0   

Damjan @Damiani 17. Feb 2010, 23:12

odločil sem se prestopiti na Linux - Ubuntu, pa me zanima kako je z urejanjem RAW datotek? Katere programe uporabljate linuxači, če obstaja kakšen? Imam pa fotoaparat Canon 400D.
 0   

Erazem @erazem 18. Feb 2010, 08:29

Gimp bo vrjetno najboljša odločitev.
erazem
 0   

Damjan @Damiani 18. Feb 2010, 08:29

Gimp poznam, sam kako je z RAWom?
 0   

Erazem @erazem 18. Feb 2010, 08:38

Če bo to tvoj prvi resni stik z linuxom boš veliko časa prebil na googlu. Svetujem ti, da začneš takoj.
erazem
 0   

Damjan @Damiani 18. Feb 2010, 08:42

delne osnove že od prej poznam. Sam nekaj dnevi sem opazi eno spročilo uporabnice, ki je omenila program za obdelavo raw datotek na ubuntu. Na žalost tistega sporočila nisem našel in sem upal da dobim tu ime programa.
 0   

steppenwolf @steppenwolf 18. Feb 2010, 08:55

ufraw, če se ne motim. Pa še kot plugin za gimp obstaja.
Druga, plačljiva, opcija, ki jo poznam in ki je precej fajn je Bibble
Picasa tudi deluje v Linux-u.
 0   

Aleš @lial 18. Feb 2010, 09:24

Ufraw ima vse, kar imajo veliki, vsaj za napredne amaterje to velja.
Gimp je pa sploh zakon, ko ga enkrat spoznaš.
Tako da kar veselo v odprto kodne programe !
 0   

Damjan @Damiani 18. Feb 2010, 09:37

zakon, hvala za informacije. Sm že prej našu ufraw na spetu, sam ga nism sprobal. potreboval sem še nasvete, kaj ostali uporabljate.
 0   

Janez Kranjski @gmajna 18. Feb 2010, 12:18

Poglej še RawTherapee, meni se zdi precej bolj uporaben kot ufraw.
 0   

Damjan @Damiani 18. Feb 2010, 12:21

Bom sprobal oba programa.
a vi vsi, ki mi dajete nasvete, uporabljate Linux za obdelavo fotografij?
 0   

abo01 @abo01 18. Feb 2010, 12:46

RAW Therapee je kar prava stvar, drugače pa imaš tudi Bibble, ampak je plačljiv.
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 18. Feb 2010, 13:11

digiKam je super program za upravljanje s slikami, RAW pretvarjanje in urejanje pa je tudi vključeno. jaz sem z njim zelo zadovoljen, vendar pa sem DSLR fotograf komaj slabo leto
 0   

Klemen Blokar @kleb 18. Feb 2010, 17:37

Rawstudio je kar dobra zadeva za razvijanje RAW datotek. Nima pa skoraj nič drugih možnosti, tako da je za nadaljno obdelavo treba imeti kak drug program. Zna pa zato izvoziti tudi 16-bitne tiffe, tako da ne izgubiš preveč kakovosti. Moje izkušnje pravijo, da se na Linuxu da praktično vse, samo nimaš "udobja" piratskih windowsow, kjer si s črno verzijo Photoshopa preskrbljen v tem smislu, da imaš vse, kar potrebuješ v enem programu. Tega na Linuxu ni, za vsako opravilo si moraš poiskati drug program. To se sliši hudo ljudem, ki imajo piratski photoshop, tistim, ki se zavedajo njegove cene, pa po mojem niti ne grin

Jaz mislim, da je najbolje, da si instaliraš čim več raznih programov in pogledaš, kateri ti za kaj ustreza. Lahko ti jih precej naštejem, so pisana zbirka raznoraznih zadev, vsi pa imajo opraviti z obdelavo ali zajemom, pregledovanjem in katalogizacijo fotk. Google ti bo pomagal najti, kaj katera stvar počne, če rabiš pa še kak konkreten nasvet pa še vprašaj:
rawstudio
gimp
cinepaint
rawtherapee
dcraw
hugin
qtpfsgui (novo ime Luminance HDR)
krita
kphotoalbum
gphoto2
digikam
gqview
imagemagick

Gotovo sem še precej programov pozabil našteti, ampak s temile se da marsikaj postorit... smile Pogumno, preskusi vse in se odloči, kateri so ti všeč. Ne ustraši se programov, ki tečejo iz ukazne vrstice, ta je odličen pomočnik, kadar imaš eno in isto reč za opraviti na mnogih fotkah (recimo pomanjšati 100 fotografij v mapi ali kaj podobnega). In predvsem, pozdravljen v svobodnem svetu! thumbsup
 0   

Žiga @thunder_road 18. Feb 2010, 17:55

Za GIMP boš rabil ene dodatke, sam po sebi ne odpira RAW.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 18. Feb 2010, 17:57

kleb: za batch spreminjanje je digikam tudi zelo priročen
 0   

Damjan @Damiani 18. Feb 2010, 19:12

hleb in ostali, hvala za lepo dobrodošlico in koristne nasvete. Trenutno sem probal rawStudio in za začetek zgleda obetavno, bom pa še naprej probaval tudi ostalo programje. Me je presenetilo število uporabnikov-poznavalcev linuxa na tem forumu. zakon.
Prestop iz ćrnega programja sm kr dolgo odlašal, ravno zaradi udobja photoshopa in opažam da je bila panika zaman.
 0   

Erazem @erazem 18. Feb 2010, 19:20

Vse kaže, da bo odprta koda v prihodnosti ponujala vse, kar bomo rabili za delo na naših računalih tisti, ki nam vrhunska orodja niso življenjskega pomena. Potreben je samo pogum, da stopimo iz utečenega work-flowa.
erazem
 0   

Klemen Blokar @kleb 18. Feb 2010, 21:13

Hehe, prosto programje že ponuja vse, kar potrebuješ, če nisi res pri kaki zelo specializirani zadevi, ki ima malo uporabnikov. Na svetli strani računalništva sem že več kot pet let, pa zelo redko naletim na kaj, česar ne morem... In povečini so to bodisi napomembne zadeve ali pa stvari, ki jih potrebuje zelo ozka skupina ljudi. Imam pa po drugi strani svobodo, kot je v winsvetu enostanvo ni.

JurijTurnsek: zelo možno, da ima, ampak jaz sem "gor zrasel" z ukazno lupino in ne pomislim na kakšen grafičen program, če imam batch task pred sabo. Tudi zato, ker so možnosti v ukazni lupini veliko večje in se zato splača navadit z njo delat in si osvobodit misli - meja je tu tvoja domišljija, ne to, kaj so predvideli programerji... smile Zato priporočam to miselno telovadbo vsakomur. grin
 0   

Damjan @Damiani 18. Feb 2010, 21:42

Ravno delam diplomsko nalogo in ima integracijo pisarniških paketov v informacijske sisteme. Tema zavzema programiranje za MS Office in OpenOffice, pa moram rečt da v brezplačnem openOfficu lahko postoriš skoraj vse, kot v dragem MS officu. Le da moraš za openOffice malo več googlat, da prideš do določenih programskih funkcij (to je za razvijalce). V službi sem pred letom pa pol šaltal iz MS Office 2003 na 2007, pa kot občasni uporabnik pisanja še vedno lovim, Diplomo pišem v openOfficu, pa mi je lažji prehod iz 2003 na openOffice.
Da ne bom zašel preveč iz teme. Ni mi uspelo namestiti rawTherapee 3.0 Apha na ubuntu, sploh mi ni hotelo pognati inštalacije. Zato sem moral poseči po vertiji 2.4. A je komu uspela namestitev 3.0?
 0   

Žiga @thunder_road 18. Feb 2010, 22:45

Si probal pognat direkt iz mape?
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati