0   

Jakob @TrenchDigger 25. Mar 2010, 15:29

Imam eno vprašanje, in sicer kako v primeru, če ima objektiv back focus, na to vpliva goriščna razdalja in oddaljenost od predmeta? Kako se "zamik" med točko ostrenja in dejansko izostreno točko spreminja (linearno, eksponentno...)? In ali je back focus pri istem objektivu različen pri različnih goriščnih razdaljah?

Hvala za odgovore in lp,

Jaka
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Mar 2010, 07:39

Back focus se v večini primerov obnaša tako, da bi vedno moral za enak kot (npr. za eno stopinjo) zavrteti obroč za ostrino v nasprotni smeri od neskončnosti, če bi želel imeti ostro sliko po tem, ko AF naredi svoje. Linearna zadeva zagotovo ni, saj ta kot pomeni na daljših razdaljah nekaj decimetrov ali celo metrov, na kratkih razdaljah pa nekaj centimetrov.
V večini primerov se backfocus obnaša na tak način pri vseh goriščnicah in pri vseh razdaljah.
So pa tudi izjeme. Nekateri primerki prve verzije Sigme 2.8/24-70 so imeli front focus izrazit pri 24mm, pri 70mm pa so ostrili lepo.
Stara Tokina 2.8/80-200 je na kratke razdalje ostrila brez problema, na daljših pa je imela izrazit back focus. Pri vseh goriščnicah.
Pri natančnem testiranju lahko ugotoviš, da praktično noben objektiv ne ostri čisto točno, kar je lahko napaka aparata ali pa objektiva. Zato se kalibracija vedno dela v kompletu. K sreči so tolerance tako velike, da se na oko zelo težko opazi malenkosten front ali back focus. Ko pa se enkrat poigraš z AF fine tuning v boljših aparatih, pa vidiš, da da se da AF izboljšati tudi pri objektivih, ki sicer že ostrijo lepo.
 0   

Jakob @TrenchDigger 26. Mar 2010, 14:23

Hvala za tole. Imam namreč ravno tak primer - Canon 80-200 2.8L mi na blizu (blizu minimalne razdalje ostrenja) lepo ostri, proti neskončnosti (npr. na razdalji cca. 200-300m) pa ima grozen back focus (na oko nekaj deset metrov, mogoče še več). Z AF microadjustmentom na npr. 50D ali 7D se bi torej predvidevam to lahko izboljšalo ali odpravilo?
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Mar 2010, 14:25

Žal AF microadjustment tega ne bo odpravil. Morda povprašaj na servis, kaj se da postoriti.
 0   

WhiteCell @WhiteCell 26. Mar 2010, 14:30

a se je komu zgodil....da je imel BF samo občasno ???
zanč neki s kolegico testirava 75-300...očiten back focus...pri vseh goriščnicah.....


se mi je zdelo čudno...nato doma preverim še enkrat na test chart...pa ni....se pravi normalno deluje....
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Mar 2010, 14:33

Hehe, zelo znano!
Nekateri objektivi imajo FF ali BF le pri umetni (tungsten) svetlobi, pri naravni pa ne.
Tipičen primer je Nikon 2/105 AF DC.
Za Canonove pa ne vem...
Pa še to: isti objektiv se na različnih aparatih obnaša različno. Se pravi, na enem aparatu lahko dela lepo, na drugem pa lepo greši smile
 0   

WhiteCell @WhiteCell 26. Mar 2010, 14:49

e si mi dal mislt....bila je mooooočna rdeča luč....(grelec v kafiču )
 0   

Janez Pelko @Wartburg 26. Mar 2010, 14:55

Pri močni rdeči sem pa tudi na drugih objektivih opazil BF ali FF, ne spomnim se več točno. Tudi pri tistih, ki so sicer lepo ostrili pri navadni tungsten (rumeni).


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati