0   

Peter @MX_Peter 28. Dec 2009, 08:48

Imam eno prošnjo! Kaj mi lahko lastniki omenjene Sigme s kombinacijo Canon naredijo hiter test front/back fokusa pri 70mm F2.8 in pri 200mm F2.8 na oddaljenosti nekje 1m-1.5m in prilepijo slike v tej temi, ker mi počasi zmanjkuje potrplenje. Namreč Jurij je res vredu dec, mu nič ne očitam in si je že 4x vzel čas zame da sva poskusila odpraviti napako ampak brez uspeha. Včeraj sva premaknila fokus na zoom vsaj za -23mm (imam namreč front fokus) in na testnih posnetkih, ki sem jih naredil pred tem in po tem sedaj skoraj ni razlike. Sedaj sem že sam sebi smešen in nebi rad zopet skakal na servis, ker mi tega najbrš ne bo verjel, zato bi rad videl vaše primerke preden zopet vključim alarm in da jih lahko primerjam z mojimi.

Pa še to, a ima kdo v okolici Celja/Velenja ta objektiv za Canon, da bi ga lahko sprobal na svojim bodyu, da vidim, če bo tudi tisti objektiv dajal podobne rezultate?!?!?!

Za pomoč se vam že v naprej zahvaljujem. Lep pozdrav, Peter
 0   

M_M @M_M 28. Dec 2009, 09:15

Pa si s to Sigmo dejansko posnel kakršno koli fotografijo, ali ves čas streljaš samo v front/back focus test? Samo tako me zanima, ker vas polovica tukaj preveč komplicira. Moja na f/b focus tarči fali nekaj mm, v praksi pa je čisto ok.
[url]http://matjazmercnik.net[/url]
 0   

pfas @pfas 28. Dec 2009, 09:41

Kaj canonovi bodiji nimajo opcije za popravit to zadevo že na aparatu? Mam omenjen objektiv in imam srečo nimam težav z njim edina stvar ki me moti je to da so čudn farbani, ampak mam pa en drug objektiv, ki je malo sfalen, in ga kamot z pomočjo bodija spedenam.
 0   

Peter @MX_Peter 28. Dec 2009, 09:58

M_M je napisal/a:
Pa si s to Sigmo dejansko posnel kakršno koli fotografijo, ali ves čas streljaš samo v front/back focus test? Samo tako me zanima, ker vas polovica tukaj preveč komplicira. Moja na f/b focus tarči fali nekaj mm, v praksi pa je čisto ok.

Sem slikal že dosti in ravno na fotografijah sem opazil, da ne fokusira kjer treba. Če sem osebo slikal pri oddaljenosti cca 30m pri 2.8 je bil obraz rahlo medel, med tem ko je trava malo pred osebo bila ostra...če to ne zmoti nikogar potem pa res ne vem!!! Če že daš trdo prisluženih 800€, človek tudi pričakuje da bo objektiv deloval kot je treba se vam ne zdi?

Še enkrat prosim za primerke in bom potem malo primerjal tudi iz njihovega stališča. Če bodo rezultati podobni, tudi pri drugih, se bom pač moral s tem sprijazniti.
 0   

canonndale @canonndale 28. Dec 2009, 10:15

Tudi jaz mislim, da je zelo verjetno krivda na tvoji strani... pri razdalji 30m imaš na 200mm in f2.8 več kot 1m globinske ostrine tako, da... upset

Prepričaj kolega ali koga drugega naredi 100 fotk pri različnih pogojih in potem ocenjuj napake...če jih je neostrih 20 si kriv ti, če pa jih je neostrih 80 potem pa je verjetno kaj narobe, ampak tudi takrat še še ti zraven kot možen dejavnik yes

Velikokrat pa takšni testerji kot ti večinoma gledajo fotke na ekranih pa 100,200%... sploh pa še niso dali nobene fotke na papir in potem ocenjevali ... pa brez zamere takšne so moje izkušnje z raznimi test mojstri cool
 0   

Marko Jar @marko1 28. Dec 2009, 11:06

Pa si prepričan, da je problem v front/back fokusu? Mislim, ali ti vedno fokusira pred točko, kjer bi moralo biti izostreno ali ti mešano? Torej enkrat pred, enkrat zadaj?

Povsem možno je, da je kaj narobe z samo elektroniko AF sistema. To je dokaj pogosta okvara objektivov, ki se jo da popraviti.

Malo čudno se mi namreč zdi, da bi bil tak problem nastaviti fokus pravilno.
 0   

Peter @MX_Peter 28. Dec 2009, 12:02

v 90% je fokus v front...beri pred fokusiranim objektom. Sem tudi v naravi hotel gobo fokusirati, ki je bila za štorom in mi je izostrilo na štor. Bom še sprobaval slikat v praksi...pa da vidimo, kako bo s slikami. Najbolj mi je pa čudno to, da se popravek v objektivu ni kaj dosti poznal v praksi :S

PS: Nobeden mi še ni poslal svojih testnih slik, kar se sprva edino prosil?!?!?!
 0   

Bostjan @Archie 28. Dec 2009, 12:18

Eni tle že vemo zakaj držimo tace proč od Sigm. Krasni objektivi, če je AF v nulo. Ampak tisti ČE je pač Pogojnik z velikim P.
 0   

Gregor Gomboc @George 28. Dec 2009, 20:42

Archie je napisal/a:
Eni tle že vemo zakaj držimo tace proč od Sigm. Krasni objektivi, če je AF v nulo. Ampak tisti ČE je pač Pogojnik z velikim P.

Je Canon ravno tako loterija, ne samo Sigma.
Da nebo pomote - govorim o L izvedbah.
 0   

misfits @misfits 28. Dec 2009, 20:53

George je napisal/a:
Archie je napisal/a:
Eni tle že vemo zakaj držimo tace proč od Sigm. Krasni objektivi, če je AF v nulo. Ampak tisti ČE je pač Pogojnik z velikim P.

Je Canon ravno tako loterija, ne samo Sigma.
Da nebo pomote - govorim o L izvedbah.

zato se pa Archie tud Canonov ne dotika
 0   

Bojan Stepancic @bododo 28. Dec 2009, 23:06

30m pri f 2.8 je loterija pri večini objektivov ne samo pri Sigmah. Bliže kot je razdalja ostrenja neskončnemu bolj verjetna je napaka oz. manjša je verjetnost, da bo fokus ok. Tudi površina, ki jo pokriva af senzor oz. ozanka v aparatu na medlici ni nujno točno tam kot je prikazano. Oznake v medlici so lahko malo zamaknjene glede na dejansko pozicijo af točke. Zato tudi lahko pride do primerov ko je npr štor izostren čeprav smo mislili da smo ostrili na objekt malo zadaj. Torej v tem primeru bi bila napaka v aparatu... nekaj je tudi odstopanj zaradi IF ostrenja, ker so premiki leč, ki nastavljajo fokus manjši je večja verjetnost da se bo objektiv zmotil, enostavno zaradi toleranc, ki so v mehanski konstrukciji objektiva. Res pa je da se včasih najde kaka cvetka od objektiva, ki ostri precej nekonvencionalno verjetno smola sad
 0   

Peter @MX_Peter 28. Dec 2009, 23:46

Takšen je bil rezultat pri vsaj 90% posnetkov...glejte travo pred osebo! Ostril sem na njene oči.

Nastavitve 135mm F3.2

Nastavitve 200mm F2.8
 0   

Zelod @flambirana_oFca 29. Dec 2009, 00:06

Samo to pa je čudno... Meni deluje kakor, da je bila izbrana napačna točka ostrenja in namesto na skrajno vrhnji, je ostrilo na spodnji.

Sam imam Tamron 70-200 f2.8 na Canon 40D bodyju in ostrino ima na trenutke vrhunsko. Pa tudi po moje bi ta Sigma morala delati nekaj takšnega ali boljše:

Razdalja 30 metrov:
http://i50.tinypic.com/332pk78.jpg

Razdalja 12 metrov:
http://i50.tinypic.com/280ljig.jpg
 0   

Bojan Stepancic @bododo 29. Dec 2009, 00:24

A to ti počne samo v portretnem oz. pokončnem formatu ?
Poskušaj še z sredinsko AF točko in ostrenjem na trup.
Drugače pa so lahko tudi zamaknjene leče, kar pomeni da polje ostrine ne pada po celi površini na senzor. Je malce zamaknjeno ... misfits bi lahko kaj povedal na to temo.
 0   

Peter @MX_Peter 29. Dec 2009, 07:49

Fokusiral sem s sredinsko AF točko in potem zamaknil objektiv proti trupu, kar v oddaljenosti objektiv-predmet ni razlike, kvečjemu se nato oddaljenost za malenkost podaljša (če gledamo premik kot lok). Mislim, da je v tem primeru potem vseeno ali je slikano pokončno ali pa vodoravno? Bom še sprobal danes če bo čas malo pofotkat podobne zadeve, ker od zadnje kalibracije še nisem utegnu slikat, razen včeraj malo modno predstavitev, kar pa sem spet moral brez flesha slikat ker je tudi na popravilu (Sigma 530 Super) :S
 0   

maks @mmax 29. Dec 2009, 09:51

MX_Peter je napisal/a:
Fokusiral sem s sredinsko AF točko in potem zamaknil objektiv proti trupu,

Kako? Kot si napisal te jaz razumem, da si fokusiral spodaj in potegnil objektiv gor?
Iz slike razvidno, da bi lahko s sredinsko točko fokusiral direktno na trup yes
Drugače pa tako lahko fokus točko na aparatu nastaviš poljubno, nastaviš na obraz slikaš, imaš ostro tam kjer imaš izbrano točko

p.s. Jaz sem iz okolice Žalca, imam tak objektiv, dela tisto kar jaz hočem, samo na moje veselje nimam C**** sneaky
Jo lahko pridem jaz fotografirat bigrazz
 0   

Peter @MX_Peter 29. Dec 2009, 10:40

Nisem pri tleh fokusiral...fokusiral sem na njen obraz s sredinsko fokus točko in nato premaknil objektiv navzdol proti trupu.

PS Jo bom kr sam fotografiral hehehe, pa vseeno hvala ponujeno pomoč biggrin
 0   

Tomaž Košmrlj @krzej 29. Dec 2009, 12:16

Razumem kako se počutiš..

Po mojih izkušnjah kalibriranje tele objektiva v tarčo, ki je oddaljena 2m (1.5 m), ne da pričakovanih rezultatov. (Imel sem podobne težave tudi s Sigmo.)Lahko nastaviš, da ti bo objektiv 100% pravilno ostril na 2 metra. Vendar ko boš slikal na 10, 30m bo pa vse sfaljeno.
Če imaš na aparatu možnost nastavlanje AF, nastavi odmik, da objektiv pravilno ostri na 20m, 3 m. Za na 1.5m pa raje zapri zaslonko in se ne sekiraj.
 0   

Peter @MX_Peter 29. Dec 2009, 16:16

Sem se malo prej še malo poigraval in slikal doma. Sem sredi trave položil staro pipco za zalivat in slikal na 70mm pozumal stran in spet slikal na 200mm. Slikal sem vsako po 8x na oddaljenosti nekje slabih 10m in v vseh primerih je bil takšen rezultat...Celo enkrat je bili pri 200mm malo v back focus bigeek . Naj še omenim, da sem objektiv kalibriral že 4x se vedno vozil do tja, kar je že samo za bencin skoraj 50€...če bi se vozil samo za to? Počasi mam dost. Nisem kupoval objektiva z F2.8, da bo uporaben na F5.6+, za to je bil star za 150€ čist dober sleep

PS: na 200mm F2.8 bi sedaj že skoraj lahko bil uporaben?!?!


 0   

Marko Jar @marko1 29. Dec 2009, 16:28

Grem stavit, da je problem z samo elektroniko pri AF sistemu. Sem imel jaz čisto podoben problem z Sigmo...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati