0   

Tomo @vtomo 27. Dec 2009, 13:15

Zdravo vsem

Ker ravno sprejemam odločitve o organizaciji svoje fotografske zbirke sem se odločil da vas malo povprašam za kakšen nasvet, preden se kaj preveč zafrknem... Upam, da se bo komu ljubilo tole brat...

1.) Torej, tale Lightroom je sicer odlično orodje vendar nekako ne morem mimo tega, da spremembe na fotografijah (pred exportom) niso vidne drugje kot v Lightroomu. (ali se motim?).
2.) Tako sem si svoj workflow zamislil nekako takole: Imam neko mapo "Prenos" vse iz kartice gre direktno tja. Sledi obdelava np. v Lightroomu ter nato exportiranje na svoje določeno mesto na disku. Način shranjevanja bi naj bil nekako po mapah. Np.dve glavni mapi "dogodki" in "sklopi" potem naprej "izleti", "projekti" itd... Ker se je tega že zdaj nabralo kar precej nameravam vse fotografije opremit z "keywords" za lažje iskanje (Kot razumem se keywordi itak zapečejo v podatke o fotografiji in tam ostanejo za vedno ter so na voljo celi kopici programov za pregled fotografij ??imam prav??)
3.) Imaste mogoče kakšen poseben princip dodelevanja ključnih besed? (Np. dogodek_osebe na fotki_kraj_čas )?
4.) Naslednja stvar ki mi povzroča glavobol je varnost fotografij. Nekako se ne znam odločit ali je np. nek WD Miror zunanji disk primeren (beri dovolj hiter) za shranjevanje ter urejanje fotografij? Ali je bolj pametno v comp vstavit dva diska ter jih povezat v raid sistem?
5.) Seveda imam en disk tudi v omari in ga vsake toliko priklopim na računalnik. Pozna kdo kakšen primeren program za sinhronizacijo (mirror varianta) z tem diskom?

Se vam zdi tak sistem upravljanja z fotografijami primeren? Malo me skrbi ker je pri takšnem sistemu veliko nekega shranjevanja, prenašanja itd. Mislite, da se kvaliteta jpg-ov drastično zmanjšuje pri teh postopkih?
Bi mogoče še kdo drug opisal svoj sistem...

Upam, da se razvije nekak debata.. biggrin Že v naprej hvala za odgovore! cool
 0   

name1 @name1 27. Dec 2009, 19:58

1. mislim da je tako kot si napisal...vendar jaz osebno tudi ne bi želel drugače - ko recimo menjavaš sistem samo izvoziš knjižnico ter potem ponovno uvoziš in imaš spet vse spremembe na raw-ih, ki si jih delal...kako dela kak drug program z raw-i ne vem vendar po mojem ni veliko drugače...

2. jaz imam vse po datumih vendar je to osebna odločitev, kako se najbolj znajdeš...nekako v istem principu kot so moji zapiski drugačni od tvojih (vse, da se lažje spomniš oz zapomniš)

3. ime dogodka_številka slike.* -> moj princip...spet isto kot v 2. točki...

4. jaz imam en disk v compu ter 2 zunanja, ki imata identične podatke...

5. zaenkrat to delam ročno, ker mi ni všeč, da sinhro programi zapakirajo datoteke v svoje mape...in posledično moraš vedno uporablat isti program za dobit datoteke nazaj kar ne vem kako se obnese, če se ti sesuje disk...

za shranjevanje končnih verzij fotografij uporabljam .tiff (z layerji ter brez dodatne kompresije) saj je to daleč najbolj podprt format.
z .psd-jem sem že imel težave tako da sem nehal uporabljat ta format, jpeg pa po mojem mnenju ni zadovoljiv saj ne podpira 16 bitnih barv (ok, tole je odvisno od opreme, ki jo imaš čeprav vsak DSLR podpira 12 bitne barve) ter layerjev (ki pridejo zelo prav za minimalne barvne korekcije pri tiskanju oz printu ter posledično brez izgube kvalitete)...
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 27. Dec 2009, 20:58

Glede hitrosti in RAID 1 zunanjih diskov moraš vedeti naslednje: hitrost pisanja je z esato minimalno večja od USB, zato ni vredno tistih dodatnih 40€. Z RAID 0 bi verjetno bilo dosti hitreje, ampak meni se gre za varnost.

Tudi sam sovražim ahriviranje v arhivske datoteke, zato imam program, ki mi izdela popolno kopijo vseh datotek na disku (prvič traja dolgo, potem pa se posodabljajo samo spremembe).
 0   

Tomo @vtomo 27. Dec 2009, 22:21

Kateri program pa je to?
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 27. Dec 2009, 22:24

jaz uporabljam linux in s tem program grsync, drugače pa išči na google disk mirroring
 0   

Tomo @vtomo 27. Dec 2009, 22:37

Ja sej sm že probal kar nekaj teh programčkov pa nekak noben ni vredu naredo svoje naloge (oz. jih nisem znal pravilno uporabljat, kar je bolj verjetno)...Človek bi mislo, da je to relatvino enostavno pa kar nekako ni...

Torej mislita, da je bolje delat ročne backupe (oz. z pravilnim sync programom) kot pa delat neke raid povezave?
 0   

Peter Gregorčič @pgx 27. Dec 2009, 23:13

vtomo je napisal/a:
Ja sej sm že probal kar nekaj teh programčkov pa nekak noben ni vredu naredo svoje naloge (oz. jih nisem znal pravilno uporabljat, kar je bolj verjetno)...Človek bi mislo, da je to relatvino enostavno pa kar nekako ni...

Torej mislita, da je bolje delat ročne backupe (oz. z pravilnim sync programom) kot pa delat neke raid povezave?


Jaz ze nekaj let uporabljam tega: smartsync pro ... Ne samo za slike, tudi za sinhronizacijo podatkov na laptopu in desktopu... In sem zaenkrat z njim kar zadovoljen.
 0   

name1 @name1 28. Dec 2009, 08:17

Citiram:
Torej mislita, da je bolje delat ročne backupe (oz. z pravilnim sync programom) kot pa delat neke raid povezave?


ne vem kaj je boljš, jaz delam to po svoje in mi zaenkrat ustreza...kot vidiš pa ima vsak svoje metode...
 0   

Zelod @flambirana_oFca 28. Dec 2009, 23:28

Da še malo dodam s svoje strani. Jaz se s tovrstnimi zadevami (backupiranje, varnost) poklicno ukvarjam in na podlagi pripetljajev, ki so se zgodili ali se dogajajo, sem si izoblikoval mnenje, da za domale zadeve RAID1 niti ni najboljša rešitev.
Pridobiš s tem, da so podatki točno takšni kot so, zapisani na obeh diskih hkrati. Ok. To je kul. En disk fizično odleti, vse ostane zapisano na drugem. Se strinjam.
Če pa imaš na RAID1 naložen sistem in se sistem resneje podre, da se ga ne da obnoviti ali je z ekonomskega stališča nesmiselno popravljanje, potem je pa kriza in si z dvemi diski nimaš kaj pomagati. Pa tudi težava utegne biti, če pa fizično odleti naprimer matična plošča in potem te diske prenašati v drug računalnik ipd. .. Ta slaba izkušnja pri meni izvira še iz časa (čeprav jih ni konec) SCSI diskov - ko ga preneseš na drug hardware ali drug kontroler, si nimaš kaj z njim pomagati.
Drugo so polja RAID5 in RAID6 ali RAID10. Tam je smiselno, poleg tega pa se v praksi uporabljajo v velikih sistemih, za katere je dobro, da so tako zasnovani. Dokler domačim uporabnikom rajši predlagam namesto RAID1, rešitev 2 fizično ločena in diska vsak s svojo črko pogona ter več različnih vrst shranjevanja podatkov.
Sam uporabljam sinhronizacijski program ViceVersa ter izdelavo varnostne kopije z Windows Backup Utility ter z Acronis Workstation. Vse je cenovno za domačega uporabnika zelo dostopno in učinkovito. Poleg tega pa še s pomočjo upravitelja opravil ob določenem dnevu sam skopira te ustvarjene varnostne kopije na zunanji disk in tako so isti podatki zapisani na treh diskih. Za dolgoročno (nekaj letno) pa sledi še shranjevanje na DLT medije.
Prednost v tovrstnem shranjevanju je ta, da karkoli se zgodi, v vsakem primeru se dajo podatki HITRO in učinkovito obnoviti nazaj - crkne C disk - so podatki na D-ju, crkne D disk, so podatki na C-ju, crkne matična plošča/procesor - se iz BKF-ja ali TIB-a podatki restavrijajo na drug računalnik/virtualno mašino in neovirano delamo naprej. Crkneta oba diska - podatki ostanejo na zunanjem.
Do sedaj v nekaj letni praksi in stalnici pri poslovnih partnerjih, se zadeva kar obnese. Poudarek sploh pri domačih ali poslovnih uporabnikih je pa ta, da hočejo imeti podatke takšne kot so in to kar se da hitro ter po možnosti na čimbolj preprost način, da si jih restavrirajo sami brez dodatnih izdatkov za servisne usluge.
Resda je pomanjkljivost ta, da tovrstno shranjevanje porabi nekaj časa (ampak je avtomatizirano). A v tiste pol ure do uro na dan kolikor nismo pred računalnikom, to ni tako moteče.

lp


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati