0   

ss1234 @ss1234 23. Jun 2010, 20:27

Torej trenutno mam Canona 40D. Poleg fotografije bi se rad ukvarjal z videom. Zdaj pa mam nekaj denarja in se ne morem odločiti kaj bi kupil ali kupim 5DII(Imam že nekaj objektivov) ali pa da nekaj več in kupim video kamero(verjetno kakšen Canon ali pa Sony). Vem sicer da se zelo lepi posnetki 5DII sam kakšni so pa v primerjavi z video kamero. No seveda da bi z 5DII ble slike zelo lepe ampak me zanima če je vredno uzet da ga imam namesto video kamere.
 0   

Anej @Lesnik 23. Jun 2010, 20:46

Če imaš že nekaj ostrih objektivov in dodatno opremo za fotografijo (stativi, filtri,...) vzemi 5DII. Verjetno ti bo bolje sedel v roko kot kamera če se s fotografijo že dlje časa ukvarjaš. 5DII konkurira ostalim kameram (ki so približno isto €) že samo z majhnostjo in uporabnostjo, z njim imaš več možnosti za svobodno ustvarjanje kot z kamero. Veliko dobrih 'short' filmov in tudi en del House-a M.D. je bil posnet z njim. Odvisno tudi kaj nameravaš snemat z njim, mogoče je že 7D dovolj.
 0   

iztok @izo 23. Jun 2010, 21:00

video kamere in njene splošne uporabnosti ti fotič z možnostjo snemanja ne more nadomestit. 5d je lahko odlično orodje v pravih rokah, vendar gre bolj že za filmske prijeme (manualni fokus, blenda, premiki, snemanje na stativih, rokah, vozičkih, treba pazit na kadriranje itd itd), sploh za neko splošno snemanje. se da, da se razumemo, vendar kot že omenjeno, zahteva dodatna znanja, opremo ipd.
najboljš imet oboje najbrž..
 0   

iztok @izo 23. Jun 2010, 21:13

pa še mal razumevanja medija:
tako kot pri fotkah pri kompakt vs dslr (ampak "samo po sliki) se lahko primerja glede videa camcorder vs dslr, jasno predvsem zradi velikosti senzorja (najbolj se seveda to pozna na globinski ostrini (bolje rečeneo neostrini), kar je bilo včasih domena več al manj le filmskih kamer na 35mm traku (ali vsaj recimo 16, super8 je bil recimo bolj domeni camcorderjev, hehe in spet so le to največ nucali amaterji).
torej, z videom na dslr-ju se (večinoma nevede) premikoamo v svet filma in tako treba tudi razmišljat pri ustvarjanju in snemanju, ker imamo pač opravka s precej specifičnem formatu, ki zahteva svoh "workflow". ok, nekdo bo rekel: butneš uw ubjektiv gor in se ne sekiraš glede fokusa ipd. lahko, ampak še vedno..

torej, gre za dve različni uporabi, camcorder za vse tisto, kjer bo avtomatika reševalo pasnetke, dslr za bolj posvečeno delo oz video produkcijo (ampak spet: zelo odvisno od zahtev in opreme itd)..
vsaj jst tako vidim vse skupaj.

ps: mogoče samo en porpvake, frejm 35mm filma je po velikosti prej bližje aps formatu kot ff, torej si z 5d-jem še bolj profi od profijev. (malo za hec)
 0   

milosh @milosh 24. Jun 2010, 01:09

pr 5d rabs met zunanji mikrofon, ker notranji je jajc, rabs met al stativ al nek rig oz shouldermount, da stabiliziras sliko in vse to dokaj hitro nanese zravn se ene 2k eur, sploh ce si omisls se kaksn dodatn monitor, ornk stativ,....
 0   

tone sekne @tonccy 24. Jun 2010, 08:57

Tudi jaz sem pred tednom ali dvema podobno razmišljal. Imel sem Canona 30D in full HD camcorder. Pa sem začel malo gledati cene Canona 5D mark II in se mi za take zmogljivosti ni več zdel tako drag. FF senzor za fotke in super video posnetki so se zdeli zmagovalna kombinacija. Če prodam 30D in camcorder, mi sploh ne bo treba toliko dodati, si mislim. Foto je šel takoj, camcorder pa tudi skoraj.
Nato pa se spravim bolj podrobno brati kaknih tristo strani tujih in domačih forumov. Praktično vse kar sem prebral so ti že napisali zgoraj.
Video pri 5D in 7D je zaenkrat zelo zahteveno delo. Rezultati so res fascinantni, vendar samo ob visokem dodatnem vložku in velikem predznanju.
Take "common" uporabe" kot pri camcorderju 5D in 7D ne omogočata.
Sam sem tako obdržal camcorder in kupil 7D. Je kar primeren za fotografiranje športa, zraven pa bom lahko še malo "pošlatal" video. Računam da se bom kaj naučil, malo enostavnejšo rabo pa bodo v prihodnjih modelih verjetno omogočili tudi proizvajalci. Potem pa Canon 5d mark III in 7D za backup.
Še kakšen link:
http://store.zacuto.com/Z-Finder.html
http://store.zacuto.com/Single-Action.html
Tole bi bil nek minimum.

LP
 0   

milosh @milosh 24. Jun 2010, 11:14

no dal si lih linke od Zacuto, ki so top firma ampak cene majo pa cist previsoke. najdes tut dost cenejse alternative, ki niso tok svoh. ce znas pa se doma kej narest se pa kr da.
trenutno s kolegom razvijava shoulder rig in pa slider,... da naju bo prslo pac ceneje kot kej iz neta + da bi prilagojeno najini uporabi.

je pa nazalost vlozek se zmer sko se enkratni ceni bodija za resno snemanje
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 24. Jun 2010, 20:39

tudi sam sem že od najave 7D v tem precepu, pa šem trenutno še vedno na kombinaciji DSLR in camcorder.

mene osebno moti, da DSLR nima "fulltime autofocus" in pa zaslončka, ki ga lahko obračaš okoli. če te moti to, lahko pogledaš proti Panasonicovim EVIL fotoapartom, ki so nek kompromis med vsem tem.

glavno je, da veš, kaj boš z njim snemal in je odločitev potem zelo enostavna.
 0   

iztok @izo 24. Jun 2010, 21:39

zelo dobra referenca za (canon) dslr video je recimo naslednji link:
http://www.cinema5d.com/index.php
 0   

Grega @pajo 29. Jun 2010, 19:25

Se dodatni info o finalni oddaji Hausa

http://philipbloom.net/2010/04/10/house-season-finale-shot-entirely-with-canon-5dmkii/
 0   

ohinsploh @ohinsploh 29. Jun 2010, 20:16

sam imam 5d2 in kamero canon hg10....če rabiš trotl zihr zadevo in se ti ne da ubadat, boš mel za snemat dojenčka itd....potem boljš da nabaviš kamero. Če pa te zanima film v ustvarjalnem umetniškem smilu, potem pa je to kot primerjava kompakt/dslr. Sam snemam video s kamero, ker mi je izdelek zadovoljiv.
 0   

Mihy @Mihy 30. Jun 2010, 10:50

Nevem zakaj vsi omenjate 5dmkii kot alfa&beta na področju videa, 7D pa omenjate kot pač aparat ki omogoča tudi HD snemanje?
Stvar je namreč prav nasprotna, ravno 7D je bolj namenjen videu kot 5D, le ta je šele pred kratkim dobil nov firmware da nisi omejen le na NTSC 30fps framerate, tudi gumbov nima prilagojenih za video (7D ima stikalo in rec gumb, ki ga 5D nima), da pa sploh ne omenjam neuporabnega HDMI izhoda na 5dmkii, pri katerem se ti na zunanjem ekranu, ko začneš snemanje, izklopi slika, nazaj pa pride kot 480p.
Vsega tega pri 7D ni, kot tudi to da lahko brez skrbi da bi zrcalo udarilo v objektiv uporabljaš vse M42 objektive, ki so za video (sploh pri njihovi ceni) zelo primerni. Pa tudi kot že omenjeno, velikost 7D tipala je podobna velikosti S35 formata, FF je dosti večji.
 0   

Grega @pajo 30. Jun 2010, 12:46

Se en lep sample 7D-ja

http://vimeo.com/12816548
 0   

ss1234 @ss1234 1. Jul 2010, 14:10

Končal sem z JVC GY-HM100U. Super kamera!!!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati