0   

skastah @skastah 22. Sep 2010, 09:49

Ali ima kdo izkušnje z obojim in kakšne? Razmišljam namreč o nakupu enega ali drugega.
 0   

Aleš @lial 22. Sep 2010, 10:09

Pri mehu je večja možnost za prašenje, poleg tega pa se večina mehov prične v preveliki oddaljenosti in so posledično včasih povečave prevelike. Ta, ki ga imam jaz, ima najmanjšo oddaljenost pri 35mm, obročke pa imam tudi manjše, 20 in 12mm.
In na koncu je minus meha še relativno precejšnja velikost konstrukcije, kar pri macru v naravi ni ravno najbolj fino..
 0   

Rok @Rokic 22. Sep 2010, 15:10

kaj pa recimo obročki vs. predleče?
oprosti, da kradem temo grin
 0   

Anej @Lesnik 22. Sep 2010, 16:38

@skastah: Zanima me kje imaš namen kupit makro meh?
 0   

Miha @cedo 22. Sep 2010, 17:10

Med makro obročki, mehom in predlečami je kar nekaj razlik!

Meh je brez elektronike in tako je komunikacija med objektivom in aparatom prekinjena. Če ne uporabljaš ustreznih objektivov, tudi zaslonke ne boš mogel regulitati, tako je zadeva praktično neuporabna. Obročke pa lahko kupiš take s kontakti in ohraniš komunikacijo in s tem možnost nastavitve zaslonke.

Pri obročkih/mehu se pojavi še dodaten problem, in sicer izrazita ukivljenost polja, kar pomeni, da bodo robovi, ne glede na zapiranje zaslonke, vedno neostri. Ta fenomen se pojavlja pri vseh, razen pri pravih makro objektivih. Sicer ni nujno, da te bo to motilo - odvisno od tega kaj boš fotografiral. Za 3D objekte ni tako velik problem, za reprodukcije je no-go.

Še najboljša rešitev so kvalitetne akromatske predleče, npr. Raynox (pobrskati se splača po ebayu, kjer najdeš Olympus, Nikon, Leica Elpro,..). Tudi tukaj je nekaj pasti: manjše možne povečave kot pri mehu/obročkih, vinjetiranje, aberacije...Prednost pa je ta, da jih lahko uporabljaš tudi na cenejših objektivih in pričakuješ soliden rezultat.

Za splošno kvalitetno makro fotografijo je osnova makro objektiv in po potrebi dodana kvalitetna predleča ali obroček.

Za mikro fotografijo (velike povečave) se pa seveda uporabljajo mehovi in specialni objektivi - dobri so tudi tisti, ki se jih uporablja na povečevalnikih (tistih čudnih vertikalnih projektorjih, ki jih nekateri še vedno uporabljamo v temnicah grin).
 0   

skastah @skastah 22. Sep 2010, 20:01

Trenutno že imam sigmo 105 macro in raynox DCR-250. Slikam vedno z ročnimi nastavitvami in ročnim fokusiranjem. Hvala Lial in Cedo za pojasnitve okoli meha.

Lesnik:stric Ebay
 0   

misfits @misfits 22. Sep 2010, 20:06

skastah je napisal/a:
Trenutno že imam sigmo 105 macro in raynox DCR-250.


a ni to zadost? bigeek
če bi rad še malo večjo povečavo, bo cel komplet obročkov v kombinaciji s predlečo verjetno že preveč...pa uporabiš samo enega ali dva.
 0   

Rok @Rokic 22. Sep 2010, 20:58

@skastah, kako se pa obnese Raynoxova leča? Imaš mogoče kakšno sliko. Lahko link tudi na PM


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati