0   

bojan03 @bojan03 7. Avg 2010, 16:29

Zdravo! Sem začetnik, preučil sem že nekaj osnov o zaslonki, osvetlitvenem času, ISO, goriščnici, globinski ostrini itd. Zanimajo pa me naslednje stvari:

Kako uporabne se vam zdijo funkcije Tv in Av pri fotografiranju. Jih priporočate začetniku, ki se šele uči uporabljati zaslonko, osv. čas in ISO, ali svetujete, da fotografira samo v načinu M?

Kako pogosto v praksi spreminjate način merjenja svetlobe (spot/center/avrage) in ali ima to kakšno poezavo z zaslonko, osv. časom in ISO vrednostjo?

Ter ali daje avtomatsko nastavitev beline (AWB) zadovoljive rezultate, kako uporabne so že prednastavljene opcije (sončno, oblačno, fluorescentno, žarnica) in ali ima belina kakšno poezavo z zaslonko, osv. časom in ISO vrednostjo?

Hvala v naprej
 1   

Uroš Miklavčič @Ulrich 8. Avg 2010, 16:08

Če greva kar po vrsti (imej v mislih, da je to moj osebni stil in mnenje): Tv in Av osebno ne uporabljam veliko (zaenkrat), ker se zavoljo boljšega razumevanja in učenja raje posvečam popolnoma ročnemu načimu (M), razen ostrenja (včasih pa tudi to). Tv in Av sta drugače zelo uporabni zadevi v določenih situacijah. Vendar pa verjamem, da jih vsak fotograf ne uporablja vedno za enake namene.

Načeloma velja, da boš Av mode uporabil, ko boš želel popoln nadzor nad zaslonko in s tem nad globino izostritve. Kaj v končnem to pomeni za tvoje fotogrfije pa je odvisno od pogojev. Če boš sili pri močni dnevni svetlobi s popolnoma odprto zaslonko (recimo (f/2.8) se lahko hitro zgodi, da boš imel slike prežgane, ker hitrost zaklopa ne bo mogla kompenzirati. Na drugi strani pa se v slabih svetlobnih pogojih, kot je recimo kakšen koncert, hitro zgodi, da pri bolj zaprti zaslonki (recimo f/8) nimaš šans, da držiš fotoaparat tako mirno, da slike ne bi bile zmazane, saj bodo časi zaklopa tako dolgi. Če veš kaj želiš doseči in pri tem največjo vlogo igra zaslonka se mirno posluži Av načina, pri tem pa imej v mislih zgoraj napisano.

Tv mode na drugi strani skrbi za popoln nadzor nad hitrostjo zaklopa. Načeloma želimo dovolj visoko hitrost zaklopa, ko govorimo o špotrni fotografiji, ko je treba zamrzniti hitre gibe. Nadzora nad globino izostritve ni. Osebno se ga do danes nisem poslužil kaj dosti.

Osebno v praksi načina merjenja ne spreminjam. Average mi osebno popolnoma zadostuje. V določenih svetlobih pogojih pa je potrebno poseči po drugačnih načinih, a meni se to zgodi le redko. Odvisno kaj fotografiraš.

AWB daje popolnoma zadovoljive rezultate v 90%. Prednastavljenih opcij se načeloma izogibam. Če ocenim, da belina ni dobra se raje poslužim ročne nastavitve beline. Belina sama pa z ISO, zaslonko in časom osvetlitve nima nič, saj je to le podatek za fotoaparat, da ve kam so zamaknjene barve in ta podatek upošteva pri zapisu slike na medij. Če belino zgrešiš jo mirne duše lahko popraviš pri nadaljnji obdelavi slik na PC-ju.
Zahvala: bojan03
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]
 1   

Jože @trigga 8. Avg 2010, 17:28

Še en dodatek glede beline - če fotografiraš v raw, je na zajeti fotki lahko belina popolnoma zgrešena, vendar nič zato - v camera raw zlahka popraviš temperaturo na ustrezno vrednost. Raw datoteka sicer zasede precej več prostora kot jpeg, vendar pri cenah spominskih kartic in trdih diskov mislim, da to ne bi smela biti težava smile
Zahvala: bojan03
 1   

Zelod @flambirana_oFca 8. Avg 2010, 17:32

Bom še jaz dodal nekaj svojega mnenja...

Podobno kakor predhodnik, tudi sam naredim 99% fotografij na načinu M.
Ostalih 1% pa na P. Ja, P. smile To so občasni posnetki na kakšnih koncertih, prireditvah, ko mi kdo skoči pred objektiv "Slikaj naaas!". P mi vedno prav zadane in v skrajni sili, če bi fotko zelo falil, P način zna slikati tudi v RAW-u in lahko vedno fotko rešim.

Av, Tv sem že preizkusil večkrat, vendar meni osebno ni. Pri Av se zgodi, da hočem imeti zaslonko f2.8, aparat mi pa izbere vrednost zaklopa 1/40s, čeprav bi na M načinu lahko izbral 1/100s in bi še vedno bila slika dovolj svetla.
Enako pri Tv. Hočem imeti čas 1/60s, da ujamem gibanje, aparat mi predlaga zaslonko f16 in tako imam pregloboko globinsko ostrino, katere nočem.
Najrajši slikam na M. Pri uravnavanju dva, tri posnetke zgrešim, potem pa imam vsaj mir in fotke kakršne so takšne kot si jih že zamislim v glavi.
Kaj predlagati začetniku je težko vprašanje. Odvisno kako hitro in učinkovito se je ta začetnik pripravljen učiti. Sam sem takoj, ko sem kupil prvi fotoaparat (350D), nastavil na opcijo M in se učil fotkati strogo na M. Čez nekaj fotografske kilometrine pa že v danem trenutku pri danih pogojih in opremi takoj veš vsaj približno s kakšnimi nastavitvami moraš slikati.

Jaz osebno v praksi precej spreminjam način merjenja svetlobe. Sem se za štos igral tako doma s tem in na neki gledališki predstavi. Razlika je bila v mojem primeru očitna. Sploh kjer jaz opažam težavo, so koncerti oziroma nasploh odrski nastopi - konstantno spreminjajoča-se svetloba in glasbeniki oblečeni v oblačila raznoraznih barv - skrajno desni je naprimer pretemen, sredinski ravno prav osvetljen, skrajno levi pa prežgan.
Pri bolj mirnih odrskih nastopih pa se poslužujem naprimer spot-weighted kjer svetlobo zajamem na najbolj svetlem "akterju", premaknem fokus na drugega in potem naredim dokončen škljoc.

Nastavljanja WB-ja se prav tako poslužujem velikokrat. Resda večinoma fotografiram v načinu RAW+L, vendar po pravici povedano se mi ne da preveč v Lightroomu pacat. Sploh, če pridem ponoči domov iz prireditve/koncerta, slike hočem še pred jutrom objaviti/poslati naprej. Packanje v RAW-u mi pa hitro vzame nekaj že tako dragocenega časa.
Zato pri "normalnih" pogojih uporabljam že prednastavljene nastavitve. Večinoma kar "sončno", ki daje 5200K ali pa fluorscenčno (4000K). Kjer je pa kakšna čudna osvetlitev z nadležnimi "gradbenimi" rdečimi in zelenimi reflektorji, pa si WB štelam sam. Včeraj sem na nekem manjšem "klubskem" nastopu imel ves čas na 2500K. Najnižja vrednost v mojem aparatu. Za štos sem poskusil kako bi šlo v Lightroomu. Super svetloba bi bila 2000-21000K vendar sem za objavo pustil kar 2500K in JPG-je samo pomanjšal, doostril in odposlal.
Po mojem prepričanju bi rekel, da nastavljanje WB-ja vpliva izključno samo na temperaturo barve in na nič ostalega (npr., da bi pri istem času zaklopa, ISO in zaslonke ter WB 8000K imel temnejšo sliko kakor pri 5200K). Mogoče čisto rahlo zaradi samega barvnega spektra, saj, če bo pevec oblečen v rdečo, bo ta barva bolj izrazita pri hladni svetlobi in manj pri topli. Ampak to so nianse.

Bil sem predolg, vem. biggrin
Upam, da sem bil vsaj koristen. biggrin lp!
Zahvala: bojan03
 0   

bojan03 @bojan03 10. Avg 2010, 12:05

Najlepša hvala za pomoč! Tako praktične nasvete na podlagi lastnih izkušenj težko najdeš v katerikoli knjigi ali priročniku. Zelo koristno in uporabno ... bom še kaj vprašal grin
 0   

Uroš Miklavčič @Ulrich 10. Avg 2010, 14:05

@bojan3: karkoli in kadarkoli grin
blog: [url=http://blog.miklavcic.si]blog.miklavcic.si[/url] | twitter: [url=http://twitter.com/uros_m]@uros_m[/url] | galerija: [url=https://www.slo-foto.net/portfolio/Ulrich]SloFoto[/url] | podjetje:[url=http://miklavcic.si] miklavcic.si[/url]


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati