0 

Blaž Ogorevc @balž 3. Jan 2005, 13:31

Ahoj, da še jaz nekaj vprašam:

Zadnjič sem bil en teden v tujini in tam neki fotkal (božič, otroci, darila, igra...) in sem hotel še pri gostiteljih pustiti en komplet fotografij, zato sem film in fotke razvil že tam.
Ker ne poznam studiev, sem pač nesel v prvega, ki je izgleda malo bolj soliden - recimo da sem izbral bolj kot ne po izbiri filmov - ker so imeli na voljo kodak portra, fuji provia ipd in to v hladilniku.

No razvili so jih tako zanič, da je za znoret. Nisem jih reklamiral, ker nisem imel časa čakat na nove, saj sem odhajal. No, saj ostali so bili še kar zadovoljni - itak bolj gledajo vsebino - v stilu eeeee, glej mojo vnučko kak se igra z novo punčko... ampak vse je bilo tako sivo, brez barve ...


In me zanima, kako slabe bi morale biti fotografije, da bi jih zamenjali in zahtevali nove.
Oz. ali ima kdo izkušnje s tem, ali so kakšni standardi, ali bi moral prej opozorit (mal čudn mi je vprašat ali slučajno imajo že znucane kemikalije - predvidevam da je vzrok v tem).

Lep pozdrav in hvala za konstruktivno debato.


ps. v lj sem jih dal še enkrat in razlika je uhuhu - vsaj film so dober razvil torej.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
   0 

tomaž @mju 3. Jan 2005, 13:36

ja k sem jz redno še nosil razvijat fotografije zdej mam vse na računalniku, sem odšteval ure in ko je napočil čas sem odhitel v studio in jih pregledal takoj v njem, in če ne bi bile lepe..........bi najprej prijazno ampak odločno zahteval ponovno razvijanje(zastonj!!!) ali moj denar nazaj. če se kdo ne ni strinjal potem bi se v meni zbudil tisti zlobni sin odvetnice :twisted: :twisted:................
   0 

kjask @kjask 3. Jan 2005, 14:11

balž, sam sem tudi že imel podoben primer... enostavno jim je treba povedat, da delajo zanič in da ne boš več k njim hodil. to je najboljša rešitev, ker se potem vseeno vprašajo, če je smisel se zajebavat... in greš v drug studio... ko si enkrat najdeš tapravega in se večkrat pojaviš pri njih, bodo še posebej dobro pazili, kako bodo naredili... ampak jim moraš bit zvest, tudi če so v kakšni akciji 20 tolarjev dražje fotke kot pri sosedu... grin

sicer pa... kaj pa razvijaš na češkem... biggrin biggrin
(hec! grin )
   0 

iztok @izo 3. Jan 2005, 14:16

anu? :christmas:
   0 

Blaž Ogorevc @balž 3. Jan 2005, 14:25

hja, sem mislu, da so čehi neki več v fotografiji kot mi. Hja no, ne me zafrkavat, sej ne bom več. Razen če bom od zanesljivih virov zvedel, kje je dober. Mene je bolj zanimal, kje je tista meja kjer bi vi zahteval novo. Recimo da neseš eno fotko poovečat in je pretemna - ponavadi so.

In ali imajo studiji kakšne razrede - recimo za amaterska dela določeno ceno, za boljšo obdelavo 30% več , za profi še 30 in to.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
   0 

tomaž @mju 3. Jan 2005, 14:28

pomojem da večina ne :? profiji večina sami razvijajo :mrgreen:
   0 

rado @rado 3. Jan 2005, 14:35

To je pa problem , ki ga večina ljudi sploh ne opazi tako kot praviš Balž samo, da se vnučka lepo vidi sam nosim vedno v en studio in ne gledam na tistih nekaj tolarjev razlike v ceni kaj je pa pri 100 slikah Prešeren al pa dva , sem pa dal za probo v tri druge studie v enem so bile sprejemljive v drugih dveh pa katastrofa prvič sam papir je bil debeline časopisa barve pa daleč od realnih, kar naj imajo za 50sit raje dam več problem je v tem, da so pri strojih za razvijanje velike razlike kot pač pri vsem malo denarja malo muzike potem kupujejo še kakšnen čudnen papir in navsezadnje stroja sploh ne skalibrirajo bilo bi ga pa treba nekajkrat na leto in imet nastavljene za razne barvne profile pri dig. kot za različne filme ker pač stroj se na osnovi prvega in zadnjega posnetka na filmu nastavi sam tako barve kot svetlobo pri dig. pa preko EXIF podatkov zato tudi ni zaželjena obdelava pred razvijanjem, kjer se ti podatki izgubijo, da pa to sploh deluje je pa stroj nastavit (kalibrirat)
   0 

tomaž @mju 3. Jan 2005, 14:37

none
   0 

chips @chips 3. Jan 2005, 15:10

Kvaliteta fotk je odvisna od prevec faktorjev. Najboljse bi bilo fotko videt in ocenit, s kje izvira problem.
Tisti, ki ste imeli to nesreco dobiti slabe fotke, pravim jaz, da ce ste dobili dobro razvit negativ, je ze Bozji dar:) Ce vam negativ slabo razvijejo, pa je itak vse v qrcu...smile
   0 

Blaž Ogorevc @balž 3. Jan 2005, 15:39

pa ja ne vem ka jim je blo. ker je bil kodakov papir - mogoče že star. saj v lj že vem kam dam in je dober - vsaj za mene. Sem se na začetku parkrat speku in je blo. Hja, klinc.
Balž


Look at the Earth talking to you! YAB grin
   0 

chips @chips 3. Jan 2005, 15:49

Ni odvisno samo od papirja...pravzaprav papir je skoraj tazadnja stvar, ki ima vpliv na koncno fotko. Tukaj je kalibracija stroja, cista/nova kemija, laborantova stopnja posvecanja fotki. V samem startu pa je stvar stroja, katera najbolj vpliva na kvaliteto. Tukaj imam klasicne stroje, klasicne stroje "pretvorjene" v kao digitalne in cisto digitalne. Slednji so najkvalitetnejsi. No, zadnja generacija, tj. suhi stroji, sele dodobra prihajajo na trg, zato bo potrebno se malce pocakati. Bojda so zelo dobri...
   0 

andyz @andyz 3. Jan 2005, 16:21

Man je to čist nekaj novega, da slike pred razvijanjem ne bi smel obdelat cry cry V glavnem nosim razvijat samo k enemu in sem do sedaj še kar zadovoljen. Samo jim prej zabičam, da ne smejo delat raznih svojih barvnih korekcij in formatov, kar sicer radi počnejo. Imam rajš bel rob, kot odrezano glavo. Na splošno pa so fotke na papirju za eno do dve nijansi svetlejše, kot na ekranu. Kako je s tem pri ostalih?
andyz
   0 

Matev @Matev 3. Jan 2005, 17:13

andy
glavo ti odrežejo ali pustijo bel rob če prinesev v formatu 4:3 želiš pa 3:2 in obratno

kar se pa tiče barvne korekture ki jo oni naredijo je pa zato da ko se kdo igra s svojim račuanlnikom in ima recimo pretemno nastavljen monitor ali presvetlo da take lapsuse skorigirajo
   0 

tinekr @tinekr 3. Jan 2005, 17:29

Že vredu...okrog barv se oni ne sučejo preveč, ker ne znajo(si preverjeno upam trdit). Štepajo fotke za mase in ljudje so celo zadovoljni, jaz pa si moram zrihtat novi printer nujno. :mrgreen:
   0 

rado @rado 3. Jan 2005, 17:40

Sam sem slikal barvno skalo in potem na monitorju nastavil kot je se je najbolje dalo da je podobno temu kar je na skali tako barve kot svetlost.

Andy narobe si razumel nisem napisal da fotke ne smeš obdelat ampak , če jo da jo v takem programu ki ohrani EXIF podatke zaradi sodobnih strojev ki preko teh podatkov sami nastavijo barvni profil.Seveda to ni nujno potrebno vendar če imaš nastavljen monitor kot je treba in potem daš fotko razvijat večjih odstopanj naj ne bi bilo je pa res da ima zaenkrat malo studiev takšne stroje. Kar se pa tiče večjih povečav pa si tako v studijih lahko zraven in sam korigiraš barve in izrez vendar je to res za velike povečave, je pa zopet odvisno od studia.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati