0 

segi @segi 8. Jan 2005, 13:15

Zanima me ali lahko pride do okvare če recimo fotografiraš z digitalnim fotoaparatom direktno v sonce, oziroma močno svetlobo, ki nastane pri varjenju.


LP, segi
   0 

tomaž @mju 8. Jan 2005, 14:02

da
   0 

Uroš Uršej @Lucifix 8. Jan 2005, 14:13

Mju še enkrat, vendar tokrat zadnjič, te pozarjam, da smetenje v forumu ni dovoljeno. Če član postavi vprašanje, pričakuje tudi en konstruktiven odgovor.

Pa ne se mi sedaj opravičevati, da tega ne boš več delal, ker tokrat resno mislim!
   0 

Pele @Pele 8. Jan 2005, 14:21

Seveda da. Poškodbe nastanejo na tipalu. Zato direktno slikanje v sonce ne priporočam.
   0 

Sandi @Sandi 8. Jan 2005, 23:17

Ne samo na tipalu, tudi objektiv ti gre falit. Bral sem o primeru, ko je nekdo pustil na mizi objektiv prez prednjega zaščitnega pokrovčka, pa zaradi slučaja, ustreznih kotov padanja žarkov sonca skozi leče (kao povečevalno), mu je enostavno znotraj stopilo del plastičnega ohišja. In objektiv je bil fuč cry
Čeprav verjamem, da so to redki primeri, kot loterijski zadetki. :mrgreen:
Škljoc !
   0 

segi @segi 8. Jan 2005, 23:27

Upamo, da ni šlo tipalo... Od sedaj naprej pa ne posojam več fotoaparata. Človek mi gre slikat 5 posnetkov direktno v postopak varjenje kovine...
   0 

misfits @misfits 8. Jan 2005, 23:49

Kaj je to mišljeno: direkt v sonce? A je to mišljeno, da lahko pride do okvare, če fokusiraš v sonce?
Verjetno, če slikaš pa je sonce nekje na vrhu fotke ne pride do okvare, al ja?
   0 

iztok @izo 9. Jan 2005, 00:10

hja, sonce zna bit problem, ker se tiče "kurjenja", šfasanje nima take moči, so pa druge nevarnosti. pr analogcih zna priti do primera, ko sonce seka direkt čez lečo (če ni poklopca gor) in ti zaradi učinka leče skuri zaklop (ki ja lahko iz več materialov, če je kakšen pol karton, blago, pvc, ti nardi lepo luknco čez al pa zvije lamele), najbrž je enako tudi pri dslr-jih. pr kompaktih mehanskega zaklopa ni , torej lahko sonce buta direkt na zipalo (govorim na pamet), kar tudi verjetno ni zdravo za fotič.
kakšno hudo bliskanje in šfasanje tudi ni najbrž najbolj zdravo za tipalo, še manj pa za oči. in če na kaj treba pazit, so to oči, najbrž vsi vejo, da se sonce (vsaj ko je močno) ne fotka, ker čez kukalo dobimo še bolj ojačano svetlobo, prav tako se ve, da se šfasanje ne gleda s prostim očesom, tako, da tudi kakšno fotkanje ne bi priporačal (vsaj tako ne, ko gledaš čez kukalo, ko fotkaš).
   0 

rado @rado 9. Jan 2005, 02:47

Pri slikanju v sonce aparata ne boš imel obrnjenega vanj dlje časa tako , da ni bojazni, da bi ravno kaj stopilo, če bi pa pustil tako nekaj minut pa bi zadeva postala že vprašljiva. Sicer lahko preveriš z navadno lupo traja nekaj časa, da se segreje toliko da postane vroče. Pri slikanju varjenja verjetno tudi ni velik problem, če nisi preblizu potem je možno, da ostanejo na objektivu kakšne zažgane pikice kot nastanejo na varilskih ščitih vendar bi potem moral slikat že v macro načinu , da bi bilo nevarno.
   0 

andyz @andyz 9. Jan 2005, 09:28

Mislim da je treba dost manj kot nekaj minut, da ti v fokusu zažge vse. Poskuste z eno veliko lupo poleti na črn papir fokusirat sonce. Je dovolj 5 sekund! Seveda pa je vprašanje, kje točno objektiv fokusira svetlobo. Verjetno nekje na zaklopu. Pri DSLR je sicer ogledalo vmes, tako da te nevarnosti ni. Tudi moč sonca pozimi je bistveno manjša.
Sploh pa ne vem, kakšn smisel ime slikat direkt v sonce v jasnem vremenu.
andyz


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati