0   

jan @Jan31 3. Sep 2010, 09:33

Pred nekaj dnevi sem kupil nekaj novih črnobelih filmov, ki sem jih nameraval razviti doma, med njimi sem po nesreči kupil tudi XP2, ki se ga razvija strojno po postopku C41. Zanima me, če kdo ve kaj bi se zgodilo, če bi poskusil ta filem razviti doma z navadnim razvijalcem za črnobele filme. Je že kdo poskusil kaj takega? Me zelo mika, da bi žrtvoval film, da vidim če bo kaj nastalo smile
 0   

Miha @cedo 3. Sep 2010, 10:36

Z Rodinalom gre: http://1pt4.com/blog/ilford-xp2-stand-developed-in-rodinal/
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 3. Sep 2010, 11:09

Zanimivo, da se fiksira z navadnim fiksirjem.
Razvijanje bi še razumel, fiksiranje mi pa nekako ne gre v račun.
Včasih sem razvijal diase doma in prvi razvijalec (čb) je čisto lepo uporaben tudi pri čb klasičnem postopku, le da je zelo 'mehak'. Fiksiranje pa je bilo kar konkretno drugačno.
Sicer pa nisem nek ekspert v kemiji.
 0   

Miha @cedo 3. Sep 2010, 11:42

Wartburg je napisal/a:
Zanimivo, da se fiksira z navadnim fiksirjem.

Fiksir pri C41 kemiji je skoraj identičen tistemu, ki ga poznamo pri ČB. Bistveni razliki sta, da je pH manj kisel - tja do 7 (tako je odličen za FB papirje) in konkretno cenejši od "butičnih" izdelkov, ki jih kupujemo po 12 € za liter. grin
 0   

jan @Jan31 3. Sep 2010, 12:19

Super, ga morem čimprej poslikat da to sprobam, bom šel ju3 slikat na koncert od zmelkoow z njim smile Trenutno uporabljam ultrafin plus, a ima kdo občutek kolko časa bi mogu razvijat(mogoče glede na to kolko časa ultrafin plus razvija druge filme ali kaj podobnega), vsaj pribljižno? Na internetu nism zaenkrat našel še nič. Komaj čakam da se lotim!
 0   

Miha @cedo 3. Sep 2010, 12:33

Ultrafin plus ti bo dal izjemno šibek kontrast - nizek D-Max - kot vsak drug MQ/PQ razvijalec. Kaj uporabnega boš dobil le z Rodinalom (in Diafinom). Daj ga lepo razvit po C41. XP2 se lepo skenira, še boljši pa je za povečave na ČB papir.
Photography, the word itself: Photography or the application of the Chemical rays of light to the purpose of pictorial representation. Sir John. F. W. Herschel, 14 March 1839.
 0   

jan @Jan31 3. Sep 2010, 12:49

Ultrafin res daje šibek kontrast, danes sem z njim razvil prvi filem, ampak ga bom poskusu vseeno porabit ker nisem ravno bogat trenutno in sm ga ravnokar kupil smile A se vam sanja vsaj pribljižno kje dobiti vsaj pribljižne čase razvijanje C41 z različnimi čb razviljalci?. V najslabšem primeru se mi mogoče splača shranit xp2 filem za enkrat ko ta razvijalec porabim in kupim Rodinala? Mogoče bi dobil boljše rezultate, če bi pustil da se razvija precej dlje, kot je predvideno(zaradi kontrasta)?


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati