0 

Matej Herbst @matto 20. Jan 2005, 12:42

Ste se kdaj vprašali kakšna je tipična slovenska fotografija, kakšna fotografija je Slovencem najbolj všeč. Kaj se največ slika.

Opazujem, da damo preveč povdarka na fotografije pokrajin, vremenskih pojavov itd. Takšne fotografije so tudi na našem forumu najbolj cenjene. Jaz sem pa mišljenja, da je to že malo mimo leta in leta se v slovenski fotografiji pojavljajo enaki motivi, ki so nažalost še vedno zelo cenjeni. Spremembe pa so zelo dobrodošle in jih jaz zelo rad vidim.

To je pač samo moje mnenje, kaj o tem mislite vi?
   0 

Matej @OKO 20. Jan 2005, 13:03

matto, dobra tema,
se vidi da si majstere.
tudi sam opazam da je cvet v loncku zelo lep in se vsem tako zelo dopade, ali pa gorenje dreves, ki zame nima ne vem kaksnega pomena je pac en naraven pojav,
ali pa jutro- mrzlo...
zanimive so predvsem tiste, ki imajo nekako sporocilo ne pa samo izgled narave.
lp
oko
kali juga
   0 

David Vatovec @davidv7 20. Jan 2005, 13:16

Tudi sam veliko razmišljam o tem!
Problem je da sama po sebi fotografija pokrajine ni ne dobra ne slaba, je pač fotografija pokrajine. Problem "slovenčkov" je v tem, da smo zapečkarji in nimamo radi sprememb. Podobno se je izkazalo z mojimi akti, čim narediš nekaj nekonvencionalnega ljudje ne znajo tega ocenit, ker nimajo reference (je pač novo). Navajeni smo na nek standard v fotografiji in se potem izkaže da gledamo non-stop iste fotografije - lahko so tudi dobre ampak, če jih je toliko ni več tako zanimivo. Pokrajina pač v tem izstopa, ker večina fotografira pokrajino, ker je na dlani in vsakomur dostopna - ma sej v tujini ni bistveno drugače.
Problem vidim v tem, da je večina fotografij dokumentarnega značaja in ne presega motiva (kar sem videl sem posnel in to je na fotki). Le najboljši avtorji se uspejo ločiti od množice in dodati neko svojo avtorsko potezo/izraz fotografiji, temu ponavadi rečemo "stil", ki je značilen za nekega fotografa - kot bi se podpisal na fotko - ga takoj prepoznamo, ko dosežeš tako stopnjo pri fotografiji si že na dobri poti!
Ni pa nujno, da je dobra fotografija tudi všečna!
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

Matej @OKO 20. Jan 2005, 13:22

david poznam nekoga, ki ima still in tega res se nisem videl nikjer na portalih kar ima ona:)
sicer pa ni iz SLO.
se pa strinjam z davidom da so potrebne spremembe.
lp
oko
kali juga
   0 

David Vatovec @davidv7 20. Jan 2005, 13:26

Hja in kje se da to videt?
Važen je fotograf ne oprema!
   0 

Matej @OKO 20. Jan 2005, 13:28

ignore uporabi internet explorer ker v mozzili ni dobro oziroma sploh ni nc,
poglej si still life in pa ostale.
pa povej
kaj menis
lp
oko
kali juga
   0 

Matej @OKO 20. Jan 2005, 13:31

hotel sem reci abstract ne still life
kali juga
   0 

chips @chips 20. Jan 2005, 13:31

david, dobra opazka!
Dejstvo je, da Slovenci nismo sposobni (ali pa nocemo) sprejeti nek nov, naprednejsi stil fotografiranja. Ce clovek pogleda nek vecji fotoportal, bo lahko izmed tisocih fotk spoznal, da je avtor neke fotke American. Zakaj? Ker imajo nek svoj pogled na fotografijo in kadre, kateri so cisto tipicni za ameriske fotografe. Zelo razvidno je to pri npr. porocni fotografiji, kjer je izredno malo "nastavljenih" fotografij, prevladuje pa spontanost akterjev.

David pa itak izstopa iz mnozice "slovenckov" smile
   0 

dusan @independent 20. Jan 2005, 14:12

   0 

tomaž @mju 20. Jan 2005, 14:25

ja, res (david, čestitam!! tisti akti so ti res uspel) te pokrajine so že tok izčrpane, pa sončni zahodi......vendar mnogokateremu fotografu predstavlja nek izziv že to, da takšno fotografijo, ki je že bila objavljena poizkuša ponoviti ali izpopolniti!! nekateri pa nimajo " tok jajc" da bi tko k david šli slikat take akte!! za nekatere je to nek tabu(predvsem v majhnih krajih)!! mislim da bi morali folku povedat da so akti umetnost, ne pa le slika za "naslajanje"!!(večina mojih sošolcev ko vidi umetniško sliko(ne v novicah!! :mrgreen: ) reče "u kera pička" takrat se mi zasmilijo, ker nikoli ne bodo znali ceniti dobrega akta, kot umetnost, ampak le golo kožo za samo en sam namen..... :roll: ) Kar pa me je še bolj razočaralo, včeraj je bila objavljena fotografija( matto jo je objavu, neki zapor??) so nekateri ocenjevali kvaliteto slike (pozicijo blablabla... ne rečem, če bi bila premaknjena in res zelo slaba, vendar je bila res
kvalitetna)mapa umetnost je namenjena nekemu sporočilu, ki ga avtor hoče ponesti ostalim, po ne pa ocenjevanju kvalitete!! velik mislec je rekel: "Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva... "
   0 

Matej @OKO 20. Jan 2005, 14:28

mju tole si pa lepo povedal cista petica.
bravo ej tole je komentar leta.
ajde
lp
oko
kali juga
   0 

Anže @smoki 20. Jan 2005, 14:32

Do sedaj sploh nisem o tem tolk razmišljal, res pa je, da se največ slika prav pokrajino. Tud sam največkrat gledam samo to, kje in kdaj bom slikal kakšen pojav v naravi itd. Mislim, da ko gledaš razne slike forografov itak vidiš največ pokrajinskih slik al pa portretov al pa makro slik itd. In ko se tud sam enkrat začneš "ukvarjat" s fotografijo, najprej slikaš samo motive, ki so bili že videni. Čez čas pa potem razviješ svoj stil (če ga).
   0 

boris @boris 20. Jan 2005, 15:24

Težko bi se strinjal, da je s fotografijo narave kaj narobe.Kvečjemu nasprotno. V tem total skomercijaliziranem in človeku neprijaznem svetu ljudi, močnih lobijev in vsemogočnega kapitala z veliko precenjenostjo vrste človečkov je pojav logičen.In potreben. Veliko motivov in drugačnih videnj sem opazil med fotografijami. Drugačni pogledi in motivi, ki jih najverjetneje ne bi videl nikoli.Tudi zaznal jih ne bi.Poleg tega se kažejo tudi globalne spremembe klime in s tem čisto drugačni biotopi okoli nas. In mi delamo arhiv. Arhiv okolja in lepot ,ki nas obdajajo, barvitosti in pestrost. Mar ni to naše poslanstvo?
   0 

tomaž @mju 20. Jan 2005, 15:26

nismo narava rekli, narava so tudi ljudje (akti) :mrgreen: :mrgreen:
   0 

Matej Herbst @matto 20. Jan 2005, 15:26

Vesel sem odziva na post, vendar čakam še odgovore nekaterih stalnih članov in res upam,da bodo tudi oni podali svoje mnenje. (vesel bi bil tudi če se kdo ne strinja)

Zaenkrat vidim, da nisem sam v tem razmišljanju.
   0 

Matej @OKO 20. Jan 2005, 15:36

Boris ima deloma prav, za naravo in njeno spreminjanje, vendar
to se dogaja ze milijone let. in ljudje to opazujejo samo 400.000 let,
no tako sem slisal da nasa civilizacija obstaja tako dolgo...
raje imam zgodbe iz narave in primerjavo narave z ljudmi.... navadami...
se rajsi pa vidim, da se nekaj sam spomnis...
kali juga
   0 

tomaž @mju 20. Jan 2005, 15:41

independent je napisal/a:
davidv7 je napisal/a:
Le najboljši avtorji se uspejo ločiti od množice in dodati neko svojo avtorsko potezo/izraz fotografiji, temu ponavadi rečemo "stil", ki je značilen za nekega fotografa

www.kenmarcus.com 8)
ups, a si se pri naslovu zmotu????
   0 

Matej Herbst @matto 20. Jan 2005, 15:47

Kje ste šerifi?

independent krši pravila foruma

To nič več stil ampak prodaja p........., ne zamenjujte tega z slikami od davida
   0 

Oracle @Oracle 20. Jan 2005, 15:49

ker že kar lep čas spremljam in objavljam fotke na tem portalu, sem videl že veliko "slabih" in odličnih fotk. fora je v tem, da ima vsak svojo predstavo, kaj je dobro in kaj ni. meni so recimo fotografijo palme, ki je bila namerno tako fokusirana zelo slabo ocenili. to, da je preveč fotografij pokrajine se meni ne zdi narobe. narobe se mi zdi le to, da ljudje fotko, na kateri je neko drevo čudno postavljeno na sliki(kompozicija) in je obdano z rdečo, vijolično in oranžno svetlobo sonca, zelo dobro ocenijo. ko jaz vidim fotko, najprej pogledam, kaj ta fotka sploh predstavlja. nato se zamislim, kako ta fotka deluje name (pozitivno/negativno/povprečno) in to probam vskladiti z naslovom. kompozicija, barve in subjekti naredijo prejšnja dva vtisa. in tako bi morali vsi ocenjevati fotko. ne pa v stilu: ta fotka mi je všeč, ker je pretežno zelene barve, v ozadju pa se vidi lepo modro nebo( na sliki pa je npr. deklica, ki drži v roki marjetico). bullshit 8)
   0 

tomaž @mju 20. Jan 2005, 15:53

independent, mogoče bi si prebral moj "članek" se lahko najdeš v njem :wink: (to ni smetenje le nasvet)


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati