0   

Horvy @Horvy 18. Maj 2010, 20:46

Pozdravljeni!

Te teme nisem našel, zdi pa se mi zanimiva za debato, drugače pa bi se tudi sam rad preizkusil v teh vodah!
Zanima me, kdaj vi izkušeni ljudje vstajate oz. čas fotografiranja, da dobite zajce, srne, fazane ipd., ampak morajo biti v divjini prosim, da je večji izziv. Jaz bi šel na travnik zgodaj zjutraj, vrgel gor kamuflažno obleko, nastavil stativ, fugo v usta in čakal na plen,
Kako bi se tega lotili vi? Kaj je pomembno? Zanima me tudi, če je vredu moja oprema. Vem, da je D80 dovolj, imam pa Nikkor 70-200mm VR oz ga bom imel in me malo skrbijo goriščnice. Priporočate kak telekonverter, ker za drug objektiv nimam denarja!?

Tschussss!
 0   

Aleš @lial 19. Maj 2010, 06:49

Goriščnica bo v večini primerov prekratka, ko 'lovim' jaz, manj kakor 400 mm ne uporabljam. Se potem preveč rado zgodi, da je kakšna od živali le predaleč in tudi izrezi posnetka ne pomagajo. Razen v primeru zajcev. Ti znajo priti na nekaj metrov, pogoj je, da piha veter proti tebi in si popolnoma pri miru:
Pred nekaj leti mi je takole prišel zajec skoraj 'pod noge':


Aparat je bil HP 945, celo zgodbico pa lahko pogledaš TUKAJ.

Glede obleke pa manjša skrivnost - kamuflažno obleko, torej vojaško, 'šekasto', živali vidijo celo bolje od kakšne navadne. Stari lovci prisegajo na enobarvno zeleno, ki pa mora biti mat. Problem je v premikanju, ki je pri kamuflažni za živali še bolj opazno.
Tudi moja izkušnja je takšna, dokler sem bil v kamuflaži, je bilo strahu pri živalih več.
Bistvo vsega pa si že zapisal - izbereš si primeren prostorček in čakaš. Kje pa ta prostorček bo, je pa tisto najbolj zanimivo. Ugotavljaš, kje bi se lahko kakšna žival gibala, morda najdeš tudi sledi in druge znake, ne obupaš takoj prvič, ko ti ne pride nič blizu in morda celo 'zasedeš' postojanko še v temi.
Kamuflažni šotori so naslednja opcija, kjer pa 'šekasta' barva ni problem (šotor se ne premika), le da imaš iz njega precej omejen zorni kot. In seveda ga ne postaviš na sredo travnika, najbolje je. če ga priklopiš kakšnemu grmu.

Še to: možnost, da boš nekje čakal nekaj ur, brez enega posnetka je kar precejšnja, na to je treba biti pripravljen.
Lahko pa, da boš imel srečo in le v nekaj urah poslikal veliko. takšno jutro sem imel sam pred štirimi leti in rezultati so videti TUKAJ (ptice so digiskopirane, ostalo pa je KM 7D+bigma

LP
 0   

Horvy @Horvy 19. Maj 2010, 13:47

Najlepša hvala...kaj pa misliš, da bi se oblekel v ti. ghille suite....kot grmovje zgleda? Kaj pa telekonverterji ?
 0   

Aleš @lial 19. Maj 2010, 14:45

Seveda bi bila ta vrsta obleke za preskusit, kako je v praksi z njo, pa ne vem.
Nekaj podobnega si včasih naredim sam, kamuflažna mreža in kakšno zelenje vmes, vendar je največji problem še vedno premikanje.

TC-ji pa so predmet večnih debat. Pri tem, ko je 1,5 (1,6) večinoma še čisto v redu, pa so mnenja glede 2x precej deljena.
Moj primerek pokvari sliko v tolikšni meri, da je na koncu enaka, ali celo slabša od izreza narejenega brez TC. Poleg tega ti TC krepko zapre zaslonko, posledično podaljša čas, kar pa je v kakšni na pol temačni hosti lahko že preveč. In potem se čas ostrenja podaljša (če sploh uspe), ISO mora biti višji, tresenje je bolj problematično...
Če poenostavim - fizike se ne da prelisičiti.

LP
 0   

Bostjan @Archie 19. Maj 2010, 15:04

Če boš mel ugoden veter in boš pri miru in tiho ne bo težav. Vedno se vsedi v kritje in tako, da bo veter pihal od tebe v smer od koder ne pričakuješ živali. Pri zelo vetrovnem vremenu pa velja stara jagrska... da je bolje ostat doma.

Večina naših živali (na 4 nogah) je slepa za barve in vidi pretežno Č&B. Temno rdeča, zelena, modra je za njih +/- isto. Zaradi zgradbe in položaja oči (recimo pri srnah) je blazno razvit vid premikajočih se zadev, medtem ko je percepcija statičnih objektov slaba.
 0   

Horvy @Horvy 19. Maj 2010, 16:00

Hvala sploh za veter...nisem pomislil...a to je zaradi vonja?, ker se lahko tudi naparfumam biggrin ......
 0   

misfits @misfits 19. Maj 2010, 16:42

Horvy je napisal/a:
Hvala sploh za veter...nisem pomislil...a to je zaradi vonja?, ker se lahko tudi naparfumam biggrin ......

s kakšnim živalskim urinom biggrin
 0   

Horvy @Horvy 19. Maj 2010, 19:13

tschuss se mi zdi in še ...snus!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati