0   

Ratter @Ratter 26. Jun 2010, 18:24

Imam eno malo čudno vprašanje.Po vseh pozitivnih testih,ki sem jih prebral na netu,
sem se nekako odločil,da bom nabavil tale objektiv za Canona 40D:

http://cgi.ebay.co.uk/85mm-f-1-4-ED-LENS-Canon-500D-450D-400D-350D-300D-/290444203244?cmd=ViewItem&pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraLensesFilters_JN&hash=item439fd2d4ec

Ker je ostrenje manualno, (kar me ne moti) razmišljam o zamenjavi medlice z tole:

http://cgi.ebay.co.uk/Dual-45-Split-Image-Focus-Screen-fo-Canon-40D-50D-O5G2-/370300307372?cmd=ViewItem&pt=UK_Photography_DigitalCamAccess_RL&hash=item56379e47ac

Zato,da bi lažje in preciznejše ostril.
Zanima me edino,če ima kdo izkušnje s to medlico?
In,če je ta medlica vstavljena v fotoaparat,kako potem ostrijo objektivi,
ki ostrijo avtomatsko z motorčkom? Ali delajo normalno?
 0   

Žiga @zcetrt 26. Jun 2010, 22:27

Sam sem nabavil preko ebaya medlico za Nikon D80, ki je bila celo občutno dražja od te, za katero sprašuješ. Kar nekaj časa sem porabil, da sem jo zamenjal, a je nisem prav dolgo uporabljal.

Pogled skozi iskalo je postal nekoliko temnejši. Ker nosim očala, sem moral aparat prisloniti pod točno določenim kotom, da je medlica sploh funkcionirala, v nasprotnem primeru je bil center (področje, kjer se preverja ostrino) povsem temen. Z avtomatskim ostrenjem ni bilo težav, se mi pa zdi, da je bilo nekaj težav z merjenjem svetlobe. Hkrati se vse skupaj niti približno ne more primerjati z velikimi medlicami iz časa filma.

Na koncu sem končal z nekaj svinjarije pod originalno medlico, ostrim pa laže brez nje in mi kar uspeva. Res pa je, da tega ne počnem pri 85mm in F/1,4.

Na tvojem mestu bi razmislil še o temle: http://cgi.ebay.co.uk/AF-Chip-Dandelion-IV-Generation-EMF-Canon-EOS-/270578481757?cmd=ViewItem&pt=Lens_Accessories&hash=item3effbbfa5d

Fokus ti potrdi elektronika v aparatu, ne drmaš občutljive medlice, za povrh pa čip (vsaj mislim) omogoča celo vprogramiranje popravkov za morebitni front/back fokus.
4.
 0   

Aleš @lial 27. Jun 2010, 05:40

O medlici je že vse zapisal zcetrt in kolikor spremljam to problematiko, vse drži.
Rešitev z dodatkom kontaktorja za potrditev fokusa je sicer v redu, vendar je uporabnost bolj tako-tako.
Kar precej uporabljam manualne objektive in prav tako ostale ob izkljopljenem AF-ju, zato predlagam da najprej poskusiš s tehniko večih posnetkov, torej škljoc na točki ki jo vidiš ostro, potem pa ostrilni obroč malo nazaj - škljoc, malo naprej-škljoc in morda še nekaj nastavitev v obe smeri. ker je 'film' zastonj, je to pač najbližja pot do ostre fotke. Ko pa enkrat naštudiraš kje je treba ostriti, tudi večje število posnetkov ne bo več potrebno. Morda dva, trije in ne več.
Seveda pa v primeru, da ti to ne bo šlo, še vedno lahko razmišljaš o izboljšavah, priporočam pa, da je medlica zadnja stvar, ki bi se je lotil.

LP
 0   

Ratter @Ratter 27. Jun 2010, 06:44

Se pravi,da menjava medlice ni smiselna.
Verjetno bom vse skupaj pustil tako kot je.Malo treninga pa bo.
Določene fotke pa tako imam v planu fotkat z live view,tam pa sploh ni problem izostritev.
Najlepša hvala obema za odgovor.
 0   

Miha @cedo 27. Jun 2010, 07:31

Opozoril, bi te še na dve zadevi, ki izhajata iz dejstva, da objektiv nima elektronike in zato ne komunicira s fotoaparatom:

- nepravilno delovanje svetlomera na EOS sistemu pri zaprtih zaslonkah (OK pri 1,4)
- preset zaslonka (spet OK pri 1,4, sicer pa tehnologija iz 50-let)
 0   

Ratter @Ratter 27. Jun 2010, 09:11

Hvala cedo.Uporabljal ga bom 70% na live view,ki pa ima histogram viden že preden pritisneš sprožilec
in 10x zoom na ostrilno točko.Recimo za studijsko fotografijo.Ostalih 30% pa za hobi.
In če na teh 30% katera fotka ne bo ostra se ne bom preveč obremenjeval s tem.
Kot sem že napisal sem pregledal ogromno testov po netu.
Ker mi je všeč fenomenalen bokeh in ker ne dam 2000€ za Canon 85 f1,2 bo tale kar v redu.
Ne vem pa kaj je preset zaslonka?

Testne fotke:
http://foto-klik.si/images/stories/testnefotografije/85mm/3.jpg

http://foto-klik.si/images/stories/testnefotografije/85mm/1.JPG
 0   

Miha @cedo 27. Jun 2010, 09:39

Ratter je napisal/a:
Ne vem pa kaj je preset zaslonka?

Danes povsod poznamo t.i. avtomatske zaslonke, kar pomeni, da so neglede na izbrano vrednost, vedno polno odprte (= svetlo iskalo), na izbrano vrednost pa se zaprejo šele v trenutku ekspozicije. Objektiv z ročno (ali preset) zaslonko, pa je potrebno ostriti pri najbolj odprti vrednosti in pred ekspozicijo ročno nastaviti na izbrano vrednost zaslonke. Tu nastopi dodatna omejitev prej omenjenih težav pri EOS svetlomeru.

No, če boš delal s stojala in v live view načinu, to ne bo problem, za fotkat z roke, je pa zadeva zelo nerodna.

EDIT:
Ker pa omenjeni objektiv kupuješ predvsem zaradi f1,4, ga boš verjetno pri tej vrednosti tudi največ uporabljal, zato zgoraj naštetih težav ne boš niti opazil.
 0   

Ratter @Ratter 27. Jun 2010, 10:08

cedo je napisal/a:

EDIT:
Ker pa omenjeni objektiv kupuješ predvsem zaradi f1,4, ga boš verjetno pri tej vrednosti tudi največ uporabljal, zato zgoraj naštetih težav ne boš niti opazil.


Točno tako.Sem sicer že fotografiral z Samyangom fisheye 8mm in poznam problem svetlomera.
Če fotkaš zunaj studia, (na ulici) si nastaviš zaslonko in ISO in preklopiš na live view samo toliko,da si nastaviš čas na histogram.Izklopiš live view in fotkaš in si tu nekje.
 0   

iztok @izo 28. Jun 2010, 18:01

kot so povedali, portretni objektiv najbrž ne boš nucal pri zaprti blendi, samyang baj d mimo niti ni tako dober pri le-teh, pr odprtih pa blesti, sploh z bokeh-om..
liveview ponucaj, ko delaš na stativu, na "teren" pa je sigurno (kvalitetna) split prizm medlica najbolj ali pa original canon ef-s, ki ma malce drugačno strukturo kot canon "stock" medlica in je lažje delat z manualnim fokusom.
te katzeye so baje kul, so pa ša kaj boljšegfa dobi, sam ne vem na pamet naslova
http://www.katzeyeoptics.com/item--Canon-40D-Focusing-Screen--prod_40D.html
to je recimo canonova medlica za boljše ročno fokusiranje
http://www.digitalwonderworld.de/product_info.php/products_id/10718?osCsid=b5a404a3535e6f0797701ddb2425f34f
ša spet opozorim, tudi pri manulnem fokusu se lahko pojavi ff ali bf, lahko zaradi odstopanje naklona primarnega zrcala ipd, kot tudi odstopanje pri ležišču medlice (za ta primer se dodaja recimo tudi tiste kovinske podložke, s katerimi balansiraš zadevo- nekaj takšnega obstaja tudi pri objektivih, čeprav se da te moderne tudi s fotičem skompenzirat, ne pa vedno).
liveview je pa 100% zadeva.
 0   

Miha @cedo 28. Jun 2010, 18:57

izo je napisal/a:

ša spet opozorim, tudi pri manulnem fokusu se lahko pojavi ff ali bf, lahko zaradi odstopanje naklona primarnega zrcala ipd, kot tudi odstopanje pri ležišču medlice (za ta primer se dodaja recimo tudi tiste kovinske podložke, s katerimi balansiraš zadevo- nekaj takšnega obstaja tudi pri objektivih...


Ok, izo, off topic, pa vseeno: to si napisal že ene 3x, ampak jaz tega nisem prebral še nikjer drugje, niti zaznal na svojih 12-tih past&present zrcalno-refleksnih fotoaparatih...
 0   

iztok @izo 28. Jun 2010, 19:10

mah, sej to ni ravno pogost pojav,se pa dogaja, sploh ko zančneš sam kaj šarit po fotiču, menjat medlice ipd (ko smo že ravno pri tem) oz s staranjem, prenašanjem, rukanjem fotiča ipd.. iz fabrike pride več ali manj poštimano (če imaš standard znan, je lažje), se pa dogaja, da tudi iz tovarne ni vedno vse perfektno.
je bilo že debat, kako folk ne šteka, zakaj je v okularj ostro (jasno, to bop najbolj opazit pri daljših goriščnicah z zelo odprto blendo ipd), potem pa mimo ipd in redko kdo pomisli, da lahko gre za čist optično napako oz rahel zamik opt. elementa ipd.
rangefinderji imajo vijak za kalibracijo daljinomera, špegl v fotiču ima ekscenter za štelanje nagiba, pod medlice in pod bajonete objektivov se dodaja kovisnke lamele itd itd. vrjemi mi, to je prisotno, mogoče še bolj, kakor bi si človek mislil. optika je pač delikatn stvar, se ne da nardit identične kopije..
 0   

Miha @cedo 28. Jun 2010, 19:29

izo je napisal/a:
se pa dogaja, da tudi iz tovarne ni vedno vse perfektno.

Kakšna referenca za SLR fotoaparate o katerih je govora? (za rangefinderje berem, da pridejo razštelani; tudi za Leice)

Sicer sem pa tudi jaz nekoč FM2 medlico vstavil v F90, da se je lažje ostrilo. Medlica je po velikosti pasala, bila predebela, fotke pa neostre :-)

Še to: napačna pozicija zrcala pri ne-AF SLR aparatih nima nikakršnega vpliva na bf/mf. Na to, poleg neparavilne pozicije/debeline medlice, vplivajo še: sprememba dolžine registra (temperatura; Konica hexar je imela v svoji brošuri na temo napisan cel spis) in seveda nepravilna lega filma (Contax RTS in njegov vakuumski sistem).
 0   

iztok @izo 28. Jun 2010, 19:44

Še to: napačna pozicija zrcala pri ne-AF SLR aparatih nima nikakršnega vpliva na bf/mf
jsz se ne bi čist strinjal grin. je pa res, da so bolj druge zadeve v igri, ampak recimo. sicer pa si kr sam lepo naštel, ampka sistem je enka pri vseh fotičih, vsi se soočajo z enakim problemom..
 0   

iztok @izo 28. Jun 2010, 19:45

ok, z digitalom sicer vakuumski ipd "prijemi" nsio več potrebni, ostalo po ostaja, hehe..


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati