0   

premak @premak 1. Sep 2010, 18:29

Pozdravljeni,

Sem nov na forumu in sicer zaradi problema, na katerega sem naletel pri svojem fotoaparatu Pentax Optio S10. Fotoaparat ima sicer že okrog 3 leta, je bil pa zelo malo rabljen.
Zadnje čase pa se je med fotografijami začelo pojavljati nekaj "poškodovanih". Včasih lahko cel dan fotografiram in ne bo nobene poškodovane, včasih pa jih je tudi 10%.
Zanimivo je, da na ekrančku fotoaparata slika izgleda normalno, šele ko jo poskušam povečati postane okvara vidna (tudi zelo poškodovane slike - kot je tista modra med priloženimi - na ekrančku zgledajo normalno pred povečavo), zato sumim na software.
Poskušal sem 3 različne spominske kartice in različne velikosti/kakovosti slik.
Zanima me, ali je to stvar kakih nastavitev (vem da to ni normalno, vendar če je mogoče to nekako odpraviti v nastavitvah) oz. če se take stvari lahko servisirajo in koliko taki servisi stanejo.
Vem da fotoaparat ni veliko vreden, vendar je za študentski žep in uporabo trenutno dovolj in ne bi hotel imeti preveč dodatnih sroškov.
Prilagam primer "poškodovanih" fotk.

Hvala za pomoč
 0   

chips @chips 1. Sep 2010, 22:24

Možnosti so bolj ali manj samo dve: napaka pri zapisu na kartico (praviš, da si poskusil že z različnimi karticami, vendar težava ostaja?), druga pa je okvara senzorja.

Moje "laično" mnenje.
[i:0172c3323d]"Z zensko, ki jo ljubim, gledam soncni zahod in si mislim: 1/250, f8" (Canon)[/i:0172c3323d]
| [url=http://www.deniszupan.com]DENISZUPAN.COM[/url] | [url=http://blog.deniszupan.com]BLOG[/url] |
 0   

premak @premak 1. Sep 2010, 22:28

Če bi bil poškodovan senzor - zakaj je slika na ekrančku normalna, dokler je ne povečaš?
 0   

Aleš @lial 2. Sep 2010, 06:51

Prikazna slika na ekrančku je zapis v EXIF-u (thumbnail) in se zapiše posebej.
Zato je večja verjetnost, da je zapis na kartico nepopoln, kjer pa je spet nekaj možnosti - slabi kontakti, napaka v vezju (manj verjetno) ali pa napaka algoritma.
Ali si poskušal tudi video in manjše fotke?
 0   

premak @premak 2. Sep 2010, 08:57

Tudi sam sem pomislil, da verjetno dela thumbnaile za na ekranček, zato sem tudi pomislil na software.
Če gre za slabe kontakte - verjetno ne bi nič dosegel če bi poskušal očistiti režo za kartico. Razdirat se ga pa ne bom lotil smile
Zdej sem poskušal z maksimalnih 10mpix znižati na 7 in 5 in ni blo nobene pokvarjene. Je pa res, da sem naredu mogoče 30 fotk in to na šus, tako da vprašanje če je to relevantno. Pri videu nisem pa nikoli opazil kaj nenavadnega. Bom poskušal naredit nekaj fotk v različnih pogojih, vmes večkrat ugasnit foto...

Zaenkrat hvala obema za ideje!
 0   

premak @premak 2. Sep 2010, 09:30

Na 7 in 5 mpix je ista zgodba, mogoče jih je še več. Na trenutke je bila celo vsak druga slika :S
 0   

premak @premak 2. Sep 2010, 09:50

Vse velikosti navzdol je isto.
Sem pa zdej neki opazu. Če dam na Continuous shooting (torej če držiš sprožilec slika eno za drugo) do te napake ne pride (vsaj zdej v ene 50 slikah nisem najdu kake pokvarjene). Če slikam s flešem tudi ni kakih anomalij.
Kaka ideja?
 0   

Damjan @Damiani 2. Sep 2010, 10:11

meni je podobno delal Canon A75. Krivec pa je bil v zamaknjenem objektivu. Ko sem objektiv malo premikaknik/naravnal je problem bil rešen oz. izsiljen.
 0   

premak @premak 2. Sep 2010, 10:14

Damiani: Mi lahko natančneje razložiš, kaj si naredil?
 0   

Aleš @lial 2. Sep 2010, 11:54

Edino kar mi še pade na pamet - poskušaj aparat nastaviti na tovarniške nastavitve.
 0   

Damjan @Damiani 2. Sep 2010, 12:28

premak je napisal/a:
Damiani: Mi lahko natančneje razložiš, kaj si naredil?


na rahlo sem zagrabil objektiv in ga premaknil. samo to delaš na lastno odgovornost.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati