0 

Jernej @Horse 15. Feb 2005, 14:19

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem se prijavil na forum in galerijo (v slednji sem nekako aktiven), ker bi se rad naučil narediti malo boljše "turistične" izdelke, kot pa jih ponuja funkcija AVTO. biggrin

Stvar je pa sledeča in se nekako niti ne dotika fotografiranja samega kot samih fotografij. Berem komentrje na slike, ki so v galeriji in opažam, da je vsak odklon slike od realnosti grajan (če ne gre za predelano fotografijo). Upam, da me razumete. Verjamem, da je težko posneti povdem realno refleksijo kadra, samo se mi vseeno zdi, da če želimo povdariti morje, mora biti slika bolj modra, če želimo povdariti sončni zahod, mora biti slika prežeta s toplimi odtenki. Prav tako se mi zdi efektivno, če se pri fotografiranju visokih predmetov/objektov težiščnice stekajo v eno točko, kar sem pozil, da nekateri profesionalci grajajo.

Naj ne izpade, da ne prenesem graje/poraza. Le-ta me vspodbudi k novim izzivom, samo vseeno bom dal primer na moji fotografiji.

https://www.slo-foto.net/galerija_slika-10145.html


Eden izmed kometarjev je bil, da je nebo pretemno. O.K., res je pretemno glede na "originalno nebo" :wink: , samo to sem si ravno želel, da bi povdaril kontrast med nebom in fasado, prev tako pa mi temno nebo deluje nekako mistično. Prosim vas pa, da se ne spotikate ob kvaliteto slike in ob ostale napake, saj je moje fotografsko znanje primerjivo s slonjim znanjem baleta. :oops:

Skratka, da povzamem:
Zakaj se ohranjanje naravnosti tako ceni na slikah?
   0 

Matej @OKO 15. Feb 2005, 14:26

zame je tale slika zelo vredu,
mogoce je res postavitev malo slabsa je pa super kontrastna,
to se pa tudi pri kompoziciji zahteva ce imas naprimer vec barv kot motiv..
malo je posevna...
nebo je pa zgoraj temno spodaj pa svetlejsi..
zanimiva kompozicija
meni je vsec preprosta in efektivna...
kali juga
   0 

Jernej @Horse 15. Feb 2005, 14:32

Aha...

Zakaj pa recimo ta poševnost ni zaželjena?
   0 

iztok @izo 15. Feb 2005, 14:44

slike je ok, sej tako poševnsot tudi sam vidiš, ko gledaš navzgor (pač zakonitosti perspektive). takšen fotke dostikrat delujejo kot grafike in je zaradi kompozicije zaželjeno (bolje rečeno všečno), da ima ortagonalne linije. tako kot si je slikal,, je čist ok, bi pa pr fotki bilo fajn, da imaš še en objekt kje v ozadju, ki bi uravnovesil kompozicijo, tako da bi bilo več poševnih linij po celi fotki, glede ne pravokotnost okvirja, zdej okvir prevlada s svojimi linijami, zato moraš objekt temu podredit (na ta način, da nardiš pravokotne linije). zato ti težijo s tem.
kar bi lahko malce dodelal, so še barve. tista polkna so verjetno bela, zaradi odseva neba pa imaš modrikast pridih, kar je normalno. na fimu se ti odpravljali s posbnim skylight filtrom, bna digitalni fotki pa to preprosto rešiš tako ,da v kakšenm programu za obdelavo zmanjšaš intenziteto modrega kanala (tam ko maš drsnik za rgb, pr blue samo zmanjšaj malce plave, pa bo, tako da boš imal bela polkna, bo zgledalobolj realno).
   0 

Matev @Matev 15. Feb 2005, 14:52

perspective shift
efekt nagnjene stavbe

več tu: How a Perspective Control (PC or SHIFT) lense overcomes perspective distortion
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/olympusom1n2/shared/zuiko/htmls/35mmSHIFT.htm

in pa tu:
http://www.panoramafactory.com/shiftlens/shiftlens.html
   0 

odi7850 @odi7850 17. Feb 2005, 22:56

Dragi kolega, tu se ne smes ozirati na laicne kritike, ki so vecinokrat napisane tja v en dan, samo toliko, da je nekaj napisano, pa tudi ce je brez veze, samo, da ti zbije moralo....O tem je bilo ze mnogo napisanega, marsikaj recenega, a zal nic dorecenega.......Korajzno naprej......

Lp, Odi.
.
. Dobro luc vsem......


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati