0   

Dualis @Dualis 26. Sep 2010, 10:01

Pozdravljeni !

Prosil bi vas za nasvet kako odstraniti smet v iskalu. V fotoaparatu Nikon D5000 se mi je v iskalu pojavi precej velika smet (izgleda kot nitka), ki me pri fotografiranju precej moti. Predvidevam, da je zašla v iskalo, saj na fotografijah le te ni videti iz česar lahko sklepam, da je ni na senzorju. Tudi leče so kot kaže čiste saj ko snamem leče s foroaparata je smet še vedno vidna v iskalu. Prosil bi za nasvet kako je to smet možno odstraniti oz. ali je bolje to prepustiti serviserjem ?

Hvala
 0   

Aleš @lial 26. Sep 2010, 10:37

Pogledaš lahko še medlico, to je steklo nad ogledalcem, vendar je edino priporočljivo kar lahko storiš sam - izpihavanje.
Sicer pa - servis.
 0   

Dualis @Dualis 26. Sep 2010, 10:56

Pozdravljen !

Hvala za nasvet ! Sem odstranil lečo in zadevo izpihal vendar je smet še vedno na svojem mestu tako, da očitno me čaka poseg na servisu. Je pa po moje to smotrno združiti z samim čiščenjem senzorja, ki ga bom enkrat v bodoče tudi moral opraviti. Zanima me me kateri servis bi mi priporočali in kakšne so kaj cene za tak poseg ?

Lp in veliko lepih fotografij vam želim 1
 0   

Aleš @lial 26. Sep 2010, 11:09

Žal pa tukaj ne morem svetovati, za Nikon nimam izkušenj, servis, za katerega sem misli da je najboljši, pa je v mojih (in ne samo mojih) očeh v zadnjih tednih veliko izgubil.

Saj se bo oglasil še kdo, ki ima izkušnje na tem področju in seveda z Nikonom.

LP
 0   

Aleš @lial 26. Sep 2010, 11:10

Še tole - ker gre za dokaj nov model, je morda še v garanciji?
Ker takšna napaka bi morda šla v okvir reklamacijskih zahtev.
 0   

Dualis @Dualis 26. Sep 2010, 11:36

Hvala za tvoj odziv !

Ja foto je še v garanciji, vendar se mi sliši skoraj prelepo, da bi mi smet v iskalu priznali kot napako, ki jo pokriva garancija.
Mogoče pa le vprašam !?

LP
 0   

komar89 @komar89 26. Sep 2010, 13:00

Jaz sem že večkrat imel smet v iskalu, pa se nisem kaj preveč sekiral, pa je sčasoma sama izginila biggrin
 0   

janko @jane7L 26. Sep 2010, 23:22

ciao
jaz sem na svojem k200d iskalo sam ocistil, tudi medlico sem menjal brez zadrzkov in brez posledic...
pentax k7 + grip, da 15/4 ltd, fa 31/1.8 ltd, fa 50/1.4, fa 77/1.8 ltd, tamron 90/2.8 macro, 17-50/2.8, sigma 24/1.8, 70-200/2.8, falcon 8/3.5 fisheye, revuenon 55/1.2
 0   

Zelod @flambirana_oFca 27. Sep 2010, 10:07

Jaz sem se naučil čistiti senzor in ostalo steklovino kar v naravi ( biggrin ) na svojem prvem 350D, ko mi je med menjavo objektivov ob reki, na medlico zašla smet in sem takrat uporabil ves finomehanični pribor kar sem ga imel v avtu. Seveda neupešno. smile
Priznam, da sem ga takrat kar precej zbiksal, saj sem spraskal medlico in spodnje ogledalo. Ampak hujšega ni bilo. Kljub tem praskam, se na fotografijah ni nič poznalo, edino kar je bilo zelo moteče pri fotografiranju. Ja, pa pri prodaji sem takoj izgubil vrednost aparata za takratnih 30.000 SIT. biggrin
Po tej izkušnji, ko pa nisem imel več česa izgubiti, sem razdrl aparat na prafaktorje in spoznal, da ni spet tako komplicirano kot se zdi.

Čiščenje senzorja (tako mokro kot suho) je pa nekaj najbolj enostavnega od vsega čiščenja notranjosti dSLR-ja.

Nekoliko več časa in pazljivosti vzame čiščenje spodnjega ogledala in medlice.
Pri 40D katerega imam sedaj, pa se mi zdi največji izziv čiščenje pentaprizme, katero je pa zares zahtevno in mukotrpno opravilo, ki ga je za dobre razultate potrebno večkrat ponoviti.
Menjava objektivov v vse-sortnih pogojih, pač prinese svoj davek v aparat.

Drugače za Nikon d5000 in d3000 pa je nekaj koristnih napotkov tukaj:

http://www.bythom.com/cleaning.htm

http://www.focusingscreen.com/work/d5000en.htm

Srečno! thumbsup
 0   

Aleš @lial 27. Sep 2010, 10:23

flambirana_oFca je napisal/a:
Čiščenje senzorja (tako mokro kot suho) je pa nekaj najbolj enostavnega od vsega čiščenja notranjosti dSLR-ja.

Natanko tako!
thumbsup thumbsup

Ob tem pa še en razmislek: že dolgo nazaj, sva izo in jaz pričela debato o problemu prahu na leči, ki je nad senzorjem ostrenja. Te debate ne najdem več, vendar pa me problem še vedno zanima - ali ta mini (prašna) leča lahko vpliva na točnost ostrenja, ali ne?
Ker občasno z namenskim nastavkom posesam jašek, seveda poskušam odstraniti prah (če je, ker se ne vidi) tudi tam, nimam pa občutka, da bi bilo kaj drugače...
Še kdo?
 0   

Peter Atanackov @Geo 27. Sep 2010, 10:54

jaz mam čist smetno iskalo, pa fotoaparat vseeno dela slike
 0   

Uroš Uršej @Lucifix 27. Sep 2010, 10:58

Kaj vedno pozabljamo na članek, ki je že bil objavljen tukaj? smile

https://www.slo-foto.net/clanki/104/ciscenje-senzorja
 0   

manfred @manfred 29. Sep 2010, 19:18

Zdravo !

Da izkoristim temo še za eno vprašanje oz. nasvet. Kaj je po vašem mnenju bolj priporočljivo za izpihovanje senzorja, malo večja ročna pumpica ali stisnjen zrak v dozi ?

Hvala in Lp
 0   

Tomo @vtomo 29. Sep 2010, 21:10

Pumpa defenitivno
 0   

Zelod @flambirana_oFca 29. Sep 2010, 23:08

lial je napisal/a:
ali ta mini (prašna) leča lahko vpliva na točnost ostrenja, ali ne?


Po mojih prepričanjih na aparatu 40D ne vpliva prav nič ne kvaliteto ostrenja. Sam sem imel že na tem t.i. SD elementu ogromno prahu (ki sem ga pobral na enotedenskem festivalu in dnevni sigurno več kot 20-kratni menjavi objektiva). Medlico sem uspel še sproti spihati, SD pa ne saj so se prašni kakor tudi vlažni delci zažrli vse do tja in višje.So bile pa slike kljub temu ostre do zadnjega.
Drugače pa se jaz prahu na tem elementu znebim s Scotch Magic selotejpom.
Poskusil sem že raznorazna izpihovanja in sesanja s tistim Green Clean stisnjenim zrakom, brisanja z mikrovlaknasto krpico in mokra čiščenja, pa je vse samo še slabše.
 0   

Zelod @flambirana_oFca 29. Sep 2010, 23:21

@manfred stisnjenega zraka ne priporočam za izpihovanje senzorja, saj je sunek premočan, drugo pa s "curkom" zraka letijo tudi primesi (mastni delci). Če boš pa pred tem pločevinko s stisnjenim zrakom premešal in takoj šel izpihovati notranjost fotoaparata, bo pa na cevki ven butnil CO2 v utekočinjeni obliki, ki zna pri svoji tempetaruri ob stiku s senzorjem povzročiti bogve kaj... Rajši ne poskušam. smile Sem pa enkrat imel s seboj ta sprej na terenu in, ko se je na leči objektiva pojavilo ogromno prahu, sem hotel sčistiti s stisnjenim zrakom (Green Clean). Ker se je pred tem v torbi premešal... je sledil scenarij kot sem ga opisal zgoraj. Poškodovanega k sreči ni bilo nič, le UV filter je malo podhladitve utrpel. smile


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati