0   

Jernej @Horse 16. Mar 2010, 14:59

Mogoče sam naslov precej štorasto opisuje to, o bi rad z vami delil kakšno misel ali dve...

Verjetno tu ni malo tistih, ki so s pritiskom na sprožilec že zaslužili kakšen evro. Tako kot v vsakem poslu, se tudi pri "profesionalni" fotografiji srečuješ z "zanimivimi" strankami, a kljub vsemu se mi zdi, da zanje čase naročniki nekako brcajo v temo. Saj vem, da je stranka bog, oz. če že ne bog, ima vsaj vedno prav, a kljub temu se mi zdi, da nekako ljudje izgubljajo stik s celotno poanto.

Povod za to temo je bilo eno izmed zadnjih "naročil", kjer sem dobil zahtevek, da naj bodo fotografije, ki bodo/so objavljene izključno na internetu, obvezno v ločljivosti 300 DPI. Seveda to ni osamljen primer, kjer so naročniki izrazili zahteve, ki načeloma niso imele nobene dodane vrednosti pri končnem rezultatu.

Če povzamem; zdi se mi, da sama izvedba oz. avtorjev vložek nima več nobene vrednosti. Zanimivo se mi zdi - če karikiram - 10 Mpix nikakor ni več sprejemljivih za objavo A4 fotografije, med tem ko se je še nedolgo nazaj objavljalo fenomenalne izdelke z ločljivostjo 8 Mpix na A3. In ne, ne uporabljam fotoaparata, ki bi imel (le) 8 Mpix. smile

Še primer: Bolj se spoštuje "amaterska" fotografija, ki je bila posneta v avtomatskem načinu z npr. Canon 5D mkII kitom, kot pa fotografija nekoga, ki uporablja npr. Canon 30D, uporablja več "periferne" opreme in KLJUČNEGA znanja.

Dejansko lahko zaključim z mislijo, da zadnje čase fotografijo prodaja oprema (zapisana v EXIF-u), kot pa dejanski izdelek.

Nisem prepričan, če sem dobro opisal tisto, kar me se vzpodbudilo k odprtju te teme, a upam, da se bo lahko razvila v kakšno zanimivo debato.
www.analog.si
[img:d2dee11ba7]http://www.shrani.si/f/3K/mV/2S99g5hx/sexdrug2001-8.jpg[/img:d2dee11ba7]
 0   

WhiteCell @WhiteCell 16. Mar 2010, 15:05

popraviš EXIF pa je če se mu gre zato biggrin
 0   

Miha @mauss 16. Mar 2010, 15:51

ja, z velikim prodaš več, tut če si impotenten.
izvedba & zgodba sta največkrat v drugem planu.

velikokrat samo image_resize čudežno odpravi slabo kvaliteto (ki je valda posledica mal mpix, sodeč po marsikaterem naročniku). nekateri rabijo več kot 8mpix za objavo fotk v reklami (za TV), itd.
žal tukej nimaš kej, kakršnokoli pojasnevanje dejstev (o tehniki in estetiki) naročniku je v večini primerov pluvanje v lastno juho, ker izpade zgolj kot opravičevanje svoje nesposobnosti in neustrezne opreme. če so naročniku všeč blondinke, je seveda vsaka fotka z rjavolasko slaba, ne glede na to, kolk huda bejba je gor(dejanski razlog za zavrnjeno fotko). in zakaj za božjo voljo baba nima obraza na sredi fotke, kaj si jo šel tlačit tja gor v kot (zlati rez), to pa ja ni lepo...
takih in podobnih cvetk imaš hitro poln reproduktivni organ, hvalabogu obstajajo izjeme, ki vedo, o čem govorijo in zakaj. sam kaj, ko se samo od njih ne da živet...
...
 0   

Oracle @Oracle 16. Mar 2010, 22:17

Hja, težak je naš fotografski kruh.

Odkar resno služim s fotkanjem sem se imel čast prepričat, da lahko "vzameš kmeta iz kmetije, ne moreš pa vzeti kmetije iz kmeta". In potem imam celo toliko jajc, da sem se spravit delati pravo pravcato foto agencijo... ni mi lahko.

Najbolj zanimivo mi je vprašanje "s kakšno opremo pa delate?". Odgovorim: Canon, Tamron, Sigma, Apple, Adobe... In potem tema... zakaj? Ker delam s Tamonom in Sigmo, njegov bratranec pa je pred pol leta začel fotkati in ima vse od Canona - in on bo zaradi tega dobil "posel"...

Kot rečeno, ne pustite se zmesti in imejte pripravljene odgovore za svoj "zagovor", ker nekateri pač ne razumejo osnovnih stvari, vi pa niste tam zato, da bi jih le te naučili. Še vedno je najboljša referenca dobra fotka, naj šele na shootingu vidijo tisto "kar jim verjetno ne bo všeč" (način dela ali pač kos opreme).

lp,

Miha
 0   

MarkB @MarkB 7. Maj 2010, 10:07

Kdo pravi, da moraš po pravici povedat s kakšno opremo delaš??
Glede na to, kako se res danes eni obnašajo se jim pač prilagodiš. Nekaj je pa treba jest.
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 7. Maj 2010, 10:25

Najbrž pa so opisani pacienti bolj izjeme...upam? Jaz sem do sedaj vse izvedel s 350D, torej malo škatlico z 8Mp, pa se ni nihče obregnil, niti tam kjer so se drenjali še 1D pa D3. Iz nekaterih slik so potem naredili promocijska stojala (t.i. pingvine), dimenzij cca 0,5x2 metra. Resda se to ne tiska na 300dpi, pa tudi če bi se, saj ne gledaš zadeve s 5 cm razdalje. Da o jumbotih ne govorimo. Ok, te stvari najbrž vemo fotografi, ostali pa... no tudi jaz bi debelo pogledal če bi mi prišel mojster delat streho in bi imel s sabo samo eno 200g kladivo biggrin
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

Oracle @Oracle 7. Maj 2010, 10:27

Ja, so redki, ampak to opažam ravno pri "high end" strankah, kjer ne delam za 50€... jasno, pričakujejo top storitev in tudi top opremo, ampak nekateri pač ne štekajo, da se da z "neoriginal" opremo narediti včasih celo več, kot z originalom (primer sigma 10-20).

100 žena, 200 sisa, jebiga smile
 0   

Danijel Žagar @Danijelz 7. Maj 2010, 10:34

No moram priznati da sem imel tudi 30-ko, a je imela frontfocus tako da je bla backup 350ka kar koristna. In ni bilo za 50€ nego večkratnik tega. Kakorkoli, če je takih strank preveč in trpi posel, se je treba najbrž prilagoditi, pa naj je še tako trapasto. Čudno, da potem ti "high end" kalibri ne zahtevajo kakega Hasselblada!
Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away. (Antoine de Saint-Exupery)

http://www.socahiking.com
 0   

urosm @urosm 7. Maj 2010, 10:47

Danijelz je napisal/a:
... Čudno, da potem ti "high end" kalibri ne zahtevajo kakega Hasselblada!


Počaki še en mal, da se naučijo pravilno izgovorit Hasselblad, pol smo pa vsi tam, kjer gre drek ven laugh
 0   

chips @chips 7. Maj 2010, 11:54

Mene še nihče ni vprašal po opremi in megapixlih.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

MarkB @MarkB 7. Maj 2010, 16:33

Oracle je napisal/a:

100 žena, 200 sisa, jebiga smile


Če bi napisal vsaj 201 namesto 200 bi se človek še čudil smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati