0 

Peter Bernik @Noob 31. Dec 2004, 18:07

Od danes naprej sem ponosen in nadvse zadovoljen lastnik FZ 20. Imam pa par problemov, ker se ga kupil pri Majdiču in nisem dobil angleških navodil, s svojim skromnim znanjem nemščine in italjanščine pa sem iz navodil za uporabo razbral le najnujnjše. Ali kdo ve kje bi lahko dobil slovenska? Sem malo pobrskal po netu in nikjer nisem našel angleških (Panasonic bi to lahko imel...). Predvsem se lovim pri nastavljanju fokusa itd. In še nekaj; ali se da pogledati exif podatke pri pregledovanju slik-meni ni uspelo. No če bi bil pa nekdo res prijazen (če seveda niso slučajno kje na netu), bi mi pa lahko pod skener vrgu par najpomembnejših strani priročnika, če ga nima pa slikal. Ampak najbrž že preveč pričakujem :mrgreen: .
Splošna vprašanja pa:
Kakšne nastavitve AF in merjenja svetlobe predvsem za portrete in pa snap shote ljudi - žurke itd? Do zdaj sem imel center weighted (A80). In kako za slikanje ostalih motivov, pokrajine, sončni zahodi, nočne panorame (mest) itd
In še to če bo danes priložnost; kakšne nastavitve za slikanje ognjemeta? Poleg Af načina me zanima tukaj tudi odprtost zaslonke in čas zaklopa.
Vem, da sem zahteven, se zahvaljujem že vnaprej :lol:

P.S. Stabilizacije slike dela čudeže. Ostra slika pri 1/60 f 2.8 na 432 mm.
   0 

Pele @Pele 31. Dec 2004, 18:37

Ti priporočam, da se posvetuješ glede tega z uporabnikom plizzzzzz. Mislim, da ima SLO navodila grin
   0 

Peter Bernik @Noob 31. Dec 2004, 18:41

To je njegov nick :? ?
   0 

Pele @Pele 31. Dec 2004, 18:42

Da
   0 

Peter Bernik @Noob 31. Dec 2004, 18:46

Bom, tnx.
Kaj pa glede splošnih vpašanj :mrgreen: ?
   0 

rado @rado 31. Dec 2004, 18:48

Glede slikanja ognjemeta AF izklopi in daj daljino na neskončno , če boš slikal pravi ognjemet kjer bo res dosti raket nastavi ISO 100 ali 200 čas pa 1-2 sek zaslonko kakih 5,6 ali 8 in pa seveda stativ če boš uporabil daljši čas bo slika preosvetljena in rakete bodo prekrivale ena drugo v glavnem ne bodo lepo vidne.

Glede merjenja je najbolje, če nisi siguren da še naprej uporabljaš centralno malo pa poeksperimentiraj za portrete recimo pride v poštev spot merjenje za pokrajine mesta in podobno pa centralno.Pri sončnih zahodih pa lahko zapreš zaslonko in skrajšaš čas za kar nekaj stopenj od tistega kar ti pokaže meritev najbolje pa je tako sprobat, da veš pri čem si zdaj ko si ga kupil ni več stroškov in nič ne boli če se malo učiš.

Glede navodil so pa osnove pri vseh aparatih podobne tako, da lahko kaj razbereš tudi iz drugih.

PS. Si pa moral danes zgodaj vstat zaradi avstriskih lenuhov , da ne boš omagal pred polnoči.
   0 

Pele @Pele 31. Dec 2004, 18:52

AF sprobavej sam. Bi mogel ta model imet v rokah in sprobat. Jaz imam na svojem spet drugačen AF, tako da za tvojega ne bi vedel.
Glede ognjemeta pa sekundo ali dve (priporočam sekundo) in zaslonko imam na 8. Če imam pretemno dam na manj zaslonko, če je presvetlo pa na več. Pojdi ven in sprobaj še predno bo ognjemet. Pa ne pozabi na sprožilec, razno če imaš dalinca za tvoj aparat.
   0 

Peter Bernik @Noob 31. Dec 2004, 18:59

rado:Hehe res sem moral zgodaj vstati (ob pol osmih) in to na (zame) dela prost dan. Na ampak je bilo vredno, ko sem dobil svojo lubico v roke, sem pozabil na vse kar je negativnega...Neverjetno kako dober feeling je v roki držat pravo kamero (no zame to trenutno je), zdaj šele razumem zakaj ocenjevalci vedno toliko govorijo o tem pri opisih fotoaparatov. Amerika proti staremu A80.
Pa hvala za odgovore.
So mi pa res skoraj prsti odpadli, na današnjem prvem testu. Ampak bil je užitek :christmas:
   0 

Peter Bernik @Noob 31. Dec 2004, 19:02

pele: uporabnika ne najdem na seznamu članov (da bi mu poslal zs). Pa tnx za odgovore.
Z ognjemetom pa ne bo nič, ker še nisem kupil stativa. Sem nekako upal da bo 1/8 dovolj, glede na nadmočni anti-shake sistem ki je vgrajen v f/a (puste mi mal užitka, no hehe).
   0 

Pele @Pele 31. Dec 2004, 19:04

1/8 bo dovolj za 2.8 blendo, ki jo imaš grin
Točno ime uporabnika pa dobiš čez nekaj minut, samo da pogledam natančno koliko z je biggrin
   0 

Pele @Pele 31. Dec 2004, 19:07

https://www.slo-foto.net/forum-userprofile-1252.html
   0 

Pele @Pele 31. Dec 2004, 19:09

Aha še nekaj. Pusti ISO na 100. Če boš imel premalo svetlobe pri 1/8 in zaslonki 2.8 daj na 200. Samo mislim, da boš imel dovolj svetlobe pri ISO 100. Pa čim boljše slike ti želim.
   0 

Peter Bernik @Noob 31. Dec 2004, 19:14

Hvala za vse pele, enako ti želim veliko sreče pri fotkanju danes.
   0 

plizzzzzz @plizzzzzz 1. Jan 2005, 11:53

tud jes nisem dobil ne ang ne nemskih sem pa snel angleske z neta in ti jih lahk poslem, je pa 8MB pdf.
   0 

Peter Bernik @Noob 1. Jan 2005, 13:14

Je kdo že mogoče poštudiral, kdaj je bolje uporabiti mode1 in kdaj mode2 pri stabilizaciji. Sam nameravam danes še to stestirati, samo pomoje bistvenih razlik ni. No v večini primerov naj bi se bolje odrezal mode2, pa še manj baterij pomoje porabi ker umirja sliko tik pred pritiskom (ko že ujameš fokus).
   0 

BBKing @BBKing 1. Jan 2005, 13:34

Sam slikam vedno v Mode2 in za enkrat nimam potrebe, da bi prestavlu v Mode 1.

Tuki maš link do Angleških navodil za FZ 20:

http://service.us.panasonic.com/operman/findmanual.aspx?model=DMCFZ20

Če želiš, pa ti ga lahk tud pošljem.

LP!
   0 

Peter Bernik @Noob 1. Jan 2005, 13:41

Najlepša hvala BBKing, mi jih je že plizzzzz poslal.
Si pa res ne bi mislu, da je toliko prijaznih forumašev tukaj...ni kej res super forum biggrin
Če bom pa opazil kakšno raliko med mode1 in 2, bom pa seveda poročal.
   0 

Peter Bernik @Noob 1. Jan 2005, 13:54

še nakaj. Ali se continous focus lahko vedno uporablja. V navodilih piše da skrajša čas fokusiranja (ko meriš v eno točko), sam sem pa mislil, da je to predvsem uporabno za gibajoče objekte. Naj bo zmeraj vklopljen? Merim tudi v eni točki. Kdaj pa je bolj uporabiti fokusiranje v 3h ali 9h točkah?
In kako se pride do exif podatkov (pri že posnetih fotkah)?
   0 

plizzzzzz @plizzzzzz 2. Jan 2005, 12:46

exif podatke vidis naprimer v irfanview programu ce mislis se v fotoaparatu, pa vidis le osnovne podatke s tipko display mislim da kaj vec se ne da

cont focus kao skrajsa cas ker je vedno nastavljen na focus ceprav men se ni zdelo. za hito fotkanje tako uporabljam izkljucen AF in tisto tipko na objektivu (tipke so sploh dobro postavljene pod prste razen une exp ki jo zmer iscem) ko jo pritisnec dol izostri potem pa imas pripravljen za hitro oz. trenutno slikanje ce je predmet vsaj priblizno enako oddaljen in cakas na shot. jeba je le ko potem vcasih pozabim AF izklopljen in ...
se treba navadit .
mode2 pa tut jaz uporabljam mislim da ni potrebe da bi stalno stabiliziral image ko ne slikas.

zamerim pa mu se drago baterijo 20KSIT pri mojem slo uvozniku (fz je bil 160), pa tudi na internetu ni manj original . majo pa se eno za mislim 13Eur tako da ce misli kdo narocat lahko skupaj narocimo a se bojim da ni Li-ion

sicer pa zadovoljen.. se pred enim letom ne bi verjel da lahko kar tko s fotko za 600eur slikas kraterje na luni brez dodaatne opreme

edino mal sirsi kot bi rabil to bom pa verjetno enkat ubodel kar enga malega z najsirsim kotom, saj tegale kar tezko s kolesom vozis

grin
   0 

Peter Bernik @Noob 2. Jan 2005, 13:39

Glede AF te ne razumem čisto. Saj je možnost le AF in MF.
Glede baterije se pa strinjam za skupinski nakup, sem takoj za, ker mi baterija zdrži pol manj kot kartica (če ne zbrišem niti ene slike). Tako da je druga baterija nuja za kakšna potovanja, kjer ni dostopa do elektrike. Za novo leto sem jo moral vmes filati, posnel sem namreč (no pa še kolegi tut) čez 500 fotk.
Pa še nekaj mi je super pri tem aparatu: slike direkt iz fotiča pridejo tako dobre, da skoraj ni potrebna naknadna obdelava, no vsaj pri takih fotkah iz žurov, kjer tehnična brezihbnost ni tako pomembna. Barve so nevtralne in fotke pravilno osvetljene. Le flash sem imel na -2/3 ev, sicer je preveč osvetlil. Ostrina prav tako zelo dobra.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati