0   

Shortie @Shortie 19. Jan 2010, 19:59

Pozdrav!

Sem nov na forumu in recimo, da me je fotografija začela vse bolj zanimati. Doma ima Canon Powershot S3 IS že kakšne dve leti. Je dober fotoaparat. To je pa tudi vse. Kar me moti pri njem je to, da so fotke precej zrnaste, neostre in predvsem se slabo odreže v slabših svetlobnih pogojih. Predvsem pa so posnetkih v zaprtih prostorih slabi. Moti me tudi šum.

Tako, da iščem nekaj boljšega. Razmišljal sem že o Powershot SX10 IS, SX1 IS a nisem čisto prepričan, da bi bil to velik preskok.
Ne gledam pa samo Canon-a. Bom vesel kakršnegakoli nasveta.
Rad bi dobil dober fotoaparat za nek normalen denar. Obenem bi bilo zaželjeno, da imam več nadzora nad globinsko ostrino in da se fotkič dobro znajde tudi ob slabših vremenskih, svetlobnih pogojih.
Video ni tako pomemben a je zaželjeno, da ima tudi to funkcijo v karseda boljši ločljivosti. So pa na prvem mestu same fotke.

Razmišljal sem tudi o DSLR . A sem na tem področju amater in niti ne vem v katero smer gledat. Ker pa mi fotografija ni na prvem mestu tudi dvomim, da bi ga v celoti izkoristil.

Skratka kaj je trenutno najboljše v kompaktnem razredu? Oziroma ali je vseeno vredno pogledat za kakšnim DSLR pa četudi ne bom nonstop fotkal?

Skratka v katero smer pogledat?
 0   

Žiga @zcetrt 19. Jan 2010, 20:19

Za nadzor nad globinsko ostrino potrebuješ večje tipalo. In tega ima DSLR. Nekoliko svobode imaš tudi pri svetlobno močnejših superzumih, a le pri daljših goriščnicah (večjih zumih), kar je precej omejujoče.


There is no free lunch grin


Zavedati pa se je treba, da pri DSLR-ju, če te fotografija veseli, skoraj ni meja v možnostih zapravljanja. Tudi pri najosnovnejših objektivih (18-55mm recimo) nadzor nad globinsko ostrino ni tako dober kot pri kakšnih 50mm 1.8 ali celo 1.4, a tam ni zuma, zato si želiš kakšen 17-50 2.8 in 70-200 2.8 ...
 0   

JureHorvat @JureHorvat 19. Jan 2010, 22:13

fotografije bodo mnogo boljše z dslr..odvisno kako rad imaš fotkanje in kolko si pripravljen investirat pol veš kaj hočeš..sam imam tako rad fotografijo, da če bi imel nevem.. pet tisoč evrov kr tk...bi z veseljem dva tisočaka vrgel v fotografijo..je pa res da sem srednješolec ( prvi letnik ) in da imam še nekoliko mlade možgančke..BO ŽE:d


u glavnem..predlagam kak rabljen DSLR..js sem najprej kupil D40 ( nikon ) rabljen z dvema objektivoma za 400 evrov..to se mi ne zdi zelo veliko za začetek...potem sem pa sproti menjaval in še menjavam objektive...body pa imam isti!
 0   

8flydot2 @8flydot2 19. Jan 2010, 22:24

Kot prvo, z nakupom ne hiti. Poskušaj pridobiti čim več informacij tako o kompaktih kot DSLR-jih, ki ustrezajo tvojim potrebam.

Ker vem, da te zanimajo konkretni odgovori, bom povedal nekaj lastnih izkušenj: pri DSLR-jih ni vedno stvar v bodyju, temveč večkrat - pogosto - pretežno (torej odvisno od situacije) celotno zadevo odtehta objektiv.

Potem naslednja stvar, ki je meni osebno pomembna, je to, ali fotografiraš v jpeg ali v RAW načinu. Pri slednjem lahko slike, posnete v slabših svetlobnih pogojih, s programi ustrezno urejaš. Kompakti pretežno ne podpirajo RAW načina.

Naslednja stvar, ki me je navdušila ob izbiri in kasneje tudi pri sami uporabi DSLR-ja, je iskalo. Ok, saj tudi nekateri večji kompakti imajo elektronsko iskalo, ampak za mene je to brez veze.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati