0   

Boris Voglar @Billy 18. Feb 2010, 15:07

Letošnje vragolije v maskah so se včeraj s pokopom pusta končale. Ob medijskem pompu zaključnih dogodkov, med katerimi je najbolj odmevna nedeljska karnevalska povorka, oz. parada, pa manj ljudi ve, kako se vse skupaj sploh začne.

Vsako leto se zberejo v Budini pri Ptuju, kjer domuje 2. karnevalski princ Matevž Zoki, tradicionalni gostitelj kurentovega skoka.Glasni dogodek poleg obiskovalcev in radovednežev pospremi tudi več sto kurentov, ki tako na zelo svojevrsten in hkrati zelo tradicionalen način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje.Po starodavnem običaju si namreč lahko kurenti svojo opravo, s katero odganjajo zlo, nadenejo šele na svečnico, ki je letos nastopila v torek 2. februarja.Točno okrog polnoči v Budini pri Ptuju skoči prvi kurent in gromko zazvoni, tokrat v okroglo in jubilejno 50. KURENTOVANJE na Ptuju.Kurenti se vsako leto bolj in bolj oddaljujejo od strogih določil tradicije, Kurenti se vsako leto bolj in bolj oddaljujejo od strogih določil tradicije, takšne kape z barvnimi irokezi niso med njimi več nič neobičajnega.Tudi 'baseball' kapa je pri kurentih zelo popularna in pogosto potiskana z imeni pustnih kurentovih skupin, pa čeprav v roki ne držijo kija za udarjanje žogice, temveč ježevko.Blizu ognja zna biti zelo vroče, zato vsaka izmed skupin naredi le nekaj krogov.Kakor oče, tako tudi sin; Kurent !Rdeče rute okrog vratu, ki pridejo prav tudi za zaščito glave pod masko, ali pa na tak kavbojski način pred mrazom.Med vpeljevanjem raznih inovacij, so nekateri zelo izvirni. Nemška čelada z rogovi ! Dokler ne bodo končno nadeli prave maske, je tudi ta vredu.Nekoč so bili kurenti lahko le neporočeni fantje. Danes dekleta v kurentovi opravi niso več nič nenavadnega.Seveda pa takoj prvi dan uradnega pusta kurenti še ne oblečejo popolne oprave, temveč si nadenejo le zvonce, ter poprimejo za ježevke...dodatek so le pogoste rdeče dokolenke, rutica in brezrokavnik, ki ga sicer nosijo oblečenega spodaj. Kožuh in kapo si nadenejo šele naslednji dan, morda tudi zato, ker bi jim bi ogenj lahko ožgal perje na kapah...Začne se že pri rosnih otroških letih. Tudi za deklice.Vsako leto dogodek ob polnoči privabi tudi kar nekaj radovednežev.

Okrog ognja se podajo tudi najmlajši.Ogromne zvonce......nosijo ogromni možje.Po obveznem ritualu ob ognju sledi tudi nazdravljanje s kuhanim vinom. Ekipa iz Dobove !Manjkati ne smejo niti krajnske klobase, ki so vsako leto obvezno polnočno okrepčilo.Tako krajnske, kot kuhano vino se pripravi v vojaški poljski kuhinji, ki datira še izpred II. svet. vojne.Poljska kuhinja je pravi muzejski primerek.Obrok za vsakega.Kjer je ogenj, tam je tudi.... Pepel. Ta zna med padanjem na tla biti prav nadležen, predvsem za obleko..Dobro uro po polnoči, od množice firbcev ostane bore malo... počasi se odpravljamo domov.Na dolgo pot v noro uverturo v 50. KURENTOVANJE so se tokrat kurenti in drugi obiskovalci lahko podali tudi s posebnim Gromovim vlakcem, ki je vozil izpred Grand Hotela Primus in nazaj.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati