Če bi kupoval nov LCD monitor za urejanje fotografij, bi kupil:
LCD monitor
18%
 18%  [ 2 ]
LCD LED monitor
81%
 81%  [ 9 ]
Skupaj glasov : 11

 0   

Sašo @Snap 18. Apr 2010, 16:39

Pozdravljeni,

Vem da obstaja že kar nekaj tem o LCD monitorjih, ampak nisem še zasledil teme, ki bi govorila o LED LCD monitorjih.
Kot verjetno že veste imajo veliko večji kontrastni razpon, kot pa navadni LCD monitorji, zato bi morali biti (po moji logiki, ki ni strokovna na tem področju) tudi za urejanje fotografij odlični.

Kaj ostali mislite? Se splača dat malo več in kupit LED monitor ali je še vedno bolje, da se za urejanje fotografij uporablja navaden LCD?

lp grin
 0   

Darko @Kremen 18. Apr 2010, 21:49

LED LCD zasloni imajo LED backlight, kar pomeni, da imajo za tekočimi kristali bele LED diode, ki te kristale osvetljujejo, namesto klasične fluorescentne osvetlitve. Kot berem na forumih, ni velike razlike v kvaliteti slike, ki je na zaslonih osvetljen z LED ali neLED, če imajo isto matriko zaslona, je pa razlika v življenski dobi in manjši porabi v prid LED osvetlitve.

Na kvaliteto slike najbolj vpliva matrika zaslona. Če misliš uporabljati LCD monitor za urejanje fotografij, naj nima cenene matrike TN.
Razlike med matrikami TN, MVA, PVA, IPS so zapisane tukaj:
http://www.pureoverclock.com/review.php?id=641&page=3

LED backlighting je opisan tukaj:
http://www.pureoverclock.com/review.php?id=641&page=7
 0   

Sašo @Snap 19. Apr 2010, 12:17

Zanimivo, da so vsi v anketi odgovorili, da bi vzeli LED smile Sem pričakoval drugačne rezultate ....

Kakorkoli, danes sem naročil nov LED monitor, jutri ga grem iskat, potem bom pa videl kakšna bo slika in ali se je splačalo ali ne.

Glede matrike za moj monitor sem gledal, ampak nisem našel nič (LED 22" LG E2250T (E2250T-PN), tako da ne vem ... upam da bo v redu. bigrazz
 0   

Darko @Kremen 19. Apr 2010, 15:37

Snap je napisal/a:
danes sem naročil nov LED monitor, jutri ga grem iskat, potem bom pa videl kakšna bo slika in ali se je splačalo ali ne.

Glede matrike za moj monitor sem gledal, ampak nisem našel nič (LED 22" LG E2250T (E2250T-PN), tako da ne vem ... upam da bo v redu. bigrazz


LG E2250T ima matriko TN.
http://www.all-monitors.com/monitors/manufacturers/pos/lg_flatron_e2250t

Verjetno veš, .... ko prevzameš monitor v podjetju, ga ne bodo vzeli nazaj, če se čez nekaj dni premisliš. V primeru pa, da isto podjetje pošlje monitor na tvoj naslov po pošti, so ga dolžni vzeti, ko jim ga vrneš.

Najboljši način nakupa LCD monitorja je, da si ga najprej ogledaš v trgovini, nato pa ga naročiš preko spletne trgovine.
Najbolj ugodno ceno pa lahko poiščeš na:
http://www.ceneje.si/racunalnistvo/monitorji/lcd-20-do-22
 0   

Sašo @Snap 21. Apr 2010, 14:30

Evo sem ga dobil in sprobal ...
Meni se zdi drugače popolnoma zadovoljiv, kljub temu da ima samo NT matriko. smile
Mogoče se res pozna tudi kontrastno razmerje, ki ga je toliko več kot pri mojem starem LCD zaslonu, verjetno pa slika res ni taka, kot bi bila pri kakem pro zaslonu za več 1000€. Pač samo ugibam, ker slike še nisem videl na takem lcd zaslonu.

Končna ocena: Jaz sem super zadovoljen in vem da mi bo odlično služil, poleg tega mam pa še dober feeling ker pomagam naravi in varčujem energijo, hehe biggrin

Hvala Kremen za razlage zgoraj in ostalim, ki ste pomagali pri odločitvi z anketo grin
 0   

Oracle @Oracle 22. Apr 2010, 19:30

Glavne prednosti LED osvetlitve so:

- bela je bela (na navadnem LCDju rahlo rumena)
- barvni spekter je popolnejši (nihče sicer tega ne opazi na uč)
- "light falloff" je bistveno manjši, osvetlitev je po celem ekranu enakomerna (se pozna pri 24" recimo")
- vedno sveti s 100% svetilnostjo, navadni LCD se ogreva nekje 10 minut, do takrat sveti slabše
- manjša poraba energije
- daljša življenjska doba

pa mogoče še kakšna malenkost smile
 0   

Andrej @fotokaj 22. Apr 2010, 20:01

LED gor ali dol, zaslona s TN matriko sam nikdar ne bi vzel za delo s fotografijami.
 0   

Oracle @Oracle 22. Apr 2010, 20:03

Ja, jasno, matrika je nekaj drugega smile
 0   

Andrej @fotokaj 23. Apr 2010, 09:21

Ali natančneje matrika = zaslon, ergo - zanič matrika je zanič zaslon.
Ta matrika je zaradi mene lahko osvetljena pa tudi s prvomajskim kresom, nekaj faracajgi ali parimi svečami. No, al pa LED diodami, kar je pač slišati fancy.
 0   

Oracle @Oracle 23. Apr 2010, 09:34

No, to ni čisto res, gre se tudi za barvni spekter, ki gre skozi matriko. LED diode oddajajo največ spektra od vseh žarnic (zato imajo tudi najbolj belo svetlobo in stem "true to life" barve), ampak tu že zaplujemo v strogo pipetkarske vode smile

V praksi skoraj nihče ne bo opazil razlike, razen morda tisti, ki bodo primerjavi več monitorjev skupaj
 0   

Sašo @Snap 23. Apr 2010, 14:22

Hehe sta se pa zapletla v debato ... biggrin
Če lahko samo to dodam ... po mojem za povprečnega uporabnika (kot sem jaz) ni bistvene razlike (je ne opazim) med različnimi matrikami.
Pod povprečnega uporabnika bi tukaj vzel npr. nekoga, ki konec tedna nekam gre pofotka 100-300 slik in jih potem doma ljubiteljsko ureja zase in mogoče za to, da kakšno doda na slofoto, hehe smile
No, v tem primeru je LED z NT matriko po mojem mnenju popolnoma zadovoljiv in bi bila razprava o tem, kako nesmiselno je kupiti monitor z NT matriko za takega uporabnika, nesmiselna.
Moje mnenje.
Zdaj pa povejta če se motim smile
 0   

Darko @Kremen 23. Apr 2010, 14:59

Snap je napisal/a:
po mojem za povprečnega uporabnika (kot sem jaz) ni bistvene razlike (je ne opazim) med različnimi matrikami.


Povsem možno je, da večina uporabnikov ne opazi razlike med različnimi matrikami. Moje izkušnje z matrikami so sledeče: odkar imam monitor z matriko PVA, sem s kvaliteto slike precej bolj zadovoljen, kot prej, ko je imel stari monitor matriko TN. PVA se mi zdi tudi boljša v nekaterih pogledih od IPS.

Ko so testirali Dell 2209WA, ki ima IPS matriko, so zapisali:

"White glow / silvery shimmer: Along with the poor black level, this is a major problem with the Dell 2209WA. As I’m writing this, I’m smiling at all the people on the Internet who have written that IPS panels have better viewing angles than PVA panels.

Sure, the colors don’t change as you change the viewing angle; instead, all the dark areas of the screen start to glow. For example, I normally sit about 70 centimeters from the screen. When playing a game with dark areas (e.g. BioShock or Mass Effect), I can always see bright, shimmering patches in the lower left and lower right corners of the screen. (That’s the best-case scenario after adjusting the monitor tilt.)

The effect goes away only when I sit 1 meter from the monitor, but then I have to be looking at the exact center of the panel. If I move my head 3 centimeters to the left or right, the white glow reappears. When the screen is completely black, the white glow is impossible to eliminate completely, unless I sit 1.5 meters or farther from the screen. Considering the fact that the blacks on the 2209WA are pretty grey anyway, this is a screen that has serious problems displaying dark images."

Review of the Dell 2209WA 22″ LCD monitor:
http://blog.szynalski.com/2009/05/01/review-of-the-dell-2009wa/
 0   

Darko @Kremen 23. Apr 2010, 15:02

Oracle je napisal/a:
LED diode oddajajo največ spektra od vseh žarnic ... V praksi skoraj nihče ne bo opazil razlike, razen morda tisti, ki bodo primerjavi več monitorjev skupaj

Na netu sem prebral, da sta dva načina osvetlitve z LED diodami. Pri prvi so diode razporejene čez cel ekran, osvetlitev je zelo enakomerna, vendar ta način podraži izdelek. Dvomim, da ga sploh uporabljajo pri monitorjih, ki imajo ceno pod 500€.

Pri drugem načinu so LED diode le ob strani. Osvetlitev je manj enakomerna, vendar če takšno osvetlitev tovarna dobro izvede, verjetno v praksi skoraj nihče ne bo opazil razlike, morda le tisti - kot si zapisal - ki bodo primerjali več monitorjev skupaj.
 0   

Andrej @fotokaj 23. Apr 2010, 17:30

Jaz bom rekel še enkrat; bistven del, ki prav tako bistveno vpliva na kakovost slike LCD zaslona, je matrika - ta da zaslonu barvne in (pretežno tudi) tonske vrednosti. Osvetlitev pa, jasno, lahko omenjeno (ne)kakovost še poudari na boljši ali slabši način.
Zato se mi tudi anketno vprašanje ne zdi smiselno; ker sam se ne bi odločil ne za prvega, ne za drugega, če ne bi vedel kakšno ima matriko.
 0   

Aleš @lial 23. Apr 2010, 18:01

Pred seboj imam dva 22', Lenovo s s-PVA matriko in LG s TN matriko.
Razlika pri ogledu fotografij je precej očitna, za obdelavo in pripravo pa itak uporabljam le Lenova.
Tako da mnenje, kako običajen uporabnik ne bo videl razlike, ne drži.
 0   

Andrej @fotokaj 23. Apr 2010, 18:37

Na vsakega, ki ve, kaj je dobro, se najdejo trije, ki vedo, da se tega dobrega v praksi sploh ne vidi.
To je le ena izmed ljudskih resnic.
 0   

Sašo @Snap 28. Apr 2010, 07:37

Hehe, ok da še svoj odgovor dodam ...
Dobro, potem vzamem nazaj svojo misel, da povprečen uporabnik razlike niti ne opazi. Sem že zgoraj povedal, da niti še nisem videl kako izgleda fotografija na PVA matriki, tako da je bilo tisto pač samo moje osebno mnenje.
Zdaj če pa imamo odgovor na osnovi uporabnika, ki ima možnost to iz prakse potrdit (da je opazit razliko) je pa še toliko bolje bigrazz
Po drugi strani pa ... tud ni dobro, če si prehitro zadovoljen s svojo fotografijo. Mogoče je bolje da imaš NT matriko in si toliko bolj kritičen potem oz. se toliko bolj trudiš še bolj izboljšat fotografijo... smile
Pa ta zadnja trditev je mišljena malo za hec, malo zares, da se ne boste zdaj spet čisto skregal, kot sem opazil v drugih temah zadnje čase grin
 0   

Aleš @lial 28. Apr 2010, 09:11

Snap je napisal/a:
Zdaj če pa imamo odgovor na osnovi uporabnika, ki ima možnost to iz prakse potrdit (da je opazit razliko) je pa še toliko bolje bigrazz

Verjetno je mišljen moj dodatek v tej temi.
Razlika, ki jo vidim ves čas, kadar imam v uporabi dualni pogled, mi je v pomoč pri izdelavi spletnih strani, kjer vsaj približno lahko ocenim, kako bo moj 'izdelek' videl še kdo drug.
Poleg obeh LCD-jev, pa naknadno kontroliram izgled še na dveh notesnikih, enem z 'glare' zaslonom in drugim z mat zaslonom.
Redko kdaj vidim enake barve, sicer približki so, identičnosti pa ni.
Za fotografijo pa obvezno, kakor sem že zapisal, uporabim s-PVA.
Mnogo večjo razliko, kakor med posameznimi LCD monitorji pa lahko vidim pri pregledu na enem od starejših službenih CRT monitorjev...

LP
 0   

Sašo @Snap 28. Apr 2010, 12:43

Maš pa potem res cel reportoar monitorjev doma smile
Opaziš pri CRT monitorju mnogo večjo razliko na bolje ali na slabše?
Saj vem da bi bilo logično na slabše, ampak sem nekje prebral, da nekateri še vedno prisegajo na CRT, zato sprašujem...
 0   

Aleš @lial 28. Apr 2010, 13:57

Hja, se naberejo stvari z leti, posebej še, če si slab v prodaji grin

Na domačem CRT-ju, ki je Samsung 793DF, ni bistvene razlike na bolje ali slabše. Drugače je na službenem (žal se ne spominjam modela), kjer so nekatere fotografije videti mnogo bolje, ostrejše, barvno bogatejše in z bolj opaznim kontrastom.
Dolgo časa sem imel za sekundarni monitor prav omenjenega Samsunga, ki mi je ob Acer-ju s TN matriko 'povedal' kaj vidijo uporabniki CRT-jev.
Bi pa bilo zanimivo postaviti skupaj te nove zadeve z led osvetlitvijo in navadno matriko in recimo tega Lenova, ki je bil pred leti ko sem ga kupil 'best-buy' za domačo uporabo.

LP


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati