0 

BubikolRamios @BubikolRamios 22. Dec 2004, 02:24

kdor ima ta apart naj si pogleda:
http://dvdhelp.narod.ru/D70_back_focus.htm

Ker se stran počasi nalaga, se da stvar dobit tudi v PDF formatu na muli - stvar je po moje legalna tako da admin ne bo ugovarjal.

Tudi na mojem D70 se stvar pojavlja - makro slike, kratek čas expozicije.

Kakor je navedeno v zgornjem članku se stvar da naštelat z dvema excentričnima vijakoma .....

zanimajo me mnenja, alternative za rešitev tega problema, in predvsem še je že kdo sraubal 8)
   0 

Pele @Pele 22. Dec 2004, 22:20

Na dpreview imaš kar nekaj zapisanega o tem grin
   0 

iztok @izo 23. Dec 2004, 01:18

o tem sem že dolgo nazaj pisal in dal link, ko sem se še sekiral glede back focusa na 300d :mrgreen: . sam ti predlagam da stestiraš aparat na dobro osvetljeni tarči, po možnosti na zunanji svetlobi in z več objektivi, preden nardiš paniko. če maš res opazen back focus pr vseh objektivih in na dobro osvetljenih predmetih, zna bit to problem, v večini preimerov pa ne (stvar se lahko "štela" tudi na objektivih). se pravi če boš zrihtal, da bo fokus točen na enem objektivu, bo lahko na drugem čist kontra in s tem spet nič ne pridobiš.
je pa kar simpl rešitev, ta vijak na ekscentr je tudi na analognih aparatih, kjer rihtaš kot sekundarnega zrcala.
če koga zanima, kako zgleda drobovje 300d, je spodaj link, kjer se da tudi videt vijak, o katerem govorimo, samo da ja na canonih kvadraten, z a nikone pa "imbus", se mi zdi, al je ravno obratno :roll: .
http://pacificheight.com/canon/canonDR.htm
   0 

BubikolRamios @BubikolRamios 23. Dec 2004, 06:17

Hja tudi jaz sem se nehal sekirat pred časom, ker sem pač manj bližinskih posnetkov delal, pa še te z daljšo expozicijo, tako da na stvar kar pozabiš - bliža pa se pomlad --> slikanje čebelic, garancija gre h koncu .. stvar bo spet aktualna 8)
Hmm, kako si to mislil, da se da stvar štelat na objektivih ?
   0 

iztok @izo 23. Dec 2004, 11:47

vsak objektiv glede fokusa optično priredijo za določeno znamko ohišja. in tudi tukaj pride do odstopanj. v idealnem svetu naj bi bilo tako npr za canon: vsi modeli naj imajo skupni standard za af, po katerem naštelajo objektiv, ker pomeni, da je af enako točen na vseh ohišjih (pustimo zdej koliko af točk ipd). do odstopanj jasno v praksi pride kot na ohišjih, kot na objektivih, zato tudi servisi naročajo, da pošlješ tako objektiv kot ohišje, če imaš front/back focus. zato pravim, da boš s tistim šraufkom zrihtal točen fokus za določen objektiv, ni pa nujno da bo točen na ostalih. bolj pametno je po mojem (v primeru, če na ohišju ni prevelike napake) naštimat objektive pravilno (kar je spet problem, to pri nas verjetno nobeden ne dela, za to rabiš namenske optično umerjene mašine. evo na primeru: velik procent canonevih L objektiv 70-200 f4 imajo baj back fokus, ki ga folk da poštelat v nemčijo in potem dela perfektno. vprašanje pritem je jasno, zakaj tako drage objektive ne poštelajo že takoj pravilno, vendar tako pač je, optika zahteva veliko natačnost, firmam pa se mudi prodajat izdelke in tako pride do tega. lahko dobiš perfektno naštelano opremo, lahko pa ravno najbolj v odstopanje, se pravi da se napaka na ohišju in objektivu sešteje)
aja, še nekaj,da bo zmeda še večja, tudi primrano zrcalo za manualni fokus ni nujno, da je pravilno naštelano, tako, da maš lahko front/back focus tudi pri tem, tudi če nimaš očal :lol: .
   0 

BubikolRamios @BubikolRamios 23. Dec 2004, 21:38

aha 8) . Hvala za info.
   0 

ro-bi @ro-bi 31. Dec 2004, 11:18

Meni se je back focus pojavljal redno le z enim objektivom: sigmo 135-400!Najbolj čudno je pa to, da je af objektiva mehanski in torej odvisen od aparata!!!Z vsemi ostalimi objektivi je o.k., tisto sigmo sem pa vrnil!
L.P.
Robi
   0 

iztok @izo 31. Dec 2004, 13:28

af premika elektromotorček, kontrolira pa se elektronsko (tudi v objektivu je čip za to), ko dobi signal iz af senzorja na ohišju.
zakaj pa nisi dal sigmo na servis, če je bila v garanciji, bi ti sloraj mogli to poštelat.
   0 

ro-bi @ro-bi 31. Dec 2004, 13:48

Ta sigma nima motorčka, ampak fokus premika motorček v ohišju- ta pa dobi "navodila"iz af senzorjev, ki so prav tako v ohišju!Objektiv nima s fokusom popolnoma nič opraviti!
Na servisu so rekli, da se popraviti ne da (objektiv), da so probali podlagat obročke in je bil rezultat vedno isti!Če bi nastavili fokus v aparatu, bi pa pri drugih objektivih bil mimo (to zadnjo varijanto sem sam tudi sprobal s tistima imbus vijakoma)
Mi je res škoda, ker je objektiv (če ga pravilno izostriš) odlično oster, razmeroma majhen in lahek, ter smešno poceni!
l.p.
   0 

iztok @izo 31. Dec 2004, 14:00

čak, katero ohišje pa to imaš? nisem vedel, da lahko tudi ohišje premika ostrenje, a nima večino objektivov to vgrajeno v njih samih, razen kampaktov?
   0 

iztok @izo 31. Dec 2004, 14:11

ro-bi, kje si, to me pa res zanima..
   0 

ro-bi @ro-bi 31. Dec 2004, 15:13

Na ohišju je mali vijaček, ki se ob fokusiranju vrti in prenaša vrtenje na objektiv preko ženskega dela tega vijaka!Vijak je z vzmetjo pritisnjen naprej in če ima objektiv motorček, se vrtenje tega vijaka ustavi in ga potisne v ohišje!
Če pogledaš kak starejši ali cenejši objektiv, boš videl na bajonetu utorček v krogeci (fi cca 3,5mm)!Potem zavrti fokus ring na objektivu in ta vijaček bi se moral kar hitro zavrteti-kapiš?
qth-koroška
   0 

iztok @izo 31. Dec 2004, 17:23

sej kapiram, se mi je zdelo, da je nekj takšnega..
sm se mi zdi, da novejša ohišja tega nimajo več, vsaj na canonih ne, kolokr jst vem, pa tudi starejša ne vem, če se to mela, nikone pa ne poznam toliko. kolk je pa stara ta sigma, a ima tudi nov model na tak način rešeno ostrenje, za canone ne bi bilo logično :roll:
   0 

ro-bi @ro-bi 3. Jan 2005, 12:59

Ma ti pa pišeš tumbarije!Sigma 105 ex makro je še vedno v prodaji in ima fokus na "šravf"!
Sigma 28-300 enako
tokina 24-200 enako
nikon 70-300
sigma 70-300
.
.
.
.
   0 

iztok @izo 3. Jan 2005, 13:44

hmm... :roll:
sej pravim, da ostale ne poznam toliko, vendar (po mojem) dejstvo je, da novejša ohišja nimajo motorčka za ostrenje, vsak kolkr poznam canon ohišja. zato sem tudi rekel, da me zanima, katero ohišje imaš, ker me firbec tudi kako to zgleda.
tisti objektivi, ki si jih naštel, imajo pa prenos verjetno zaradi tradicije, tako, da lahko pašejo na stara ohišje, al se spet motim?
pa brez zamere, rad bi samo kaj novega zvedel, nekako sm poznal samo manualne fotiče (ročne ostrenje) in te ta nove (af v objektivu). A še vedno delajo takšna ohišja z motorčki al je bila to samo nekakšna vmesna faza v razvoju?
   0 

ro-bi @ro-bi 3. Jan 2005, 13:59

Ja, ne vem, ali je to kaka vmesna faza bigeek
Imam pa d70!
Na tem linku se pa levo spodaj na bajonetu vidi to čudo:
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/nikon_d70_qtvr.html
   0 

iztok @izo 3. Jan 2005, 14:07

no, to sem hotel vedet, hvala. se pravi, zgleda, da imajo tudi vsi ostali nikoni motorček, če ga ima tudi ta model, zanimivo, nisem vedel..
samo še to mi povej:
ali potem tisto sigmo (135- 400 al kaj že in ostale, jasno) delajo v varjanti eno z motorčkom in eno brez (prvo za canon, drugo za nikon)?
   0 

ro-bi @ro-bi 3. Jan 2005, 14:40

Po moje so vsi brez motorčkov (ker so cene popolnoma enake)!Lahko se pa pozanimam in bom malo kasneje napisal!
L.P.
   0 

ro-bi @ro-bi 3. Jan 2005, 14:58

Sem že izvedel: canoni EOS nimajo motorčka v ohišju, sigme in drugi objektivi za te canone imajo motorčke v objektivu!!
Imel si prav smile
l.p.
Robi
   0 

iztok @izo 3. Jan 2005, 16:32

no, viš.. :wink:
zanimivo, jst sem mislil, da imajo vsi objektivi (vsaj novejši) svoje ostrenje. to je čisto različen pristop k stvari (vsaj canon:nikon).
samo če je tako, pol za nikon ni problem front/back focus, če vse kontrolira ohišje. vsaj kolk jst po tem razumem, bi moral biti af (ne)točen enako za vse objektive, vsaj za tiste brez motorčka.. :roll:
fak, kr tečno tole s tem fokusom..

aja: canon eos je v bistvu ves njihov program slr..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati