0 

tinekr @tinekr 11. Feb 2005, 21:46

Resno sumim moj monitor, da ni vredu skalibriran, ker so na vseh drugih ekranih moje fotke svetlejše, tudi na lcd-ju so svetlejše kot na monitorju...Torej se počutim malo čudno, ko morda v svet pošiljam nepravilno osvetljene fotografije? Kakšna drugačna rešitev, razen kalibracijskega pajka. Niti ne vem, koliko bi me stala zadeva...Ima kdo kakšen predlog mogoče?
Hvala.
Lp, Tina
   0 

Pele @Pele 11. Feb 2005, 21:51

Kalibriraj si monitor
https://www.slo-foto.net/reviews-37.html

Čudno da je članek tinekr ane? K se nič ne dela na strani....
   0 

tinekr @tinekr 11. Feb 2005, 21:54

Pardon, nisem imela časa pogledati, ker sem šele danes ugotovila to in se počutim tako, kot da bi imela raka, c c c Hvala.
   0 

Pele @Pele 11. Feb 2005, 21:55

Če te pa še kaj zanima pa kar vprašaj grin Zato smo tukaj. Obstajajo pa tudi programi za kalibracijo....
   0 

iztok @izo 11. Feb 2005, 22:23

ne meči dnar stran za tiste kalibratorje, razen če imaš nek hud printer in bi res rada kontrolo nad barvami. ti nimaš pravilno natavljeno osnovo, se pravo gammo (osvetlitev) monitorja. to lahko nastaviš prek driverjev grafične kartice (prav tako tudi barvne nastavitve) in tudi ročno prek gumobv monitorja. ponavadi je potrebna kombinacija obojega. obstaja en zelo uporaben programčič, imanovan nokia tester (mislim, da sem dal link med datoteke, to maš pod knofom razno al kje že), s katerim lahko pravilno nastaviš osvetlitev (vsi toni v tisti sivinski skali morajo biti jasno berljivi, se pravi od bele do čiste črne) in pa uravnotežene barve (tako, da je siva res siva in da ne nobeden od tonov osnovnih barv ne prevladuje (rgb-red,green, blue)).
ok? :wink:
   0 

noname @xpr0ject 18. Jul 2005, 22:03

Ce ima kdo kakrsnkoli link za softwere, s katerim bi lahko kalibriral monitor ali ime programa, lepo prosim za odgovor...

LP
Xpr0
   0 

Robert Purkart @robert_purkart 19. Jul 2005, 05:43

izo je napisal/a:
in pa uravnotežene barve (tako, da je siva res siva in da ne nobeden od tonov osnovnih barv ne prevladuje (rgb-red,green, blue)).
ok? :wink:


In kdaj veš, takole, na oko, da je siva res siva? Nikoli! sad Vedno si v dvomih.
Monitor mi je vlekel na magento in kakorkoli sem popravljal nastavitve, nikoli nisem bil prepričan, da je siva res nevtralna. Potrebno je bilo uravnotežiti RGB kanale. S čim? Kupil sem kalibrator, naj bo vašem mnenju potreben ali tudi ne. Z njim sem ugotovil odstopanja in jih, upam, tudi odpravil. In ker nosim očala s foto stekli, ki na svetlobi potemnijo in se obarvajo rjavo, sem za delo z računalnikom nabavil še ena neobarvana.
   0 

Robert Purkart @robert_purkart 24. Feb 2006, 21:17

Da nadaljujem. smile
Ena zanimiva stran:

http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
   0 

iztok @izo 24. Feb 2006, 21:46

za resno delo z fotkami ali grafiko je dober kalibrator nuja, za hobi se dajo zdej dobit tudi cenejše zadeve za prvo silo, ki jih se namerava skupno kupit ipd. vendar prav vsi kalibratorja janbrž ne rabijo, za siv klin pravim že samo zato, ker jih veliko sploh nima niti osnovne jakosti sveltobe prav naštimano (vidijo le desni lai levi del klina), kaj šele barv. jst sem z nokio testerjem za prvo silo na uč kar dobro naštimal zadeve, tudi rgb profil za krtico ipd, tako da so barve uravnotežene. odstopanja barv se pa najbolj v sivi da pogruntat (oz. klinu), za to tudi govorim.
že lep cajt sem dal link na članek, ki razlaga, kako si lahko z digitalcem pomagaš skalibirrat monitor (na tistem primeru je bil uporabljen 300d) in zadav je baje čist ok deluje, model je primerjal razultete z dražjim kalibratotrjem in ni bilo nekih odstopanj. baje tist link ne dela več, sem pa marsikomu "ročno" poslal pdf, tako da naj se javijo tisti, ki so dobil fajl, da bodo kurirčki, če bo kdo rabil. jst sem fajl nekje založil po vsej tistih cd.jih ipd.
sicer pa kor pravim, samo ekran naštimat ni prava kalibracija, prava kalibracija pomeni uravnotežiti izhodno enoto in monitor, se pravi da je treba met denziometre in ne vem še kako vse navlako ipd. sicer imajo nekater mašine in printerji svoje profila, vendar je ponavadi treba vse ročno naštimat za vsak papir posebej, da dabiš optimum ven.
   0 

Robi Ješe @pajk 25. Feb 2006, 10:54

Če ima še kdo ta fajl za kalibracijo s fotoaparatom bi bil zelo hvaležen, saj ga ze kar nekaj časa iščem.

LP
pajk
   0 

Robert Purkart @robert_purkart 11. Mar 2006, 12:22

Imam 2 leti star CRT monitor IIYAMA HM204DTA, ki mu lahko spreminjam moč rdečega in modrega kanala, zelenega pa ne. Ravno zekleni kanal je po dveh letih močnejši, kot je bil na začetku. S kalibratorjem sem odstopanje spravil v še dopustne meje, da sivo prikazuje nevtralno, vendar mi to odstopanje ne da miru. Zanima me, ali na servisu moč posameznega kanala lahko uravnajo še na kakšen drug način, s potencimetri? Je to možno narediti tudi doma?
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.
   0 

iztok @izo 11. Mar 2006, 17:19

rgb kanale lahko štimaš prek driverja na kartici in shraniš profil.
   0 

Robert Purkart @robert_purkart 11. Mar 2006, 19:47

Fina nastavitev s kalibratorjem na tak način odpade. Preverjeno. V poštev pridejo samo kontrole na samem monitorju.
Razlika med optimistom in pesimistom? Pesimist ima več informacij.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati