0   

Lenart @Lenxyx 7. Jul 2010, 15:10

Zdravo,
zanima me katere diske priporocate za shranjevanje fotk. Do zdaj sem vse slike shranjeval na 2 diska, torej vedno dve kopiji istih fotk. En disk je od firme WD (na napajanje le preko usb-ja) drugi pa je bolj stacionarni in se napaja preko kabla. Prvi je fajn, ker se ga da nositi in uporabiti prakticno kjerkoli, drugi pa je le se en backup, ki je pospravljen doma, ce slucajno prvi disk odpove.
Sedaj imam ta 2 diska polna. Odlocil sem se, da mi tako shranjevanje fotografij cisto ustreza in da bom kupil 2 nova diska. Odlocil sem se, da mora biti velikost diska minimalno 1TB in zelo se nagibam k temu, da bo eden od njiju ponovno le na napajanje preko usbja.
Kar se tice WD diskov mi sploh ta novi modeli niso vsec saj so zelo ranljivi, pozam pa tudi nekaj ljudi, ki imajo tezave z njimi. Tako, da se mi ta firma ne dopade vec.
Zanima me katere diske priporocate za backup? Obstaja kaksen kvaliteten disk, ki se napaja le preko usbja? Katere diske pa vi uporablate za backup?
Cdji in dvdji ne pridejo v postev, saj imajo premalo prostora in je iskanje po veliki kolicini cdjev oz dvdjev zelo zamudna stvar dead
 0   

Zelod @flambirana_oFca 7. Jul 2010, 20:59

Za pravi backup, da zadeva preživi vsaj 10 let, sam uporabljam tračne enote 160GB. Resda ta način ni poceni in niti malo hiter, je pa (upam, da še vedno) ziher. S tračno enoto pa shranim podatke mogoče le nekajkrat letno, in jih s kasete prebiram samo takrat, ko iščem kakšno zares staro zadevo izpred petih ali več let nazaj.
Drugače za redno delo pa imam dva 500GB diska v Raid+1 polju in vse to še enkrat shranjeno na zunanji enoti kamor se inkrementalno podatki prenesejo enkrat na dva tedna.

Drugače pa pri diskih ni velike razlike, saj so v končni fazi vsi več ali manj delani v zgolj dveh japonskih in singapurskih tovarnah. Sam imam vse diske v računalniku (in treh zunanjih enotah) od WD-ja. Resda so v primerjavi npr. s Hitachiji nekoliko glasnejši, a me to ne moti. Ob pravilni uporabi, občasnem sesanju mašine, ne-izpostavljanju temperaturnim in mehanskim šokom, pa brez težav preživijo vrsto let. Z njimi imam že mnoga leta dobre izkušnje. Drugače pa imaš na razpolago npr. WD, Maxtor/Seagate, Hitachi/IBM, Samsung, HP, Toshiba/Fujitsu.

Prenosne USB diske 2,5'' pa sam ne uporabljam za redno shranjevanje, saj so precej počasnejši in se tudi bolj pogosto kvarijo od 3,5''. Vsaj sam imam takšne izkušnje z njimi.
Kvečjemu jih uporabljam za prenos podatkov na druge računalnike, ki niso v skupni mreži.
 0   

chips @chips 8. Jul 2010, 07:31

Osebno uporabaljam izključno zunanje USB diske. Trenutno imam, poleg treh že polnih diskov, še WD Mirror Edition, tj. 2x 1T diska v enem ohišju, ki sta v RAID1. Torej...na compu vidiš in uporabljaš 1 disk, ta pa se samodejno backupira na drugega. Ta bo zafilan predvidoma na koncu poročnega sezone, nato pa bom kupil nov 1T disk in nanj skopiral trenutno delo, WD Mirror pa pobrisal in naprej uporabljal.

Vsekakor to ni vrhunski backup sistem, je pa med najbolj ekonomičnimi in upam tudi relativno varnimi.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 8. Jul 2010, 08:52

Nekaj bo offtopic v tem odgovoru, pa ne vse.

Za back-up imam WD 2TB Studio II - v RAID1 konfiguraciji. Zadeva je priročna itd. moti me le to, da sem ga kupil zaradi eSATA, pa v načinu RAID1 nekako sploh ni zaznavne pohitritve nad USB 2.0. Tako, da priporočam nakup WD Mirror Edition, ker prišparaš nekaj denarja.
 0   

Gregor Gomboc @George 8. Jul 2010, 12:35

Jaz uporabljam Netgear Ready Nas Duo
 0   

Jurij Turnšek @JurijTurnsek 8. Jul 2010, 12:38

sicer pa je za vse back-up navdušence obvezen ogled tega videa: http://blog.chasejarvis.com/blog/2010/06/workflow-and-backup-for-photo-video/
 0   

Andrej @fotokaj 8. Jul 2010, 12:43

https://www.slo-foto.net/ftopict-19642-.html


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati