0   

photogeek @trobetica 23. Avg 2010, 11:49

Lp dobil sem veliko komentarjev da so moje fotografije pretemne.Sedaj pa nevem na mojem monitorju izgledajo perfektno svetle.Mogoče kdo ve kje se uravnava brightnes na windows 7.Ne temne fotke niso moj stil vsekakor ne.

https://www.slo-foto.net/portfolio/trobetica/photos/
 0   

Grega Podobnik @sajko 23. Avg 2010, 13:20

Na hitro pogledal in se mi nekatere zdijo res malce temnejše. Imam pa skalibriran ekran.

Za obdelavo in pravilen prikaz je fajn, če si skalibriraš ekran (sposodiš kalibrator od kolega, nekoč mislim da je včasih celo po slo-foto krožil), če nimaš te možnosti si pa snameš vsaj kak "Nokia monitor test" (google je tvoj prijatelj) ali kaj podobnega in tam vsaj na približno nastaviš. Glej pa, da imaš monitor prej ogret (pusti prižganega ene 25minut).

Glede brightnessa v windowsih: Nastavljaj vse na ekranu samem.

Lp,
Grega
 0   

Simon @partyzan10 23. Avg 2010, 13:32

tudi sam imam skalibriran ekran in so temne slike...ti pa prav tako kot sajko priporočam da si skalibriraš monitro
Poročna fotografija http://www.justmarried.si/
 0   

photogeek @trobetica 23. Avg 2010, 13:41

Kako pa to naredim?
 0   

Ratter @Ratter 23. Avg 2010, 13:42

Predvsem slike narave so malo pretemne.Izgledajo,kot,da bi fotografiral z ND filtrom in jih premalo osvetlil.
 0   

jernej kaše @zapp0 23. Avg 2010, 17:43

Kaj pa vem... niti ne. So pa kar precej kontrastne, ampak meni so všeč.

Če pogledaš npr tole: https://www.slo-foto.net/portfolio/trobetica/galerija/69917 vidiš, da je voda na koncu slapa celo prežgana, histogram pa pokriva celotno svetlobno območje. Če raw ni prežgan, bi to lahko koregiral z malo čaranja v fotošopu.

Podobno tale https://www.slo-foto.net/portfolio/trobetica/galerija/69988, zelo kontrastna, ampak barva kože je tam tam, kjer naj bi bila, bela je bela... tko da.. meni je ok.

Prej bi rekel, da je kontrast tvoj stil in to ni nujno vsem všeč - pa to ne pomeni, da jih moraš poslušati. Sledi instinktu (ki ga itak imaš) in boš videl, kam te bo to pripeljalo.
 0   

RZ67 @RZ67 23. Avg 2010, 18:03

Sem jih pogledal na treh monitorjih: na domačem hardwersko skalibriranem NEC SpectraView in so vse OK, niso nič pretemne. Na službenem HP-ju sta samo tile dve rahlo pretemni: https://www.slo-foto.net/portfolio/trobetica/galerija/68739 in https://www.slo-foto.net/portfolio/trobetica/galerija/65927, podobna zgodba je na ženinem Lenovo notebooku. Skratka, če mene vprašaš, so vse OK. Imam pa tudi jaz podobne probleme, ko pripravljam fotke za na web. Na mojem SpectraView so popolnoma OK, ker je sposoben prikazati širok barvni prostor, je hardwersko skalibriran in sploh OK, potem, ko fotke gledam na drugih "običajnih" monitorjih, se pa detajli v temnih (senčnih) predelih kar izgubijo. Npr. http://www.flickr.com/photos/ogrizek/4870735135/
 0   

misfits @misfits 23. Avg 2010, 18:22

pogledaš v kakšnem programu histogram, nekaj bi jih pomoje lahko bilo svetlejših, 2 primera zame pretemnih http://www.shrani.si/f/P/Bw/3Z5FuNLz/untitled-1.jpg
http://www.shrani.si/f/b/ql/3TRQONtC/untitled-2.jpg
 0   

iztok @izo 23. Avg 2010, 20:52

me je msifits prehitel s histogramom, tam bo takoj jasno, ali gre za pretemno ali presvetlo sliko (seveda pa ne pozabit, da je lahko to namensko, da se doseže določen efekt, čeprav v teh primerih bolj ne kot da).
p.s.
zelo pametno je imeti pri pregledu fotke (na fotiču) imet vključen histogram in že na licu mesta popraviš z novo fotko, če je potrebno.

in ja, tudi na mojem skalibriranem monitorju so slike v večini primerov pretemne na uč.
 0   

Gregor Gomboc @George 23. Avg 2010, 20:59

Ratter je napisal/a:
Predvsem slike narave so malo pretemne.Izgledajo,kot,da bi fotografiral z ND filtrom in jih premalo osvetlil.

Če je gor ND filter ali ne je ravno isti šmorn... Fotka nebo zaradi njega nič temnejša, ker aparat (ali ti) izbere daljši čas ali večjo zaslonko...


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati