0   

Peter Atanackov @Geo 3. Feb 2010, 12:31

Olypmpus je predstavil novega PEN-a, ki še najbližje sledi Olympusovi idejni zasnovi glede PEN programa - naredit cenovno ugoden, majhen in zmogljiv fotoaparat.

Meni osebno je lepsi od prejsnih in manjsi je, kar je tudi pomembno.

Pa še UW objektiv so dali ven (9-18).

Kaj pa vi menite? smile
 0   

Peter Bernik @Noob 3. Feb 2010, 12:52

Nič novega, sam nisem smel nč konkretnega napisat (če ste pozorno bral EP-2 test je bil na koncu en tak moten namig:).

Ubistvu je meni v enako stvareh boljši kot slabši. Vsekakor sta plus fleš in natunan proc, minus pa da ni koleščkov in nasploh je treba več v menije hodt in manjši display. Mere so skoraj enake, vendar imam vseeno raje širši in tanjši fotoaparat, se pravi obliko EP1/2. Je pa za odtenek lažji novinec.

Težko bi rekel kaj po opisu, bi bilo treba probati, koliko res zamori manjek koleščkov. Sam itak fotkam le v Av in če imaš kit objektiv, itak ne spreminjaš dovolj (ker je blenda itak vedno premajhna hehe). Mogoče me sploh ne bi motilo, 150 eur manj, je pa zelo opazna razlika in morda več kot odtehta oskubljenost (ki sploh ni tako huda).

Morda pa pade, če ga dobim po pametni ceni biggrin . 9-18 je zanimiva zadeva, samo še 50 1.4 naj naredijo...
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

abo01 @abo01 3. Feb 2010, 13:18

Ja če bo cena res okoli 500€, zna biti hudo zanimivo, ker se spravlja v direkten spopad z dražjimi kompakti, kot je recimo G11 in podobni. Mislim, da ima Olympus končno hit, ki se bo dobro prodajal.
 0   

Stane Crnjak @staneC 3. Feb 2010, 13:36

Se mi zdi, da cilja tja, kamor je napisal Alan. Sam čakam PEN-a z rangefinderjem.
 0   

iztok @izo 3. Feb 2010, 13:44

jst pa mislim, da rangefinder ni več nuja in da bo elektronika (recimo evf z visoko resolucijio matrike) čist dober oz boljši nadomestek, ker bo seveda dosti bolj natančen, sproti meri svetlobo itd itd (zdej, kolk je to omogočeno ne tem modelu me vem, govorim na splošno)
je pa res samo diživljanje gledanja čez optiko verjetno malo bolj drugačen oz dejmo rečt bolj "prijeten" oz naraven.
 0   

Miha @cedo 3. Feb 2010, 13:49

staneC je napisal/a:
Sam čakam PEN-a z rangefinderjem.


Reče se mu M9 biggrin

Pri Olyju ga čakaš zamanj.
 0   

Stane Crnjak @staneC 3. Feb 2010, 14:04

izo je napisal/a:
jst pa mislim, da rangefinder ni več nuja in da bo elektronika (recimo evf z visoko resolucijio matrike) čist dober oz boljši nadomestek, ker bo seveda dosti bolj natančen, sproti meri svetlobo itd itd (zdej, kolk je to omogočeno ne tem modelu me vem, govorim na splošno)
je pa res samo diživljanje gledanja čez optiko verjetno malo bolj drugačen oz dejmo rečt bolj "prijeten" oz naraven.


Izo, gre za ročno ostrenje, ki je pri rangefinderju drugačno. Hitrejše. Če naredijo EVF, ki se ga bo dalo vgraditi v fotoaprat in bo enako velik kot rangefinder (poglej kakšne periskope moraš sedaj dajat na micro4/3) in bo ostril po enakem principu, mi je čisto vseeno kakšen je; optični ali elektronski. Rangefinder kot način, ne kot izvedba.

Cedo,
Vsi proizvajalci, ne samo Oylmpus, so svoje čase delali odlične rangfinderje. Zakaj ne spet? Pri Leici M9 mi pa ni všeč vijak na spodnjem delu laugh
 0   

iztok @izo 3. Feb 2010, 14:09

če primerjaš z oly-jem, potem je m8 bližje, vsah glede senzorja, hehe..
m9 je vredna greha, samo cena je pa res previsoka, pa tisto ročno sestavjanje gor ali dol. pač butični fotografi bod imel to v svoji zbirki zraven hazzija, s2 ipd, še tako malo za v klub ali na ulico..
 0   

Bostjan @Archie 3. Feb 2010, 14:11

Meni so vsi tile tile objektivi žal čist preveč "sleeperji", da bi "padel" na Micro 4/3.
Kar se pa digital optičnega rangefinderja tiče pa Leica ... pa prej kak Zeiss -Ikon (D) kot vsi japonci skupaj. Pri japonckih bo pa EVF haral.

Ročno ostrenje tipa rangefinder pa bo ostalo pri M-bajonetu. Kamera brez AF se na japonskem trgu ne bi prodajala. In japonci sodijo uspešnost izdelka predvsem po domači prodaji. Ne bodo pa nikoli naredili dveh vzporednih in neodvisnih sistemov ostrenja. Se bojim, da je RD-1(s), M8 in M9 edina izbira. Žal tud digitalnega ekvivaletna recimo Nikona FM2n ne bomo nikoli videli.
 0   

iztok @izo 3. Feb 2010, 14:16

rangefinder je čisto mehanska/optično zadeva, vezana na premik objektiva pri ostrenju. kolk je hitra, ne bi zdej (pač kolkr si sam hiter z ostrenjem), vendar kolk sem imel sprobat te radeve (in sem jih kr nekaj) ne bi ravno rekel, da je nek superior preciznosti ipd.
live feed z povratno informacijo iz senzorja je pač 100%, kar se tiče fokusa, osvetlitve itd itd. prekaša vsako optike, ki je seveda sekundarni sistem in ločen od tistega, kar pade na film oz senzor.
 0   

Miha @cedo 3. Feb 2010, 14:23

staneC je napisal/a:
Cedo,
Vsi proizvajalci, ne samo Oylmpus, so svoje čase delali odlične rangfinderje. Zakaj ne spet?

Je predrago, samo zato ne.

staneC je napisal/a:
Pri Leici M9 mi pa ni všeč vijak na spodnjem delu laugh

Men tudi ne. laugh

@Izo, ne vem kaj si ti od rangefinderjev probaval, ampak Leica je dovolj precizna, da Noctilux pri blendi f0,95 ostriš na 0,7m. Probaj isto z Eos 1Ds in 50mm f1 L grin
 0   

Bostjan @Archie 3. Feb 2010, 14:28

Ah, Leica M9.....

netesnjeno ohišje s slabo ergonomijo (oprijemom), nestandardno safirno steklo na LCD-ju, nepopolni exif z nekodiranimi lensi, color-shifti z WA objektivi + vinjetiranje (se več ali manj uspešno rešuje programsko), moire, "bustasto" snemanje spodnje plošče za menjavo baterije/kartice, odsotnost live-view-a, nenatančno ostrenje z objektivi nad 75mm, praktično nemogoča oz. težavna raba objektivov nad 90 (135 mm) in ektremnih WA lensov zaradi odsotnosti "okvirjev", nepopolno upoštevanje paralakse v iskalu, smešna nastavitev kompenzacije osvetlitve, nedodelanost flash sistema, ne najboljši šum .....

pa bi jo kljub vsemu imel grin
 0   

Peter Bernik @Noob 3. Feb 2010, 14:44

Archie, to je pa k eden izmed zaključkov Clarksona na Top Gearu grin . Le da on veliko bolj sočno spljuva, besedo rubbish ponavad slišš vsaj parkrat biggrin
[url=http://www.peterbernik.com/][img:58355b6b4e]http://blog.peterbernik.com/wp-content/images/podpis.jpg[/img:58355b6b4e][/url]
 0   

iztok @izo 3. Feb 2010, 14:47

ja, sej pri min razdalji še gre, potem se pa hitro vse konča, hehe.. z 1dsIII ti izostrim vse kar češ v nulo, ne glede kakakšen objektiv gor natakneš..
gleed 50/1 objektiv pa ne vem, baje ga res nekaj af heca, mapka to ti pač ne morem iz prve roke..
sicer pa z menjava medlica ni manualno ostrnje noben problem na dslr-jih, vendar kot pravim, za pravo natančnost ga prek liveviewa ni.
 0   

Stane Crnjak @staneC 3. Feb 2010, 14:51

Noob je napisal/a:
Archie, to je pa k eden izmed zaključkov Clarksona na Top Gearu grin


Navadno pri Alfah. biggrin
 0   

Miha @cedo 3. Feb 2010, 14:52

Ko stopiš na rep...

Archie je napisal/a:
netesnjeno ohišje s slabo ergonomijo (oprijemom)

Ga ne rabi: Just a note from Honduras to let everybody know how durable these M8's are. I've been in Honduras for every rainy season for over 20 years and this one beats anything I've ever seen. We've had torrential downpours every day while I've been way up in remote mountain communities. There has been no way to avoid getting my M8's totally soaked, both by rain and by falling in a raging creek. I've been here, getting soaked, every day for almost a week and my M8's are still working fine. I brought an M7 and film, just in case, but I haven't had to use it. I am very, very happy with the durability of these electronic cameras. I didn't bring my Canon's but I'm not sure they would have fared as well. I'm sure after reading this no one would ever want to buy my used M8's, but then I'll probably never sell them. Tina Manley
Archie je napisal/a:
nestandardno safirno steklo na LCD-ju
Ga imaš vsaj možnost dokupit.
Archie je napisal/a:
nepopolni exif z nekodiranimi lensi
Nič več pri M9

Archie je napisal/a:
color-shifti z WA objektivi + vinjetiranje (se več ali manj uspešno rešuje programsko)moire
Torej vzeto za rešeno.

Archie je napisal/a:
bustasto" snemanje spodnje plošče za menjavo baterije/kartice
Nostalgija.
Archie je napisal/a:
odsotnost live-view-a
Jah, je pač CCD.

Archie je napisal/a:
nenatančno ostrenje z objektivi nad 75mm, praktično nemogoča oz. težavna raba objektivov nad 90 (135 mm) in ektremnih WA lensov zaradi odsotnosti "okvirjev"
Ni res; za teleobjektive lahko dokupiš povečevalna setkla za okularje, za širokokotnike natična iskala.
Archie je napisal/a:
nepopolno upoštevanje paralakse v iskalu
Saj ni SLR
Archie je napisal/a:
smešna nastavitev kompenzacije osvetlitve
?

Archie je napisal/a:
nedodelanost flash sistema
Ah, prej je bila sinhronizacija 1/50s
Archie je napisal/a:
ne najboljši šum .....
Se mu reče zrno.

grin grin grin
 0   

iztok @izo 3. Feb 2010, 14:56

ma glede način fotkanja z leico, je m9 čist fajn zaključen fotič, ker ga bdo itak nucali več ali manj tisti, ki najbrž ne držijo prvič rangefinderja v rokah (sploh, če imajo kakšen faj nabor objektivov od prej).
tudi sam se ga ne bi branil..
 0   

Andrej @fotokaj 3. Feb 2010, 15:21

cedo je napisal/a:
... Izo, ne vem kaj si ti od rangefinderjev probaval, ampak Leica je dovolj precizna, da Noctilux pri blendi f0,95 ostriš na 0,7m. Probaj isto z Eos 1Ds in 50mm f1 L grin


Ma precizna my ass - samo dodatna iskala za širokokotne in teleobjektive mi nanesejo za en ornk aparat; cena za iskala se vrti okrog 500/kos!!!

No, tako pač nemci štekajo preciznost.
 0   

Bostjan @Archie 3. Feb 2010, 19:27

Sneto s strani foruma uporabnikov M9:

Citiram:

Hardware issues:
# using faster, more reliable and stable CF cards instead of SD cards
# weather sealed body
# rangefinder RF spot could be bigger
# speed dial could snap in more significantly at "A". Especially because the position is next to "Bulb". It would give you a better feeling where you are, without having to look at the dial wheel. Furthermore it happened to change unintentionally.
# the aperture should be transmitted and saved into the DNG file.
# top-plate display of battery condition and shot counter with on-demand backlighting
# RF frameline calibration at 2m like on the M8.2 (advantage?)
# 1/8000 top-speed shutter w/250 flash sync
# in-built adjustable eyepiece correction
# improvement of body ergonomics for the right hand. Would also create extra space for higher capacity batteries. The additional (btw lousy) handgrip or devices like "thumb up" indicate the common need for more economics of a M body
# live view (advantage?)
# Auto ISO shutter speed lower limit rather 1/250s than 1/125/s

Hardware options:
# sapphire glass LCD cover (we may offer... )
# silver and black chrome plated versions

Firmware issues:
# Freezing camera if (accidentally) taking a picture with long exposure and switching camera off in order to stop exposure
# Formatting SD card last too long (> 60 sec 16 GB SDHC)
# Overwriting SD card unnecessary? To easy to hit accidentally.
# "Advance" (shutter) and "Format SD Card" for faster access better listed under SET than MENU
# There are at least two different modes, to set and save a feature:
1) The ISO setting: hold down the ISO button, moving the wheel and the setting is saved as soon as the ISO button is released.
2) The SET menu: all items, e.g. exposure compensation: pressing the SET button, dial in the EC with the wheel, and confirming the setting with pressing SET again. If you don't confirm, the setting will not be saved.
I prefer the first mode, because it's faster and more reliable. But Leica should definitely stay with one mode of setting and saving a feature.
# Camera blocked, when bottom cover is removed: camera action shoul be allowed instead.
# Getting full advantage from the faster SD cards as the Sandisk Extreme III. Uploading of the bigger M9 DNG files to the computer last longer and using faster cards (incl. adequate readers) could be time saving. But those cards are slower within the camera itself at the moment
# INFO screen: color bars not necessary. Numbers only could do the job. Should include actual ISO value as weel as the actual set aperture.
# Correction of cyan drift with front IR filters
# Magenta cast
# images +/- sensor defects as pink lines, column defects, wiered lines


Glede exif-a.... no sej zaslonka v exifu konc koncev nekaterim ni pomembna:
Citiram:
I called Leica today and the technician confirmed that f stop data is not transmitted to the camera, that the camera does not have the electronics for that feature.


In ker kamera ne ve kakšna je zaslonka, softwer ne more dovolj dobro uštimat vinjetiranja (dela z neko povprečno zaslonko), rezultati, kako to "podela" so pa tukaj:
http://www.imx.nl/photo/leica/camera/page158/page158.html

Iz Leica dokumentacije:
Citiram:
135mm lenses can be used on the M9. Because of the narrow depth of field of this focal length and resulting ultra precise focusing required, we recommend stopping the lens down at least 2 aperture steps.


Pa še en zanimiv pro-review predhodnice M8:
http://web.mac.com/kamberm/Leica_M8_Field_Test,_Iraq/Page_2.html
--------------------------------------------------

Še vedno bi jo imel. Ne bom jo pa kupil grin
 0   

abo01 @abo01 3. Mar 2010, 14:26

E-PL1 hands on ... mi je še bolj všeč kot E-P2 ali P1, manjši, sicer nima vrtljivega koleščka, ampak ga niti ne pogrešam za delo, držalo je boljše, vgrajen fleš, ki je še remote obenem ... in bistveno nižja cena. Agresivno s strani Olympusa, po moje bodo krepko zagrizli med dražje kompakte.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati