0 

Matej Herbst @matto 6. Feb 2005, 09:45

Tako, da bo vse javno. To je moj nov kriterij ocenjevanja slik v galeriji.

Ocena 5
Fotografija ki bo dobila oceno pet bo zdaj samo takšna, ki bo izvirna ali pa res brez napak, čim bo ena stvar, ki jo loči od perfekcije bo dobila oceno 4

Ocena 4
Sem bodo spadale fotografije z samo eno napako, ali fotografije ki so perfektne pa mi niso všečne na oko

Ocena 3
Kot ste opazili bo v tem razredu največ ocenjeval sem bodo spadale dobre fotografije, ki si pač zaradi veliko napak ne morejo prislužiti boljše ocene

Ocena 2
Z 2 bom ocenil tisto fotko, ki bi lahko bila dobra vendar je zelo slabo izvedena.
Sem bodo spadale vse fotke, ki so na meji. To bo še vedno pozitivna in spodbudna ocena.

Ocena 1
Z oceno ena bom ocenil vse tiste fotke ki ne spadajo v galerijo in pogojno tudi kakšno fotko, ki je res katastrofalno izvedena, kar ne bo pogosto.

Pritožb ne bom sprejemal.

Zakaj sem se tako odločil, zato ker je preveč petk in štirk, tako bodo zdaj dobre fotografije dobile tri. S tem naj se noben ne užali to je pač zame dobra fotografija in za dobit tri mora že nekaj povedati.

Pritožb ne sprejemam

LP

Matto

Aja da bo kot pri naši državi, po novem kriteriju začnem ocenjevati od 9.2.2005,
da si bo lahko kdo še prabral, do takrat pa komentarjev ne dajam.
   0 

Heretic @Heretic 6. Feb 2005, 09:59

zelo pomembna novica, hvala da si nas obvestil :roll:

to bi lahko napisal tudi v že odprti temi o ocenjevanju, ne pa da odpiraš novo :wink:
   0 

Matej Herbst @matto 6. Feb 2005, 10:06

Sem odprl novo samo zato, da ne bo kdo rekel da ni videl, pač javno obvestilo.
Ker sem v temu sam pa še bolj pomebno.
   0 

Marijan Ponikvar @martest 6. Feb 2005, 11:41

Postavil si svoj oseben pogled in ocenjevalni okvir na kriterije pri ogledu komentiranju in ocenjevanju fotk.
Meni osebno se zdi to kar dobro opisno pojasnjeno in bi moralo biti razumljivo, pa tudi v pomoč večini članov, ki se spuščajo v žal nehvaležne vloge komentatorjev in ocenjevalcev
V času mojega aktivnejšega sodelovanja pri ogledovanju, komentiranju in ocenjevanju sem se približno takih kriterijev tudi sam držal, ker pa sem večkrat dobil protikomentarje kot repliko na moje, ali pa užaljene reakcije avtorjev , ki so smatrali, da je podvig že, da uspejo v fotogalerijo postaviti fotko, ki so jo naredili z nekaj ur starim prvim digitalnim fotoaparatom v levi iztegnjeni roki - bile so tudi častne izjeme, sem ugotovil, da izpadam kot fotografski Don Kihot in sem svoje sodelovanje omejil le na ogledovanje fotk.
Bojim se, da boš kljub tvoji trenutni (zelo pozitivno in dobronamerno naravnani) zagnanosti tudi ti prišel na isto (Don Kihot je že po osnovni definiciji nesmrten ali še bolje večen lik).
Ker način razmišljanja večine na portalu neprestano valuje tako v pozitivno kot negativno smer, upam, da si s svojo temo vskočil ob primernem trenutku in bo to morda pozitivno sprejet tsunami.
Želim, da ti uspe, ker kljub vsemu še vedno trdim, da je ta portal eden od boljših treh tovrstnih v Sloveniji.

Vsem začetnikom (pa ne samo njim) pa nasvet: preberite si kdaj kako fotografsko in likovno umetnostno literaturo (ni se je treba učiti, le preberite jo), postanite predvsem malo bolj samokritični in hitro boste ugotovili, da dosti komentatorjev daje dobronamerne nasvete, le pripravljeni jih morate biti tako tudi razumeti.

matto, navijam zate, morda se bom odločil, da ti bom pomagal kot Sancho Pansa
lp M
Vidim skozi iskalo, torej sem
   0 

Matej @OKO 6. Feb 2005, 11:57

jaz ocenjujem tako, vendar priznam da delam napake in da nisem nevem kako podkovan v znanju fotografije, lahko pa povem da nekaj pogledov pa le imam kr se tice izvedbe in izpovednosti,
tako da tisti ki dobi oceno 2 ali 3 je pac zato ker ni tako kot je povedal matto....
se bom pa drzal kriterijev ki jih je najavil matto ter tistih katere imam pac jaz 8)

lp
oko
kali juga
   0 

Sabi @Sabi 6. Feb 2005, 13:00

bojkotirat ocenjevanje!!! Pa bo mogoče folk zgubo strah s tem da ne bomo pljuvali oz. ocenjevali in bla bla drugih fotk in s tem se kao poveča št. novih fotografij...
Pazte kaj pa če je vse res?!?!
biggrin
   0 

tomaž @mju 6. Feb 2005, 13:14

matto, popolnoma se strinjam!
   0 

rado @rado 6. Feb 2005, 14:04

Matto saj tak bi kriterij naj bil o tem se je že razpravljajo v kar nekaj temah na tem portalu in zmeraj se bodo našli takšni , ki mislijo drugače je pač portal javna zadeva.
Sicer pa ne vem zakaj se toliko obremenjujemo z ocenami pač enostavno upoštevaš tiste , ki jih dajo uporabniki za katere veš , da delajo kvalitetno , če pa kdo slabo iz zlobe ali je pač njegovo videnje drugačno pa z razburjanjem ne bo nihče nič spremenil in konec koncev saj nismo plačani od ocen , in na vseh portalih je tako , da se med dobrimi in povprečnimi najdejo taki , ki iztopajo z svojimi komentarji ali pa fotkami negativno , pa kaj potem ne moreš jih spremenit bolje jih je ignorirat pa tako sami odnehajo ko vidijo, da so nezanimivi s stresanjem jeze na njih jih pa običajno k tem dejanjem še samo spodbujamo lahko jim tudi prepovemo obisk portala pa se bo pojavil zopet nekdo , ki bo deloval negativno.

Sicer pa tudi naša policija hoče naredit red na cesti z kaznimi omejitvami in podobnim in kljub temu , da si za to kaznovan se zmeraj najdejo izjeme , ki se pravil ne držijo kako se jih pa naj potem na takšnih javnih portalih .
   0 

Matej Herbst @matto 6. Feb 2005, 14:25

Rado jaz sem sam tudi imel malo nižji kriterij in sem dajal tudi sam preveč dobre ocene. Pač javno sem napisal svoje mnenje da ne bi bilo potem problemov, ker oceno 5 boste pri meni videli zelo, zelo malo po novem sistemu in štiri tudi.

Želim si iz srca, da bi galerija postala kvalitetna in ocene temu primerne, če bo pa kdo vesel mojega mnenja bom tudi jaz.

Potrudil se pa bom ocenti čisto vsako fotko, saj jih je zdaj manj in bom imel več časa. Negativce, ki bi pa radi imeli slavospeve na svojih fotkah bom pa ignoriral, imaš prav. Bodo že spoznali da je dosti boljše kritika v parih stavkih in npr. ocena
2 kot pa npr. super sedi 5. Tako nikamor ne prideš in ne napreduješ.
   0 

Ljupče @luliman 6. Feb 2005, 16:51

Ja matto tvoj kriterij je hvale vreden,tudi sam ,dam včasih fotko gor, pa si mislim ,da bi si sam dal oceno kvečjemu 3 pol dobivam pa 4 al pa 5.Al pa ko jaz ocenjujem fotko tm ene četrti al pa peti po vrsti,in so pred mano dal ful visoke ocene ,men se pa to nezdi prav , ampak kr ne morm iz povprečja in dam še jest visoko oceno,da nebom jest črna ovca .Vem, to je ful narobe, tko , da bom tud jaz v bodoče bolj samo svoje kritičen neozirajoč se na ostale ocenitve.
Sej ,če bi same petke dobival bi od tega lahko tud živel.,z malo marketinške žilice seveda.smile)).
Je najboljši foto portal v slo ,ohranjamo in dvigujmo kvaliteto.Bi pa tudi jaz rad videl ,če bi se dalo ocenjevat po različnih normativih ,npr.izrez...3..
kompozicija...2.
motiv...4.
ideja....5
Lucifix in ostali še tako naprej.
Lp
   0 

andyz @andyz 6. Feb 2005, 17:07

He he, matto! Dobr si tole povedal. Mislim, da so ocene tudi točno tako zastavljene (čeprav se z opisom ob ocena ne moreš povsem strinjat). Žal pa ocenjevalci tega ne upoštevajo(mo). Se popolnoma strinjam, da je petk absolutno preveč, razen, če je osnovni namen portala pospeševanje veselja do objavljanja fotk. Mislim, da mora osnovni namen biti - vzgoja in učenje za kakovostno fotko. In tudi mislim, da mora 3 postati dobra ocena. Ne pa tako kot zdaj, ko se vsuje plaz kritik, če daš 3 neki fotki, ki jo je prej 5 komentatorjev ocenilo s 5.
Sicer pa je tole večna tema.
andyz
   0 

Sandi @Sandi 6. Feb 2005, 18:31

bravo, popolnoma prav ti dam in mislim, da se bom tudi sam posluževal tvojega vrednotenja. Le tako bo v očeh drugih članov in tistih, ki bodo šele prišli, imela galerija večjo vrednost, in ne le izgled talanja ocen po principu: ti meni, jaz tebi
Škljoc !
   0 

Matej Herbst @matto 8. Feb 2005, 09:16

No lepo da nisem sam v temu, npr. galerija usefilm je meni kar se tiče fotk v redu najdeš kakšnega dobrega fotografa, kar se tiče komentarjev so pa podn. Samo si med samo lepijo slovospeve in kako so fajn. Zato mislim da je boljše da se da tudi slabo kritiko.

Jutri se začne nova konferenca. Vem da bo kdo na začetku jezen, ampak mu bom dal link do tega posta naj si prebere in se ne mislim kregat z nobenim.
   0 

Peter Bernik @Noob 8. Feb 2005, 09:29

Mislim da bo kar nekaj problemov, ko boste glavnim facam v galeriji (aka hudim fotografom, za katere je že 4ka neuspeh) začeli dajalti 3ke in morda celo kakšno 2ko. Me prav zanimajo odzivi in kako se bodo odzvali do sedaj favorizirani...
   0 

Matej Herbst @matto 8. Feb 2005, 09:32

Zaenkrat še noben ni nič pripomnil, tako da mislim da se tudi oni strinjajo z tem, mislim da so enakega mnenja kot jaz, da ni vse v oceni.
   0 

Peter Bernik @Noob 8. Feb 2005, 09:48

Bomo videli, govoriti tukaj je eno, ko bo pa zares prišlo do tega...No saj meni je vseeno, če bo malo štale bo vsaj malo bolj zanimivo hehe. In sam seveda nimam nič proti tvojemu novemu kriterju, saj tudi sam nisem do zdaj zanemarjal spodnjega dela lestvice pri dajanju ocen (1-3, no večina fotk ki sem ji dal enko je bila tako ali tako zbrisanih). Mogoče sem pa kdaj dal tudi kakšno 5ko ali 4ko preveč...Hm ne vem se niti ne obremenjujem s tem preveč, sam bom še naprej ocenjeval kar po starem.
   0 

dobran laznik @marcelmai 8. Feb 2005, 09:54

meni izgleda ta tvoj kriterij dobro. mislim da moramo vrniti petim zvezdicam svoj čar kajti zdi se mi da se je popolnoma izgubil v tej množici dobrih ocen. zdaj ko dobim pet je že čisto no big deal, štirka je že skoraj za zjokat. po moje moramo povprečje spravit na okrog tri, če že ne zaradi drugega vsaj zaradi tega da se tiste zares dobre ločijo od dobrih in da fotografom povrnemo zadovoljtvo ki ga doživijo ob pravi petici. go matto. :arrow:
   0 

Peter Bernik @Noob 8. Feb 2005, 09:56

A ni tukaj na forumu tudi marcelmai_ ? ali se samo meni zdi?
   0 

Matej @OKO 8. Feb 2005, 10:01

.
na zdravje novemu kriteriju
pa lep dan
kali juga
   0 

Matej Herbst @matto 8. Feb 2005, 10:06

Pa nazdravim še jaz z teboj OKOPojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati