0   

gogi5 @gogi5 20. Mar 2010, 21:46

kateri aparat svetujete za začetek, najraje rabljen (kateri)ali pa nov poceni(kateri)-budžet je zelo skromen,recimo do 300€??
hvala in
lp
 0   

Žiga @thunder_road 20. Mar 2010, 22:45

300e ni ravno dosti. Moraš upoštevat, da boš rabil objektiv(-e), za katere ti svetujem, da si pripravljen vložit več, kot pa v sam body (vsaj na tej vstopni stopnji, ko imaš omejen proračun, kot omenjaš). Potem pa malo poglej za raznimi rabljeni modeli, jih primerjaj in probaj katerega probat. Če boš imel možnost. Za objektive pa se odločaj na podlagi tega, kar boš (največ) slikal.

Poceni nov vsak presega budget 300€. Boš moral kar zvišat na cca 650, recimo.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

gogi5 @gogi5 20. Mar 2010, 22:55

Bolj mi paše kakšen rabljen za začetek recimo:pentax K100D,Canon 350d,Olympus,kateri-prosim za predloge ,pa tudi za kakšno kupčijo,če kdo prodaja kaj takšnega.
LP
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 20. Mar 2010, 23:01

350d je kul body, sam morš vedt, da ni vse v body-ju... v kar morš vložit velik €, da boš imel kakovost, so leče.

kaj boš fotografiral, da potrebuješ DSLR?
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

Jan Kajfež @Geccko 20. Mar 2010, 23:45

Moje mnenje: če imaš budget samo 300 € se raje ne zapletaj z DSLR fotografijo... razen če boš lahko kmalu še kaj dodal...
Realnost je, da je danes že malo boljši kompakt 300 € ali več...

Drugače pa ja, Canon 350D je kar luštna zadevica, ravno prav velik, hehe.
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

gogi5 @gogi5 25. Mar 2010, 22:14

HVALA BOM MENDA RES KOMPAKTA NABAVIL
 0   

Žiga @thunder_road 25. Mar 2010, 22:18

Za ta denar morda še najbolje. (saj toliko stari, da bi bili že naglušni, pa tudi še nismo;)
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

gogi5 @gogi5 25. Mar 2010, 23:10

Sory sem malo raztresen.
lp
 0   

Žiga @thunder_road 25. Mar 2010, 23:21

Pa če si začetnik v fotografiji (povsem začetnik), ti bo lažje, če boš prej malo s kompaktom poslikal. Sploh pa, če boš imel kakšnega, ki dopušča tudi popolnoma ročne nastavitve (ali pa vsaj Av, Tv), da boš dobil malo občutka.
Ker zrcalke so pa potem kar preskok. Je mogoče boljše, da ne skočiš kar tako v ogenj. Pa kupiš fajn kompakt, ko boš pa videl, da želiš kaj več, ali pa se bolj posvetiti fotografiji, pa začneš razmišljat o zrcalki. Ker potem se ti odpre še kup drugih vprašanj, kot so objektivi in druga dodatna oprema, za začetnika pa je bolje, če se najprej osredotoča na samo fotografijo kot tako in se ne obremenjuje toliko s temi drugimi zadevami (no saj, to bi veljalo tudi za nas z [d]SLR-ji !). Za tisto bo že čas, pa še prehod ti bo lažji.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

klemen @brus3 26. Mar 2010, 09:06

Jaz mislim, če želiš od slik vsaj malo več kot dokumentiranje, je smiselno vzet že v štartu DSLR. Kompakt z ročnimi nastavitvami je samo za igranje - z njimi ne moreš kaj dosti vplivati na sliko (zlasti glede globinske ostrine), zato s kompaktom tudi nikoli ne boš dobil občutka za te zadeve. Potem je že vseeno , če slikaš kar z mobitelom.
DSLR pa je čisto nekaj drugega. Pri slabši svetlobi - višji iso, sploh ni primerjave, ko s kompaktom že sploh ne moreš več fotografirat, ti bo DSLR naredil odlično sliko (tudi v AUTO načinu), pa hitrost fokusiranja, pa dejansko kontrola globinske ostrine, skratka drug svet. Seveda če želiš popolno avtomatiko, jo tudi imajo (zlasti pentax k100D ima celo inteligentno avtomatiko - aparat sam izbere ustrezen scenski način gkede na situacijo. Pa kit objektiv je več kot dovolj dober, zlasti od pentaxa, ostrina je neprimerno boljša od vseh kompaktov.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Mar 2010, 09:33

Za 300 EUR dobiš Nikona D70 in objektiv 3.5-4.5/18-70, ki je zelo dober.
Tudi D70 je odličen aparat, ki ima le eno pomanjkljivost, majhno in temno iskalo. Ampak se ga navadiš.
Posnetki ti omogočajo zelo kvalitetne povečave 40x60cm, z malo Photoshop 'telovadbe' pa tudi večje.
S tem kompletom imaš pokrito vse od prijetnega širokega kota do portretnega teleobjektiva.
Kot drugi body ga imam že več let in ga ne prodam, res mi je prirasel k srcu. Je dovolj velik, da lepo sede v moje malo večje roke in dovolj majhen da gre na vsak sprehod. Pa še škoda ga ni. In v vsakem trenutku ga lahko za isto ceno prodaš, dvomim da bo cena še kaj padala, mogoče za 50 EUR v naslednjih petih letih.
Če pa kupiš danes kompakta za 300 EUR, ga boš pa čez dve leti težko prodal za 150.
Še to: ta aparat ostri tudi z vsemi starimi AF objektivi, ki nimajo vgrajenega motorčka.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 26. Mar 2010, 11:55

D70s je pa sploh igračka, omogoča sinhronizacijo z fleshem do 1/500, heheh...mmmmm biggrin

Če boš slučajno kupoval je D70 res špica, samo pri nakupu bodya in kit objekitva se šele začne....če boš hotu slikat lepe panorame boš rabil tripod, za makro posnetke je spet svoj objektiv, pa tele območje...uf....in denar kar gre in gre....
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Mar 2010, 12:12

Če ne delaš s TTL, je teoretično možna sinhronizacija do 1/8000.
Sem probal z radijskim sprožilcem in fino dela.
Itak gre mehanski zaklop do 1/125, če se ne motim, naprej je pa elektronski, ki deluje čisto drugače.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 26. Mar 2010, 13:47

Ni bilo v ttl mode...ne vem zakaj imam v spominu da je šlo samo do 1/500, no potem je sploh D70s špica, če seveda potrebuješ to biggrin
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Žiga Šparemblek @ZiZa 26. Mar 2010, 19:27

nevem zakaj rint z DSLR-jem, če je možak že reku, da bo bolje met kompakta... DSLR ne morš dat v žep in kvaliteta fotk s kompaktom ni spet tako slaba, kot je brus3 rekel. DSLR za začetek je ok, če veš, da se boš s fotografijo mal bolj ukvarjal...
je blo že ene par primerov na tem forumu, ko so si zeleni začetniki nabavljal DSLR-je in fleše in objektive... čez 2 mesca pa so robo prodajal... no, sm pa pocen fleš nabavu grin
[url]http://photoziga.blogspot.com/[/url]
Remove the front cover from the lens before photographing!
 0   

Janez Pelko @Wartburg 27. Mar 2010, 09:04

Ja, so bili tudi primeri, ko so začetniki nabavljali DSLR pa ste jim svetovali kar takoj vsaj 50D, še raje pa 5D in obvezno tri L objektive, da ne bi po nepotrebnem potem izgubljali denarja pri prodaji kit objektivov.
Pa teh postov ni bilo malo...
 0   

gogi5 @gogi5 29. Mar 2010, 21:48

no-jea zdaj se pa potem odloči!!!

najboljše da kupim kar oba ,ker sem že čist zmešan...
lp
 0   

Žiga @thunder_road 30. Mar 2010, 06:49

Moraš se vprašati, ali si želiš fotoaparat za priložnostno slikanje (familija, prijatelji, vikend slikanje na izletih), ali pa bi morda rad kdaj začel bolj ustvarjati. To ti bo na tej točki mogoče kaj olajšalo odločitev.
Če je prvo, potem je bolje vzeti kompaktni aparat. Če se odločiš za kaj več, boš še vedno lahko kupil DSLR. Ker se zna zgoditi, da če boš naredil obratno, ti lahko rokovanje z DSLR ustvari občutek, da se boš hotel vsega skupaj znebiti.

Ok, sej priznam in nič ne rečem, tudi DSLR lahko v končni fazi uporabljaš za to, da ga ob priliki potegneš iz torbe in narediš škloc. Vse na auto funkcijah. Čeprav ni namenjen temu. To je nekako tako, kot bi imel torto, pa jo hranil v hladilniku, ker je ne bi znal prav jest.

Tako da premisli v tej smeri in bo morda tvoja odločitev nekoliko lažja.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Mitja @jagger 30. Mar 2010, 11:31Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati