0   

Žiga @zcetrt 2. Apr 2010, 09:14

Pozdrav.

Ker se odločam za nakup makro objektiva, sem si sposodil Tamron 90mm, da si ga pobliže ogledam. Zanima me, če je med vami kakšen lastnik in mi zna povedati, če je takle moder odsev okrog črnin pri odprti zaslonki običajen za ta objektiv?V glavnem ga bom uporablja pri zaprtih zaslonkah. In pri F/8 pojav popolnoma izgine. Ampak namen sem ga imel uporabiti tudi za kakšen portret pri odprti zaslonki.

Hvala za vaše odgovore.
 0   

Branko Dolinar @grizliboy 2. Apr 2010, 09:32

Če misliš kromatsko aberacijo (modro/vijolčen štih okoli temnih delov pri slikanju proti svetlobi) potem je normalno pri tem objektivu. Na sliki pa ne vem kaj bi rad pokazal, vsaj jaz ne vidim nič nenavadnega.

Je pa ta objektiv priljubljen zaradi svoje zelo dobre kvalitete slik ter ugodne cene. Sam sem s svojim zelo zadovoljen, ko sem ga dobil se je 50mm 1,7 objektiv moral kar poslovit, je tamro ko z drugega planeta po ostrini slik.
 0   

Žiga @zcetrt 2. Apr 2010, 09:38

Črke, ki so v fokusu, so modre. Morale bi biti črne. Pri zaprti zaslonki so črne. Kontrastni prehodi bela/črne povzroijo, da postane del črnine modra.
4.
 0   

Branko Dolinar @grizliboy 2. Apr 2010, 11:21

bigeek Pri svojem še nisem kaj takega opazil. Tudi v slabih pogojih nebi smel menjavat barv, po mojem je tukaj bolj v igri senzor.
Druga možnost ki mi pride na pamet je pa, da je tiskano na sijaj listih in potem se pri pripognjenem listu drugače lomi svetloba. Ma kaj pa vem.
 0   

Oracle @Oracle 3. Apr 2010, 15:00

Pri tem objektivu je normalno, da ima do f5,6 malo več CA, ampak se mi tole vseeno zdi malenkost preveč, RAZEN:

- če je bilo slikano proti svetlobi (povsem verjetno)
- če je papir glossy (ampak verjetno ni)
- če je senzor že malo "bogi"

Predlagam, da probaš še na kakšnem bodyju ali pa da z različnimi objektivi probaš podobne nastavitve in potem vidiš, če je problem dejansko v objektivu.

Jaz sicer še nisem pri svojem opazil toliko CA, morda imam srečo ali pa pač slikam take motive, kjer to ni izrazito.
 0   

Oracle @Oracle 3. Apr 2010, 15:02

grizliboy je napisal/a:

Je pa ta objektiv priljubljen zaradi svoje zelo dobre kvalitete slik ter ugodne cene. Sam sem s svojim zelo zadovoljen, ko sem ga dobil se je 50mm 1,7 objektiv moral kar poslovit, je tamro ko z drugega planeta po ostrini slik.


Mene je edino malo razočaral pri portretni fotografiji, kjer zna biti premalo natančen AF, sploh pri 2.8. Ampak temu tako ali tako ni primarno namenjen, za macro pa je ZMAGA biggrin


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati