0 

Peter Bernik @Noob 16. Jan 2005, 15:37

Opazil sem, da ima dotični f/a nemalokrat probleme pri max goriščnici 72 mm (436 mm na 35mm) in max zaslonki f 2.8. Se da to kako odpraviti, ali je treba pri takih goričnicah enostavno malo zapreti zaslonko?
Upam, da ne ker te nastavitve rabim za fotografiranje zanimivih ljudi po mestu itd, kjer bi pa rad imel min dof. Merjenje svetlobe imam naštimano na centre weighted in one area focusing.
   0 

Peter Bernik @Noob 16. Jan 2005, 23:40

No, kje je zdaj kakšen mojster, ko ga rabim :? ?
   0 

iztok @izo 17. Jan 2005, 00:26

kakšen problem točno, kratek dof, ne ostri pravilno ali kaj podobnega?

ups, nisem prebral naslova prej. hm ne vem no, jst imam olympus 730, ki ima pravtako 10x zum in je tudi težko dobit ostro fotko pr najdaljšem zumu. sam bi ti predlagal, da vklopiš sistem proti tresljajem (mislim, da ga tvoj model ima, če se ne motim) in uporabiš malce višji iso. predvsem pa ta fotkaš na daleč ko imaš dobro svetlobo, se pravi čez dan, po možnosti na sončen dan, to je fokusu v veliko pomoč.
glede 2,8 zaslonke pa bi rekel, da ni ravno potrebna, vsaj za zunaj ne, ker lahhko pr najdaljšem zumu hitro zgubiš fokus, čeprav so komppakti že po naravi bolj ostri in imajo daljše dof območje zaradi narave svoji majhnih leč in tipal. mogoče je ravno tudi to razlog pr tvojem fotiču, se mi zdi, da ima vgrjeno kr veliko prednjo lečo in imaš podobne težave pr najbolj odprti zaslonki, kot so na (d)slr aparatih.
najboljše je, da stvar dodobra stestiraš, tako notr kot zunaj in vidiš, kakšen nastavitve moreš met za vsako sitacijo, vsak fotič se lahko malce drugače obnaša. če pač ne moreš pravilno ostrit pr max zum ob 2,8 blendi, bolj zapri zaslonko ali pa fotkaj bližje objektu. predvsem pa poskrbi, da je objekt dobro osvetljen, tako fokus dela dosti lažje.
   0 

kjask @kjask 17. Jan 2005, 01:12

izo, kaj si ti to ratu za en šerif? :mrgreen: :mrgreen:
najprej ninđa, zdaj še šerif... bigrazz
   0 

iztok @izo 17. Jan 2005, 01:15

ja, kaj češ..
   0 

Peter Bernik @Noob 17. Jan 2005, 10:04

Hvala izo.
Antishake imam vedno vklopljen. Slabo mi pa občasno (no recimo v tretjini primerov, včasih tudi več) ostri tudi ob dobrih svetlobnih pogojih, z veliko svetlobe.
Bom še malo potestiral, mi pa zapiranje zaslonke smrdi biggrin , že tako je preveč dofa, pa zmeraj lovim čimbolj oddaljeno ozadje, da je le čimbolj zamegljeno, kar pa nažalost pri street fotografiji ponavadi ne gre. Pravtako pri tem ponavadi potrebujem max goriščnico, vedno pa vsaj 250 mm. Moram dobit en model za portrete in vse lepo v miru stestirat, ker na ulici to pač ni možno (če slikaš ljudi).
   0 

iztok @izo 17. Jan 2005, 15:43

ja, če bi rad večji vtis globine, pa nimaš kaj, (d)slr je odgovor. :wink:
   0 

Peter Bernik @Noob 17. Jan 2005, 22:08

izo: še to; zakaj naj bi pa uporabil večji ISO? Zaradi daljših časov?Niso potrebni. Ali zaradi česa drugega? Šum je pa že pri ISO 200 lahko problem...
   0 

iztok @izo 17. Jan 2005, 22:25

ne, ravno obratno. če dvigneš iso, se potrebni cajt za osvetlitev zmanjša, s tem pa tudi možnost, da bo fotka premaknjena. ja, pr kompaktih je šum dosti bolj opazen kot pri dslr-jih, npr. iso 400 na kompaktu je kot iso 1600 na 300d naprimer, sploh pr teh, ki majo večje zume.
   0 

iztok @izo 17. Jan 2005, 22:39

sicer smo pa že iso-tih nekaj rekli, lahko si pogledeaš tukaj, mogoče ti bo kaj koristilo
https://www.slo-foto.net/ftopict-1859.html
   0 

BBKing @BBKing 17. Jan 2005, 23:32

Noob, čudno, ker jaz nimam teh problemov.

LP!
   0 

Peter Bernik @Noob 17. Jan 2005, 23:40

Ja no hvala izo, čeprav v tem topicu nisem izvedel nič novega. Pravega test, ki si mi ga predlagal sicer še nisem naredil, sem pa opazil probleme z neostrino pri daljših časih, npr. 1/60 pri 436 mm, kjer naj bi anti shake še deloval, ampak pri meni ni (no to je hipoteza), ker sem slikal čez display in zato nisem optimalno čvrsto držal f/a. Sta pa tudi v seriji 3h, kar 2 neostri enako pri 1/60 in le 194 mm, pa še flash je bil vključen. Porteriranec pa seveda na miru. Povsod je bila zaslonka f 2.8. Hehe pa saj sem posnel le okoli ducat z manjšo (od okoli 800 tih biggrin ).
   0 

Peter Bernik @Noob 17. Jan 2005, 23:50

BBKing: Poglej si mojo fotko Ufff...vsega mam dost! (3. stran galerije se mi zdi, trenutno ne dela, zato ti ne morem pastati linka), kjer je napisan tudi exif in boš videl o čem govorim. Najbrž pa je tukaj za neostrino kriva neoptimalna drža fotoaparata, ker sem slikal čez display in to v višini prs...Bom oreng pretestiral še najprej preden bom povlekel zaključek. Vam javim, kako bo.
   0 

iztok @izo 18. Jan 2005, 00:01

ja 1/60 je že kar velik cajt za recmo 430 mm, tudi če maš stabilizator vključen. nekako osnovno pravilo oz. napotek je npr pf blendi f8 (pri iso100, recimo, vsaj zdi se mi) bi blo
pri 200 mm: 1/200s (največ)
pri 400 mm: 1/400s
itd..
pr kompaktih je mogoče malce drugače, samo približno za filink. ja, pa obvezno gledat čez okular, ne prako zaslončka, tako veliko bolje držiš fotoaparat ker ga prisloniš na eni točki na glavo in drugi dve z rokami ob bok in pas (3 točke namest 2 omogočijo boljšo trdnost, le na stative se spomni 8) ) to ni le hipoteza, pravilno drža fotoaparat je še kako pomembna, na to se prej sploh nisem spomnil.
   0 

Samo ŠTEHARNIK @samo 18. Jan 2005, 06:38

Izo: tusi pri kompaktih je tresenje aparata isto sranje, le da je kompakt primerjalno z DSLR precej lažji-torej ga posledično še težje držiš stabilno-mirno.
Drža aparata: si že kdaj videl koga držati Npr.: Canon Ixus 500 tako kot ti omenjaš :mrgreen: Dobro veš, da bi ga imeli za malo zmešanega, če bi z mini digičem na očesu okrog podil motive.

No FZ 20 je pa že kar drugačna (težja in večja) zadeva, ki se je je potrebmo OBVEZNO navaditi uporabljati (prislanjati na gobec) kot DSLR.

Časi: Še sanja se ti, kakšna je razlika fotkati z stabilizatorjem slike in brez! Tvoji podatki vsekakor držijo za fotkanje BREZ stabija. Z nim...si lahko pa privoščiš marsikaj...
Vzami enkrat v roke novo Minolto, pa naredi hkrati s svojim DSLR-jem nekaj testnih fotk v enakih svetlobnih pogojih....pa ti bo marsikaj bolj jasno!

Nob: Nastavi stabilizator na Mode2, boš še bolj "stabilen".
Ostrenje: Nisi si za 150.000 SIT kupil profi aparat! Zato od njega ne pričakuj expresnega in brezkompromisnega ostrenja! Za takšne rezultate moraš poseči po DSLR kameri-za katero boš po odštel precej več denarja.

LP
   0 

Peter Bernik @Noob 18. Jan 2005, 09:31

Izo: Se da pri 1/60 in 436 narediti oster posnetek, po mojih testih in recimo po dpreviewih (celo 1/30 so omenili se mi zdi). Bom pa od zdaj naprej v malo slabših pogojih vedno naslanjal fotič na gobec. Včasih se pač mudi in upaš da bo uspelo tudi tako z displayem, ker niti ne veš s kakšnim časom slika, ker se mudi (motiv ti je na voljo le sekundo ali dve). Sicer pa za teorijo o časih in goriščnicah tudi vem, a ravno iz razloga, ker jih ta f/a lahko obide (do neke mere seveda) sem ga kupil. No hvala za izčrpen odgovor.
samo: Imam na mode 2, res nisem pričakoval expresnega ostrenja, je pa res da sem pričakoval, da ko se enkrat fokus zaklene, da dobiš ven ostro sliko, če so le svetlobni pogoji kolikor toliko v redu. No zgleda, da je pri takih goriščnicah in odprti blendi več faktorjev (četudi je čas dovolj kratek).
   0 

rado @rado 18. Jan 2005, 12:33

Noob prvo kot prvo si še enkrat poglej sliko , ki jo omenjaš na levi strani je obraz čisto solidno oster na levi pa zaradi premočne svetlobe iz strani zgleda bolj neoster kot bi verjetno bil, če bi bila svetloba enakomerna.
Sama blenda 2,8 je vsekakor premalo za slikanje pri takšni goriščnici saj aparat zgleda, da je nastavil focus čisto v ospredju in kljub malemu senzorju in realno majhni goriščni razdalji je ostrina v območju nekaj decimetrov sicer pa se zaslikanje portretov običajno uporablja zaslonka 5,6 ali 8 pri kateri ti sam objektiv, da tudi najboljše rezultate pri daljših goriščih.
Moraš pa vzet v zakup, da aparata in objektiva nikakor ne moreš primerjat z tem kar se da naredit s DSLR-i in objektivi ki so tem namenjeni.
   0 

Peter Bernik @Noob 18. Jan 2005, 13:19

Vsi napačno gledate hehe. Mislil sem tole
Citiram:
Poglej si mojo fotko Ufff...vsega mam dost! (3. stran galerije se mi zdi, trenutno ne dela, zato ti ne morem pastati linka), kjer je napisan tudi exif in boš videl o čem govorim.
   0 

Peter Bernik @Noob 18. Jan 2005, 13:22

Še link, da ne boste iskali https://www.slo-foto.net/modules.php?name=Galerija&file=details&image_id=9239
   0 

rado @rado 18. Jan 2005, 15:12

Nevem kaj napačno gledamo jaz sem govoril o tej, in ne vem več kaj te muči?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati