0   

matej64 @matej64 1. Avg 2010, 20:54

Prvo kot prvo lepo pozdrav vsem skupaj...Sem pač nov na forumu, in me zanima malo fotografiranje pa to...dosedaj sem se ukvarjal s tem z enim Canonom, sicer ni tako slab, ampak je tisti kompaktni mali...Zdaj pa sem se odločil nabaviti nov fotoaparat, gledam nekaj v cenejšem rangu bol...recimo tam do 500e je max. gledal sem nekaj takega. http://www.mimovrste.com/artikel/1730332928/digitalni-fotoaparat-nikon-d3000-18-55-vr-darilo.
Zdaj naslednje kar me zanima, kaj so toti objektivi, kako je kaj s tem...tam vidim neke številke, ampak pojma nimam kaj to pomeni 18-55 VR...Takda prosim za vašo pomoč, nasvete ipd...
Hvala vam!
 0   

Primož Fideršek @piXi 1. Avg 2010, 21:41

Preden karkoli kupiš obišči najbližnjo knjižnico si vzame knjigo osnove fotografije, ter si razčisti pojme, kot so zaslonka, goriščna razdalja itd.

Pri nakupu priporočam nakup rabljene opreme, saj je bistveno cenejša in nič kaj slabša od tiste iz trgovine. Ob takšnem nakupu je pa sicer fajn da je zraven ki malo pozna stvari da ti nebi kdo prodal kaj pokvarjenega.

Na začetku je pač potrebno veliko samostojnega truda vložit, tako da zakopat v knjige.
 0   

fearless @fearless 1. Avg 2010, 21:53

se strinjam s pixijem. dobre fotografije na nastanejo z dobrim fotoaparatom. glede tega, da naj bo nekdo zraven, da potem "lahko vržeš krivdo nanj" v stilu ne dela tako, kot si rekel, da bo, je pa malo mimo. Ne more ti nobeden povedat, kaj bo zate.

Beri članke, prispevke, forume, uči se iz EXIFa, sklepaj, vleči vzporednice in nato sprašuj. Lahko pa seveda kupiš vnaprej in vzameš v zakup, da te mogoče ne potegne. smile

pot je trnova,
razgled pa božanski.

peace, M.
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 1. Avg 2010, 21:53

Ufff, glede na to da ne poznaš DSLR področja bi bilo morda smiselno najprej narediti kakšen samoizobraževalni tečaj in po netu pobrskati ter se pozanimati o naslednjih pojmih:

Focal lenght (goriščna razdalja), shutter speed (hitrost zaklopa), f number oz. aperture (zaslonka), ISO (občutljivost). Youtube in Google sta tvoja prijatelja.

Goriščna razdalja ti pove kako velik vidni kot boš zajel s fotoaparatom. Od širokega (35mm ali manj) preko normalnega (od 35mm do 70mm) do telefoto (70m in naprej). Te številke so okvirne. Višje število pomeni manjši kot, kar posledično pomeni večjo "povečavo". Objektivi, ki imajo navedeni dve goriščni razdalji se imanujejo "zoom" objektivi, saj lahko sam spreminjaš goriščno razdaljo v okviru navedenih vrednosti. Ko premikaš goriščno razdaljo dejansko "zoomiraš" ali povedano drugače: ko zoomiraš spreminjaš goriščno razdaljo. Potem so tu še fiksni objektivi. To pomeni, da imajo samo eno goriščno razdaljo. Slika posnete s fiksnimi objektivi so načeloma ostrejše in imajo boljše barve.

Hitrost zaklopa ti pove, koliko časa bo senzor izpostavljen svetlobi, ko boš pritisnil gumb za zajem slike. Predolg čas in slika bo presvetla, prekratek in slika bo pretemna.

Zaslonka. Ta je malo zapletena. Po navadi je oznašena kot f/2.8 ali f 1/2.8, pri čemer število variira od objektiva do objektiva. Slabši zoom objektivi dosegajo na skrajnih koncih goriščnih razdalj različno zaslonko, medtem ko imajo boljši skozi celoten razpon enako. Zakaj je pomembna? Kaj to je? Zaslonka je okence, ki se odpira in zapira in tako prepušča več ali manj svetlobe skozi objektiv v fotoaparat. Večje število (f/22) pomeni bolj zaprto zaslonko, medtem ko manjše število (f/1.8) pomeni bolj odprto zaslonko. Zaslonka pa poleg količine prepuščene svetlobe skrbi še za eno pomembno stvar. Globino polja. To je razdalja pred in po točki na katero smo izostili sliko. Dober primer plitve globine polja je ta slika - tu je bila zaslonka zelo odprta (recimo f/1.8). Tukaj pa je bila zaslona zelo zaprta (recimo f/16). Sicer sem ugibal zaslonki, vendar verjetno nisem daleč od resnice. Se pravi: višja cifra, manj svetlobe, več globine ali nižja cifra, več svetlobe, manj globine.

ISO pa ti pove kako občutljiv je senzor za svetlobo. Nižja kot je vrednost (ISO 100) manj občutljiv je senzor in manj šuma je v sliki. Višja kot je cifra (ISO 6400), bolj je občutljiv senzor, več je šuma v sliki. ISO vrednost uravnavaš na fotoaparatu.

Kakšne so možnosti aplikacij zgornjih pricipov, ki sem se jih le bežno dotaknil jestvar debate. Gibajoče dogajanje v slabih svetlobnih pogoji kličejo po večji zaslonki, večjei ISO vrednosti in hitrejšm zaklopu (vendar ne prehitrem, da slike niso pretemne). Statični predmeti v slabi svetlobi kličejo po večji zaslonki, daljšem času zaklopa in višji ISO vrednosti. Koliko in kaj pa je stvar izkušenj. Načeloma se je zdravo izogibati visokih ISO vrednosti in visokim časom zaklopa, saj je zaradi tega možna prisotnost šuma v slikar, kar pa je nezaželeno.

Potem pa je tukaj še bliskavica, ki zna vse skupaj postaviti na glavo. Kot sem že rekel: kilometrina in eksperimentiranje je edina pot k rešitvi. oglej si kak film na Youtubu, preberi članke na Wikipediji in predvsem vaja, vaja in pe enkrat vaja.

Te teme so tako globoke, da bi si vsaka zaslužila svojo temo.

Upam, da te s tem nisem prestrašil, ker so stvari v praki sila preproste. Ves čas boš namreč operiral le s hitrostjo zaklopa, zaslonko in ISO vrednostjo. Vedeti moraš le kaj pomeni premik neke vrednosti v določeno smer za tvojo sliko. Da dojameš zgornje koncepte potrebuješ eno popoldne s fotoaparatom v rokah. Da jih obvladaš pa... kako že gre tisto: You live and learn!

Kaj več o samem fotoaparatu pa ti bodo povedali bodisi lastniki bodisi poznavalci. Veliko sreče pri nakupu in kasneje pri lovljenju popolnih posnetkov!

p.s.: ura je pozna in slovničnih napak verjetno malo morje. Se iskreno opravičujem, ker se mi jih ne da popravljati.
 0   

Aleš @lial 2. Avg 2010, 06:06

Abeceda tehnologije.
Vredno branja vsakemu, tudi takim, ki o sebi mislijo, da niso več začetniki grin

Čestitke za trud pri tem prispevku!


LP
 0   

matej64 @matej64 2. Avg 2010, 12:36

Uh, najlepša hvala vsem, še posebej Urlichu! Do sedaj sem to že nekaj približno vedel, kaj pomeni ISO, pa hitrost zaslonke, goriščna razdalja pa je kolikor razumem drug pojem za "zoom". Ampak moje znanje do zdaj je le tisto čist amatersko, kaj sem se pač naučil 3 leta pri fotokrožku...sicer se zdaj en čas nisem nekaj ukvarjal s tem, ampak sedaj mi je postala stvar zelo zanimiva! Tako da sedaj nasledni teden vzamem sabo na morje knjigo osnove fotografije, pa svoj dostedanji digitalni fotoaparat pa bom malo probaval k obom imel čas. Potem ko pa pride plača pa še pride verjetno en drug fotoaparat, samo kaj če so tako dragi....:S
 0   

Primož Fideršek @piXi 2. Avg 2010, 12:44

Hehe veliko veselja pri učenju, bi te pa opozoril da je fotografije vreča brez dna smile vedno nekaj zraven rabiš. Na koncu prideš tak daleš da pogledaš v foto torbo in se zavedaš da si vrgo ven nekaj 1000 € že biggrin.

Tako da se kompozicije in te zadev nauči kar s tem kaj maš.
S kompaktom edino kaj neboš mogel je dosečt minimalne globinske ostrine.
 0   

Aleš @lial 2. Avg 2010, 12:52

matej64 je napisal/a:
pa hitrost zaslonke, goriščna razdalja pa je kolikor razumem drug pojem za "zoom"


Hitrost je mišljena za ZAKLOP, zaslonka pa spreminja odprtino v objektivu. To sta dve popolnoma neodvisni mehanski zadevi, v primeru DSLR-jev je zaslonka v objektivu, zaklop pa v aparatu.
Goriščna razdalja pa je z zoom-om povezana le toliko, da se tam spreminja, na primer 18-200, pomeni, da ima objektiv približno 11x zoom, od 18 do 200 mm.
 0   

matej64 @matej64 2. Avg 2010, 16:45

No, da še vam povem, do sedaj in še zdaj hehe, fotografiram z Canon PowerShot A720 IS...
 0   

matej64 @matej64 3. Avg 2010, 16:59

Danes sem si v živo ogledal Nikona D3000 in ga tudi preizskusil v bigbangu....kok lepe fotke to dela ne, adijooo biggrin....proti mojemu fotoaparatu ne..res tiste barve pa to...pa sem mel nareto na auto, pa je že delalo take lepe slike hehe..
 0   

fearless @fearless 3. Avg 2010, 23:04

v imenu vseh neštajersko lociranih uporabnikov prosim za določeno mero sledenja slovenskega knjižnega jezika.

kok lepe fotke to dela ne... kaj zdj, a dela lepe fotke, al ne dela lepe fotke?
lepo vas prosim no, preberite za sabo, navdušenje gor ali dol.

lp, m.
 0   

Primož Fideršek @piXi 4. Avg 2010, 05:36

to pomeni da dela odlične fotke za njega biggrin
 0   

sqjam @sqjam 4. Avg 2010, 08:43

Matej, domnevam, da še nisi polnoleten? bigrazz
D90, 16-85mm f/3.5, 35 f/1.8, SB-600
 0   

matej64 @matej64 4. Avg 2010, 15:35

Kaj, a zdaj me boste pa zajebavali tu nekaj, če sem pač napisal par besed narečnih ali kako? Pa ne si mislit, da če še nisem polnoleten (moja osebna stvar, vas naj ne skrbi), da potem ne znam slovenskega knjižnega jezika!
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 4. Avg 2010, 18:40

@matej64, verjemi da se je prepirati na spletu popolnoma primitivno. Če se čutiš užaljenega ne odreagiraj na popolnoma enkem nivoju kot izzivalec. Tvoja leta s tem nimajo nič, čeprav si verjetno v dobi obdobju čustvenih turbolenc, ki so bila podlaga za tvoj odziv. Ne vzemi te zadnje povedi napačno. Pomiri se in še enkrat premisli, če je vredno zganjati dramo zaradi nekaj nerodno napisanih besed in prenagle jeze.

Dejstvo pa ostaja - izražanje je dandanašnji na zelo nizkem nivoju. Vem, da mladi živimo hitro življenje in takšnim stvarem posvečamo malo časa - a to še ne pomeni, da imamo pravico takšne stvari ignorirati. Bodi obziren do drugih in drugi bodo obzirni do tebe. Spoštuj in boš spoštovan. Za prepir sta vedno potrebna dva. Ali še bližje resnici: za prepir je potreben tisti "drugi". Potrudi se, da ti ne boš tisti "drugi" in odreagiraj častni in skladno z bontonom.
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 0   

fearless @fearless 4. Avg 2010, 23:33

Ulricha v STAFF. Resno, odlično napisano.

Pixi - hvala, se mi je dozdevalo, ampak štajersko /= primerno za vseslovenski forum, vsaj ne brez vejic.

matej64 - nobenega namena nisem imel prepirati se, samo opozoril sem na moteč dejavnik, ki lahko ključno vpliva, to je zmanjša kvantiteto pomoči, ki je lahko prejmeš v določenem okolju.

kot vedno, peace
m.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati