0   

Jože @trigga 29. Dec 2009, 17:05

Pozdravljeni,

Naslednje leto se mi obeta nekaj bolj "resnega" fotografiranja, zato sem se že zdaj spravil raziskovat zadeve.
Oprema, ki jo imam:
- oly e-420
- kit objektiva 14-42 in 40-150
- fleš FL-36
- wireless flash trigger z dvema sprejemnikoma

Šlo bo za studijsko fotografijo, bolj ali manj portreti (glava-rame ali celo telo).
Najprej sem razmišljal o najemu opreme (studijska bliskavica + stojalo + softbox), potem pa sem naletel na tole. Mejl sem jim že poslal, če bi se odločil za nakup mi priporočajo bel dežnik, ki naredi svetlobo podobno kot softbox.
Malo me muči, ker bi za najem dal recimo okrog 50 eur, tukaj pa doložim še 50 in imam komplet doma.

Kaj se vam zdi, je nakup amaterskega kompleta smiseln ali raje najamem eno konkretnejšo zadevo? Sam se, kot sem omenil, nagibam k nakupu kompleta, vendar se ne bi rad prenaglil in vrgel 100 eur stran.

Hvala za odgovore in lp
 0   

RZ67 @RZ67 29. Dec 2009, 19:54

Jaz uporabljam Lastolitov Ezybox, in sicer ta velikega 60 x 60cm. Kvaliteta softboxa je super, konzolo in stojalo pa zanje dela B.I.G. in ni ne vem kaj. Jaz sem si konzolo malo priredil, stojala uporabljam pa Manfrottova (1052BAC model), ki so kar OK.

Robe iz linka ne poznam, mislim pa, da ima Profot na voljo Photoflexove marele. Te so kar OK. Najbolje, da greš tja in preizkusiš, če ti ustreza. Je zelo ugodna cena. Pri stojalu za fleš je sicer več pomembnih dejavnikov, vendar je vse odvisno od tvojih potreb. V splošnem pa: nosilnost, premer nog, max in min višina, zračna zapora in kompaktnost. Max višina je fino, če je vsaj 250 - 300cm, zračna zapora je pa tudi fajn, če je.

Softbox je dosti bolj specifičen od marele, in sicer imaš večjo kontrolo nad virom svetlobe, hkrati pa je zaradi tega tudi omejujoč. Marelo imaš pa lahko v odprti poziciji, napol zaprto, kot odbojno, kot shoot-through, lahko jo imaš shoot-through in spodaj omejeno z gobotom ter tako do določene mere kontroliraš svetlobo.

Marelo imam Lastolite 100cm Dual, ki je fajn, ker je lahko ali odbojna ali prosojna. V nabavi je še Lastolite 100cm All-in-one. Za marelo je fino, če je 100cm ali vsaj 80cm premera. Za pozicijo je pa fino, če se fleš uleže in usmeri v sredino marele. Tudi za marelo sem si naredil svojo konzolo. Več [url]http://strobistsi.wordpress.com/2009/10/05/konzola-fles-deznik/[/url]

Skratka, mogoče najprej najemi opremo, da ugotoviš, kaj ti bolj paše (če se boš omejil le na en modifikator) ali pa se oglasi pri meni in sprobaš oboje (dežnik in softbox).

Če boš delal samo z enim flešem, pa bi ti svetoval, da vzemi marelo, ker je bolj vsestransko uporabna. Vzemi Lastolite All-in-one 100cm ali Lastolite Dual 100cm ali kaj podobnega, kar lahko uporabljaš ali kot odbojno ali kot prosojno marelo.

Če pa boš delal z več fleši, mogoče v bližnji prihodnosti, potem bi ti svetoval, da kupi najprej softbox, ker je dražji od marele. Priporočam Lastolite Ezybox 60 x 60cm.

Ker smo bolj vizualni tipi, pa še:

Marela:
[img]http://www.usedfilmstudios.com/posts/brolly.jpg[/img]

Na desni strani je učinek odbojne marele, na levi strani pa prosojne (shoot-through).

Softbox:
[img]http://www.usedfilmstudios.com/posts/softbox.jpg[/img]
 0   

Jože @trigga 29. Dec 2009, 21:12

Hvala za izčrpen odgovor smile

Takole je, fotkala bova dva, tako da bosta na voljo dva fleša. Sam imam trenutno (kot omenjeno) le enega. Zato sem tudi razmišljal o mareli, ker za softbox kolikor berem se bolje obnesejo namenske luči (predvsem zaradi tega, ker fleš že sam po sebi usmeri svetlobo, luč pa jo "razmeče" po celem softboxu), tako da sem imel namen najprej nabavit recimo komplet iz linka, potem pa še drug komplet za softbox (se pravi stojalo, luč, softbox).
Nameravam tudi zamenjati opremo (prehod na drugo znamko, vendar ne še v kratkem), tako da bi potem nekako obdržal marelo in mogoče fleš.

Malček si že delam "scenarije" glede postavitve... sicer ne mislim komplicirat, ampak ker bomo imeli na voljo nekaj modelov in vsaj celo popoldne, če ne cel dan, bi rad zadevo izkoristil tudi za nadgrajevanje/preizkušanje svojega znanja.

Po novem letu grem itak do ljubljane, tako da bom mogoče kar tam sprobal zadeve. Kako pa lahko kaj nate računam, če bi se odločil za en izlet smile ?

lp
 0   

Jože @trigga 29. Dec 2009, 21:14

Aja, pa še ena zadeva: kaj pa če marelo oddaljiš od fleša, zoom na flešu pa nastaviš na bolj širok kot (recimo 24mm)? Potem bi se po logiki morala svetloba bolj razliti po mareli... ali se motim?
 0   

Simke @Simke 29. Dec 2009, 22:13

za 52 EUR dobiš dva stojala. Jih imam doma...Višina več kot preveč biggrin

Lahko narediš bol nizko zadevo ..je tud bolj stabilna.

tukaj imaš link pa malo poglej še po strani in seštej koliko te pride tukaj.

http://www.foto-tip.pl/sklep/set_of_two_260_cm_air_tripods-p-959.html

holder je 12 EUR !

in marele po 20 EUR ..ne vem če tok pride kot v SLO ..je pa res da imaš še poštino 15 EUR!

http://www.foto-tip.pl/sklep/umbrellas-c-94_96_100.html
 0   

RZ67 @RZ67 29. Dec 2009, 22:17

Nastavitev 24mm na flešu ti funkcionira tako pri mareli kot pri softboxu. Velikost svetilnega telesa pa se iz velikosti fleša poveča na velikost dežnika oz. softboxa.

Pri softboxu (svetlobna škatla oz. okno, v katerem se svetloba fleša odbija od vseh srebrnih notranjih sten in gre potem prek enega ali dveh difuzorjev, ki svetlobo omehčata) nimaš spilla levo in desno in svetlobo lažje kontroliraš, si pa zato bolj omejen. Fleš je za softbox zelo OK, samo velikosti z enim flešem ne boš dosegel kot s studijsko bliskavico. Za en fleš je softbox cca. 60-80 x 60-80 cm po moje že skrajna omejitev. Za večji softbox bi pač potreboval dva fleša.

Pri mareli ti gre svetloba ali skozi difuzor (v poziciji prosojna) ali pa se odbije (v odbojni poziciji). Če želiš, da se fleš maximalno odbije od vseh razpoložljivih površin lahko daš gor dodatno še en omnibounce, kar pa ti pobere eno blendo.

Najbolje je, da se najaviš pri meni in greva stvari praktično skoz. Piši na mejl strobist.si@t-2.net in se zmeniva. Najdeš me tudi na facebooku pod Strobist.Si thumbsup


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati