0   

Uklon @Uklon 17. Maj 2010, 11:20

Pozdravljeni!

Kar se tiče fotografiranja sem še bolj zacetnik, vendar me pa zadnje čase tale hobij navdušuje in veseli. Doma imam fotoaparat Nikon D60 in nek preprost objektiv, ki sem ga dobil skupaj s fotoaparatom v BigBang-u. Slikal sem že dosti stvari, najbolj mi pa v oči padejo stvari slikane od blizu kot so npr. žuželke, rosa, listi rastlin, itd. Zato se pač želim malo bolj poglobiti v tovrstno fotografijo. Konec koncev si želim slike, kot so npr. na tej spletni strani:

http://www.flickr.com/groups/SuperEco/discuss/72157617456443867/

Moj trenutni objektiv žal ne zadošča za slike tako visoke ločljivosti oz. s tako močno povečavo, zato iščem nekaj novega. Verjetno bo treba kupiti nov in poseben objektiv, ki je mišljen za ta namen, pa me zanima katere modele bi mi priporočali. Kaj vse je pomembno pri izbiri objektiva in na kaj je treba biti pozoren? Nekje sem prebral, da je pri makro fotografiranju zelo pomembna tudi globinska ostrina. Če bo treba, sem pripravljen tudi malo več odšteti za objektiv.

Hvala za nasvete.
 0   

Žiga @zcetrt 17. Maj 2010, 11:59

Žal te nakup d40X omejuje zaradi odsotnsti motorčka za ostrenje, saj bi si sicer lahko našel kakšen starejši rabljen makro objektiv.

Koliko si pripravljen vložiti, veš le ti. Rabljeni solidni makro objektivi se prodajajo za cca 300 EUR. Poceni zasilna rešitev, ki daje vseeno pogosto zelo dobre rezultate, če se jo naučiš uporabljati, pa je predleča Raynox 250, ki ti bo koristila tudi, če boš imel kasneje pravi makro objektiv.
4.
 0   

Uklon @Uklon 18. Maj 2010, 08:10

Tale raynox leča zgleda kar solidna za dano ceno (60€). Jo bom zaenkrat dal na svoj seznam. Še vedno se pa zanimam za pravi macro objektiv. Mislim, da D60 res nima motorčka za fokus, zato ga mora imeti objektiv, vsaj moj trenutni ga ima. Pustimo ceno zaenkrat, trenutno me samo zanima katere možnosti imam glede makro objektivov. Nekaj sem gledal Nikkor 105mm makro, pa sem opazil, da ima nekaj podobnega tudi Sigma. Ali obstaja kakšna specializirana štarcuna za fotografijo, kjer bi se dalo malce sprobati razne objektive?

Nikon: http://www.objektivi.com/nikon/nikon-af-s-vr-micro-nikkor-105mm-f2-8g-if-ed/
Sigma: http://www.fotospecialisti.si/?166,150mm-f2.8-ex-dg-apo-macro-hsm-sigma
 0   

Branko Dolinar @grizliboy 18. Maj 2010, 14:55

Mogoče mixi, samo v teh turbolentnih časih ne vem kaj imajo na zalogi in kaj ne (so v večih trgovinah precej zmanjšali zaloge).
Fotograf FOTOGRAFIRA fotografije, slikar SLIKA slike.
 0   

Muha @Muha 19. Maj 2010, 17:18

pred časom sem si tudi sam naročil Raynoxa in ti lahko povem da je bil moj nakup vreden tega denarja.
 0   

name1 @name1 19. Maj 2010, 22:33

v trgovini jih mogoče lahko probaš v foto beseničarju na dunajski cesti (lj)...
May the light shine on you!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati