0   

dominik @domi 3. Feb 2005, 23:55

LP,
prosim če mi lahko kdo zaupa kak nasvet, kako doseči da bodo barve objekta na zelo svetlem ozadju (nebo, sneg...) takšne kot dejansko so.
primer: Zelo rad fotografiram v naravi, večinoma ptice na kakem suhem drevesu in se mi dogaja da je fotografija podobna črno beli, ponavadi od ptice ostane samo temna silhueta, barve niso izrazite, na zelo svetlem ozadju (nebo). nekajkrat sem se že uspešno približal pod kako drevo in uspel fotografirati vendar nikoli nisem bil zadovoljen s fotko.
Na kakšen način bi lahko naredil žaljene fotografije ? (filtri :?: nastavitve fotoaparata :?: :?: )

Canon EOS 300 obj. canon28-80 + tamron af 70-300 1:4-5.6 LD
Živali v naravi fotografiram z tamronovim objektivom :!:
 0   

chips @chips 4. Feb 2005, 00:18

Tukaj se ti pojavi problem merjenja svetlobe, ker aparat zmeri svetlobo na celem podrocju. In ker je svetlega podrocja vec, se ravna po temu, tako da je temna ptica (ponavadi je temno pirje in/ali je prica v senci) podosvetljena.
To resis tako, da uporabis (v kolikor imas to moznost na aparatu) spot oz. centralno merjenje svetlobe. Ponavadi je to na aparatu oznaceno kot ena pika sredi kvadrata.
Ce pa te moznosi nimas, uporabi kompenzacijo zaslonke (znak na apratu je "+ -").
Moras pa vedeti, da v teh primerih bo ozadje preosvetljeno. Zakaj? Ker je med subjektom (ptica) in ozadje kake 2 ali 3+ zaslonke razlike (lahko tudi vec).
Priporocam tudi uporabo bliskavice!
 0   

iztok @izo 4. Feb 2005, 00:47

ja, je že chips povedal, več al manj je vse v merjenje svetlobe (ki jo aparat dobi čez objektiv), po kateri kamera avtomatsko nastavi čas in zaslonko, če dalaš z avtomatiko ali polavtomatiko.
zelo svetli in temni predmeti (sneg, črne živali ipd) so problem, ker kameri izmeri svetlobi na zelo svetlem ali temnem predmetu in zato dobiš preveč svetlo ali preveč temno fotko ven. tukaj pomaga kompenzacija, ki jo omenja chips in v kakšnim primerih kakšen nd (neutral density) filter, ki poskrbi, da je recimo dolni del fotke (narava) pravilno osvetljen in da ni nebo zgoraj preosvetljeno (ali čisto belo v extremnih situacijah). samo tak filter je primeren le za določene situacije.
za tvojo fotografijo, kjer so ptice v senci dreves na vejah, bi vsekakor priporočil uporabo fleša (in to kar kakšneg močnejšega, sploh če slikaš s teleobjektivom). ta omogoči, da bo ptice pravilno osvetljena in da ne bo nebo preosvetljeno, tako da boš imel lepo, modro ozadje. fotografi, ki slikajo ptice ipd, uporabljajo celo posebno lečo oz. dodatek, ki usmeri blisk fleša v ozek snop, s katerim je mogoče fotkenje tudi bolj oddaljenga in manjšega predmeta.
http://www.luminous-landscape.com/reviews/better_beamer.shtml
 0   

Jan @ghandaed 4. Feb 2005, 13:10

jap obvezno na spot, na ptica pa za rezervo se +1

tako jaz delam, in nisem imel kakih posebnih tezav
acta non verba!


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati