0   

Elvis @Turtle 21. Feb 2010, 03:47

Ojla!
Mika me, da bi nabavil kakšen starejši MF objektiv, čisto tako za malo sprobat zadevo, za fotkanje recimo za dušo, pa tudi cenovno gledano ni 'prehud' zalogaj. Včasih sem imel Zenita z 50-ko, nikoli pa nisem fotografiral s temi objektivi na DSLR. Imam fotoaparat Canon EOS 400D, se pravi da bi potreboval M42 adapter s potrditvijo AF, če prav razumem. Vidim, da je tudi cel kup enih objektivov na razpolago in tle pride do zmede, saj ne poznam vseh teh proizvajalcev, oz. zanima me kaj je OK in česa se izogibat. Po moje bi morali biti Carl Zeiss Jenna OK, je pa tle še en kup meni bolj slabo poznanih zadev kot so Revuenon, Soligor, Pentakon, Asahi, Voigtlander, Hanimex, itd. Zanima me ali je potrebno za različne objektive nabavit različne adapterje, ali je eden dober za vse objektive? Nameravam nabavit enega 35 mm (baje, da je CARL ZEISS JENA FLEKTOGON 2.4/35mm zelo dober) in enega tam okrog 100 do 135 mm. Kaj priporočate? Vsakršne informacij so dobrodošle...
 0   

Aleš @lial 21. Feb 2010, 08:23

Za adapter si že zapisal, recimo TALE
Pri objektivih pa so stvari precej bolj nedoločljive.
Zapisati, da je kakšen od njih špica, drugi pa poden, je skoraj nemogoče. Recimo meni naredijo ostre posnetke štirje - Asahi 50/1,4, Porst 135/2.8, Pentacon 4/200 in nekaj kjer v cirilici piše Granit 4,5/80-200.
Ostali pa so sicer tudi v redu, niso pa špica. Omenjeni Flektogon 2,4/35 je bolj povprečen, vsaj moj primerek je tak, čeprav sem tudi jaz bral, kako dober je. Lahko da je pač moj primerek slabši, ne vem.
Pri nakupu predvsem glej, kako čiste so leče, že majhna sled opažene plesni je lahko preveč. In seveda splošno ohranjenost.
Ne vem sicer, če je to pri Canonu lahko problem, pri Sony/Minotah je bil, 'paličica' (pri teh objektivih služi za odpiranje zaslonke), je pri nekaterih predolga in z malo smole se lahko vanjo zatakne zrcalo pri dvigu, slišal pa sem tudi za lomljenje zrcala.
Jaz sem te dodatke odstranil ali pa blokiral, da imam mir.
 0   

Elvis @Turtle 22. Feb 2010, 22:43

Lial, hvala za odgovor. Vprašal bi le še kje se ta paličica nahaja in na kak način si jo odstranil, oz. blokiral?
Kaj pa kdo drugi od vas uporablja in kako je zadovoljen?
 0   

Aleš @lial 23. Feb 2010, 08:51

Turtle je napisal/a:
Lial, hvala za odgovor. Vprašal bi le še kje se ta paličica nahaja in na kak način si jo odstranil, oz. blokiral?

Pri nekaterih m42 objektivih je bolj, drugje manj problematična.
Tole je - recimo lahko resen problem:Za blokado ali odstranitev imaš dve možnosti - da jo odščipneš s kleščami, ali pa s finomehaničnim izvijačem odviješ vijake in odstraniš del ohišja.
Potem pa sta spet dve možnosti - lahko jo blokiraš z dodatkom izolacije ali pa popolnoma odstraniš.

Na koncu pa je še tretja možnost - da se sploh ne sekiraš in pozabiš na vse skupaj grin grin grin
Če bo šlo kaj narobe, se tako ali tako sliši. devilish
(tole na koncu je bolj za hec)
 0   

urosm @urosm 23. Feb 2010, 09:49

Not porineš in sekundnega kapneš ... pa drži.
 0   

Žiga @zcetrt 23. Feb 2010, 10:09

Mir-1v 37mm F/2.8 je že malenkost priprt odličen, na 2.8 pa bolj ne računat. Je pa sila poceni. In še paličice nima grin Jaz ga imam zelo rad.

Imam pa še Pentacon 200mm F/4 in je tudi močno presegel moja pričakovanja ter Carl Zeiss Tessar 50mm F/2.8, ki je tudi zelo dober, a ga ne uporabljam veliko, ker imam Nikon 1.8. Mi je pa že večkrat prav prišel, ker ostri od blizu. Na 2.8 ni ne vem kako oster, že malenkost priprt pa je super, razen kromatične aberacije ob robovih.

Ni pa se treba vedno nanašat na potrjevanje ostrine. Pogosto se namreč zgodi, da elektronika malo laže. Vsaj pri meni na Nikon D80 imajo nekateri M42 objektivi front/back fokus, če se lahko tako izrazim... Res pa je, da ima 400D kar majhno in ne ravno svetlo iskalo, kar bo do določene mere oteževalo ročno ostrenje. 40D (oz 50D in boljši) ter Nikon D80/90 so veliko boljši v tem pogledu. Nikon D60, D3000, D5000 itd pa spet slabši.
4.
 0   

Aleš @lial 23. Feb 2010, 10:30

urosm je napisal/a:
Not porineš in sekundnega kapneš ... pa drži.

...in zraven zablokiraš še mehanizem zaslonke - ne hvala.

zcetrt je napisal/a:
Ni pa se treba vedno nanašat na potrjevanje ostrine. Pogosto se namreč zgodi, da elektronika malo laže

To drži. Prav zaradi tega sem nehal uporabljati adapter s potrjevanjem in raje naredim kakšen posnetek več v + ali - .
 0   

maks @mmax 23. Feb 2010, 10:50

lial je napisal/a:
urosm je napisal/a:
Not porineš in sekundnega kapneš ... pa drži.

...in zraven zablokiraš še mehanizem zaslonke - ne hvala.Kolikor jaz vem, sploh ne.
Če ta vzvod odšipneš, potem sploh ne moreš ročno več zapirat zaslonko, ker ostane odprta. Vsaj tako je pri moji kombinaciji D90, M42+Helios-44M-4.
Jaz sem na svojemu adapterjeu dodal še 1mm debelo Alu podložko, da pritisne štiftek notri do konca ko ga prišraufam na objektiv, s tem tudi sprostim zaslonko za odpiranje in zapiranje na objektivu,katerega tudi kdaj pa kdaj nataknem.
 0   

Žiga @zcetrt 23. Feb 2010, 11:36

Če objektiv nima A/M vzvode, potem res. Sicer pa nastaviš na M in je vse v redu. Čeprav ne priporočam obrezovanja objektivov.
4.
 0   

Aleš @lial 23. Feb 2010, 11:48

mmax je napisal/a:

Kolikor jaz vem, sploh ne.
Če ta vzvod odšipneš, potem sploh ne moreš ročno več zapirat zaslonko, ker ostane odprta. Vsaj tako je pri moji kombinaciji D90, M42+Helios-44M-4.
Jaz sem na svojemu adapterjeu dodal še 1mm debelo Alu podložko, da pritisne štiftek notri do konca ko ga prišraufam na objektiv, s tem tudi sprostim zaslonko za odpiranje in zapiranje na objektivu,katerega tudi kdaj pa kdaj nataknem.

Res je.
Vendar to velja le za redke objektive, kamor spada tudi tvoj.
za take primere sem predlagal dodatek izolacije (verjetno ni bilo preveč jasno zapisano)
Objektivi, ki imajo takšen problem se prepoznajo po odsotnosti regulatorja za ročno-M in avtomatsko uravnavanje zaslonke-A

Tole je verjetno objektiv, o katerem pišeš:


Takole pa je videti dodatek plastike na čepku, ki ga potem zablokira:


Ker si z dodajanjem pločevine morda celo onemogočil neskončno ostrenje, je lahko to rešitev...
 0   

maks @mmax 23. Feb 2010, 12:19

To je to, ja, nisem pa opazil, da mi ne bi ostrilo v neskončnost, ker sem zmeril kako globoko v notranjost adapteja se usede objektiv, in sem potem dal kolegu(na stružnico) narediti skoraj do mikrona točno podložko iz aluminija, ki tudi potisne ta jeziček v notranjost.
Zaenkrat zadeva deluje BP

Bom pa preizkusil še tvojo varianto thumbsup
 0   

Elvis @Turtle 24. Feb 2010, 02:38

No, naročil sem adapter na ebay iz povezave, ki jo je predlagal Lial + še nekaj malenkosti, zdaj le še počakam da ga dobim, potem pa nabavim kak objektiv. Hvala za odgovore in opozorila glede paličice. Ogledujem si objektive iz tega linka http://www.bolha.com/oglas2853476/m42-objektivi-rocno-ostrenje-primerni-za-vse-dslr-novosti-
Mogoče še kakšen predlog (za začetek predvsem iz kategorije 25-60€, kasneje, če bi mi bilo všeč pa morda tudi kaj iz kategorije nad 60€).
 0   

Žiga @zcetrt 24. Feb 2010, 10:54

Predlagam ti, da se pozanimaš pri sorodnikih, če se komu kaj valja doma. Jaz sem dobil objektive pri dedku. Če se s fotografijo ne bi ukvarjal, bi jih slej ko prej pometali stran. In poznam še nekaj ljudi, ki sploh niso vedeli, da se jim pred nosom valjajo odlični objektivi.

Naslednja možnost je obisk boljšjaka ali antik sejma. 50mm objektivov je veliko in tudi kakšne Pentacone 1.8 dobiš a 20 eur, če malo glihaš. Včasih pa kdo sploh ne ve, kaj prodaja.

Večkrat se zgodi tudi, da se prodaja body z objektivom vred za manj denarja, kot pa sam objektiv. Ta tip, katerega oglas si podal, ve kaj prodaja, zato zaračuna ceno glede na to, kaj objektiv nudi. Če ti uspe najti ljudi, ki ne vedo kaj imajo, pa lahko zmagaš na celi črti.
 0   

Aleš @lial 24. Feb 2010, 11:02

Da dopolnim to, kar je zapisal zcetrt: ne samo, da ve, kaj prodaja, kolikor sem uspel videti do sedaj tudi preprodaja.
Kar ni nič slabega, je pač malce dražje od drugih možnosti.
 0   

Elvis @Turtle 24. Feb 2010, 15:01

Hvala za namig. Na žalost ne vem za nobenega sorodnika, ki bi kaj takega imel, sem pa pomislil na to možnost. Boljšak pa v Lj, a ne? Saj drugje niti ne vem če se dogajajo...
Bom šel v akcijo.
 0   

iztok @izo 24. Feb 2010, 15:10

samo en nasvet:
za manualce (splo na cropu) je fino zamenjat medlico v okularju s split prizm medlico, ki precej olajša fokusiranje (adapter z af potrditvenimi moduli ipd se ne najbolj obnesejo, glede na vtise uporabnikov). za 400d je recimo dobiš tukaj
http://www.katzeyeoptics.com/item--Canon-400D-Focusing-Screen--prod_400D.html
se pa dobi še kje, kolkr vem.
za delo na stativu pa je utak liveview najboljša rešitev za preciznost.
 0   

urban @alfi 24. Feb 2010, 22:38

kar se tiče oglasa...model ma vse pošlihtan tip-top in ve kaj prodaja in je na splošno korekten...jaz imam z njem same dobre izkušnje...ma pa res OGROMNO stvari...
po pamet!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati