0 

Peter Bernik @Noob 7. Feb 2005, 23:23

Ali dodajanje kakorkoli...
Zanima kaj je bolje (in kdaj) oz v čem je razlika med kompenzaciji osvetlitve (+/- EV) in zapiranjem/odpiranjem zaslonke in/ali krajšanjem/daljšanjem časov zaklopa?
Sam si predstavljam to kot softwearsko/hardwearsko - softwearsko za kompenzacijo in hardwearsko za zaslonko/zaklop. Ali je kompenzacija enaka manipuliranju v PS? Ker z zaslonko/zaklopom res fizično omejiš svetlobo, ki "priteče" skozi objektvi na senzor: Sam zadnje čase, če imam čas raje spremenim vrednost zaslonke ali zaklopa, ravno zaradi te hipoteze (softearsko se itak potem še v PSu obdela). Enkrat, mi je Rado to omenil in od takrat naprej to uporabljam biggrin .
   0 

rado @rado 8. Feb 2005, 01:07

Ni ravno enako ker, če boš imel fotko prežgano boš v PS težko zadevo popravil.

Razlike sicer ni vendar, če boš nastavil E/V bo aparat to upošteval glede na izmerjeno , ne bo pozabil sam pa lahko.
   0 

misfits @misfits 8. Feb 2005, 09:06

A ni fora EV samo to, da ti ni treba dajat na M in tam spreminjat časa, tisto, ki ti aparat določi samo malo popraviš?
   0 

Peter Bernik @Noob 8. Feb 2005, 09:22

A tako potem.
Misfits: če je tako kot domnevaš, potem je itak eno in isto.
   0 

Matej Herbst @matto 8. Feb 2005, 10:04

Najbolj se osvetlitvene kompenzacije uporabljajo z brakcetingom in pri določenih svetlobnih pogojih. Npr. na snegu lahko cel -1, sam notri slikam vedno z +1/3 ali +0,5, je pa to odvisno največ od opreme same. Pač spoznaš,da ti svetlomer nekje greši ali pa hočeš imet fotko v nulo in greš na bracketing- ena bo dobra.
Sam to zelo uporabljam in z iskušnjami vidim, kje mi svetlomer na aparatu greši (pač ne zmeri čisto v nulo) in potem jemljem ali dodajam enako uporabljam pri bliskavici.
Je pa EV zelo uporabna stvar na filmarci bi umrl brez tega, ker je na diasu že 1/3 zaslonke všasih usodna. Na digiču imam z RAW-om več lufta tudi celo zaslonko, se pa vseno pozna če je fotka že v štartu osvetljena pravilno, pa še sam nisem nevem kakšen pristaš reševanja pokvarjene fotke v PS, pri meni takrat največkrat deluje tipka "delete".
   0 

misfits @misfits 8. Feb 2005, 10:07

Če slikaš na M ti EV ne deluje, jaz uporabim EV pri načinu A.
Je pa sigurno bolje pravilno osvetliti sliko, kot pa popravljati na rač.
   0 

Peter Koraca @cobainko 8. Feb 2005, 10:15

ev -/+ ti pomaga v situacijah, ko ti fotoaparat narobe zmeri svetlobo in ti to veš (:
npr. ko imaš človeka na plaži z soncem nekje zadaj, ker fotoaparat meri svetlobo na sivo povprečje celotnega okvirja (razen če zbereš kak drug metering način) bi bla slika drugače pretemna. drug primer, ko slikaš v cerkvi kjer je vse razen osebe temno in hočeš met samo osebo prav osvetljeno, bi bla drugač slika presvetla.
izogniti tem problemom se je možno na več načinov; kompenzacija, flash, spot merjenje...

kompenzacija ne naredi nič drugega kot fotoaparatu pove za koliko naj dodatno zapre/odpre blendo ali podaljša/skrajša čas zaklopa.
recimo da ti fotoaparat zmeri pravilno osvetlitev F:5,6 in S:1/125, če ga hočeš nadosvetlit za recimo pol stopa boš dobu neki takega: F:5,6 in s 1/90 ali F:6,7 in s:1/125

zdej odvisno kaj hočeš doseč; če hočeh ohranit vrednost zaslonke (zaradi globinske ostrine/neostrine), potem moraš kompenzirat čas, če hoše ohranit hitrost zaklopa, boš kompenziru zaslonko.
osvetlitev bo valda ista, sam je od scene do scene odvisno kaj hočeš doseč ali spreminjat.

Upam da kaj pomaga
peteR
   0 

daylight @daylight 8. Feb 2005, 10:19

V primeru da imaš prioriteto zaslonke ti fotoaparat glede na meritev svetlobe sam nastavlja zaklop. Če imaš prioriteto zaklopa ti pač nastavlja zaslonko. Fora je pa v tem da potem ne moreš vplivat na osvetlitev, če veš da je napačna, ker se sorazmerno z spreminjenjem enega, avtomatsko prilagaja drugi regulator. Zato lahko določiš kompenzacijo osvetlitve.

Primer: (prioriteta zaslonke) Nastaviš zaslonko f8 in aparat ti izmeri čas 1/250
ker ti veš da si meril z svetle podlage in da bo fotka zato podosvetljena nastaviš kompenzacijo +1 EV. dobiš f8 1/125 , ter če bi poljubno spreminjal zaslonko bi se ti vedno pri času upoštevala kompenzacija ki si jo nastavil.

Drugi način pa je Manualni način kjer sam nastavljaš oboje in na indikatorju gledaš kakšno osvetlitev imaš, oz če meriš z zunanjim svetlomerjem.

Točna osvetlitev je ful pomembna ker ti da najboljše izhodišče, tudi za obdelavo.

Aja, to ni nobena softwarska stvar, vpliva ti na zaslonko/zaklop in je kar lepo hardwarska, saj so jo imeli že vsi analogni fotoaparati smile
   0 

daylight @daylight 8. Feb 2005, 10:22

cobainko: loh bi povedu da ze ti to pises, v tem casu ko sm pisal si ga ti ze poslal biggrin
   0 

misfits @misfits 8. Feb 2005, 10:50

cobainko je napisal/a:

kompenzacija ne naredi nič drugega kot fotoaparatu pove za koliko naj dodatno zapre/odpre blendo ali podaljša/skrajša čas zaklopa.


A ne spreminja kompenzacija samo časa zaklopa?
Kako zapre/odpre blendo 8O ?
   0 

daylight @daylight 8. Feb 2005, 11:02

če imaš na prioriteti zaklopa (TV) potem ti popravlja zaslonko.
zakaj pa nebi mogel fotoaparat koregirat zaslonke?
   0 

misfits @misfits 8. Feb 2005, 12:01

Aja, tega pa še nisem probal.
   0 

Peter Bernik @Noob 8. Feb 2005, 13:08

cobainko in daylight: zdaj mi je vse jasno, tnx :mrgreen: .


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati