @marcus 12. Nov 2009, 21:19

Nimam te možnosti.
Najprej sem striktno uporabljal Flexaret šestičku - to je krasna dvooka kamera s celo vrsto formatov - potem Mamiyo 220... - za 35 imam še vedno asahi pentax spotmatic.

Zdaj pa sem se digitaliziral s Cannon 580 ali nekaj takega in bo največji strošek preseči to igračko.

A vzporedno skušam s tem, kar imam, še kaj narediti. Dia projektorja nimam - imel sem ga, a je "izginil" v neznano.

Hvala za nasvete in LP M
 0   

Miha @cedo 12. Nov 2009, 21:38

Ker razumem, da ne fotografiraš več na 120, dvomim, da se ti nakup projektorja splača: https://secure.ffordes.com/index.htm (Used Equipment - Projectors; na dnu strani imaš used projectors)

Je pa skeniranje diasov zelo zamudno, zato Izotova ideja o preslikavanju ni slaba. Lahko jih položiš na svetlobni pult in pofotografiraš z makro objektivom (če nimaš, lahko koga prosiš)

Skeniranje, če ne rabiš ne vem kakšne ločljivosti (s flat bed skenerji je ne bi niti dobil), je lahko tudi cenejše: http://www.diastudio.si/cenik.html
 0   

marcus @marcus 13. Nov 2009, 15:31

Hvala, cedo, za povzetek.

Kontaktno fotografiranje oz. fototografiranje s svetlobnega pulta sta najboljša rešitev.

Ja, očitno bi moral k Klemencu...

LP M


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati