0   

Branko @zlatorogg 18. Jul 2010, 09:02

Kot berem ste tukaj sami profiji. Jaz sem pred kratkim nabavil Nikona D90 z obema objektivoma v kitu. Ker se mi je ponudila priložnost, mi je prijatelj, ki ima tudi Nikona posodil (ker je šel na dopust in da ne nosi zraven te cevi o.p ) teleobjektiv Samyang 650-1300mm IF MC f8,0-16,0. Ker še nimam veliko izkušen pri nastavljanju aparata oz. ročnih nastavitev bi prosil za pomoč. Jaz sem priklopil ta objektiv na aparat vendar slikam lahko samo na opcijo " M " Mi lahko kateri napiše nastavitve v aparatu za omenjeni objektiv in aprat Nikon D90. Vsem najlepša hvala za pomoč
 0   

Zelod @flambirana_oFca 18. Jul 2010, 10:26

Odvisno od razpoložljive svetlobe. Glede na to, da imaš blendo šele od f8 naprej in goriščno razdaljo šele od 650mm, boš moral imeti zeeeloooo mirno roko. Kar boš pa s slikanjem "z roke" (brez stativa) zelo težko dosegel. Mogoče šele tam pri času zaklopa 1/1000s ali hitrejšem.
Zato bi jaz pri slikanju z roke uporabil ISO800, t 1/800s ali več in najnižjo razpoložljivo vrednost blende, f8.
Seveda pa so takšni teleobjektivi absolutno mišljeni za montažo na stativu, potem pa se lahko igraš tudi pri ISO200, 400 in blendi f16. Vendar si predolgih časov zaklopa rajši ne predstavljam.
Meni osebno se tovrstni objektiv ne zdi niti malo uporaben.
 0   

urosm @urosm 18. Jul 2010, 11:35

Pa to je zdaj tak, kot da bi spraševal za univerzalno nastavitev za Stoenko za desne ovinke.
 0   

Aleš @lial 18. Jul 2010, 13:15

Ker gre za popolnoma ročno nastavljiv objektiv, je verjetno edina možnost kontrole časa tudi pri D90 le v M načinu.
Sicer ne vem, kako je kontrola količine svetlobe rešena pri Nikonu, pri Alphi imam v okularju merilo za pod/nad osvetlitev in čas reguliram na tej osnovi.
Kolikor vem (nisem prepričan) objektiv nima možnosti nastavljanja zaslonke, ta se spreminja s spremembo goriščnice.
Glede uporabnosti pa - seveda je nujno stojalo, precej uporaben pa je način proženja z zamikom (2s) ali pa daljinsko prožilo. Žal pa ti 'teleobjektivi' niso sposobni posneti kvalitetne, ostre fotke, čeprav za nezahtevne uporabnike čisto zadoščajo. Kakor pravijo - malo denarja, malo muzike...
 0   

Peter Atanackov @Geo 18. Jul 2010, 14:23

Tole bos moral pa čisto po občutku, laufat v M načinu, priporočam da maš vžgan bracketing... recimo eno blendo gor eno dol, da povečaš verjetnost da vredu osvetliš.
 0   

urosm @urosm 18. Jul 2010, 16:26

Saj ne rabiš ne vem kake znanosti zganjat. Izhajaš iz "Sunny 16" pravila, po občutku korigiraš glede na razmere in po dveh posnetkih moraš imet sliko tak kak se spodobi. Toliko o nastavitvah. O uporabnosti takih objektivov pa raje nebi. Sem na lastni koži skusil ... najn danke nikad više.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati