0   

RZ67 @RZ67 12. Okt 2010, 18:23

Kot kaže, se mi splača kupiti samo malo večje količine filma (135/36 role), torej takšne, ki bi jih potem lahko porabil v roku 1 leta.

V dokumentaciji za dolgotrajno (do 12 mesecev) shranjevanje mojih izbranih filmov piše:
- Ilford Delta 100: in a cool, dry place
- Kodak T-Max 100: od 6 do 12 mesecev na 10 stopinj
- Kodak Portra 160NC: 13 stopinj ali manj
- Fujicolor Pro 160S: na 10 stopinj ali manj

Zato sem začel razmišljat o samo temu namenjenem hladilniku, saj je družinski hladilnik vedno poln biggrin Po krajši raziskavi na netu sem prišel do zaključka, da so take vinske vitrine grin

Konkretno gledam tole, ki je v akciji do konca oktobra smileVeč http://www.dunavox.com/sl/index.php?oldal=termek&kat=67&t_id=69

Ker gre za termoelektrični hladilnik in ne za klasičnega kompresorskega, me zanima, če ima kdo s čim takim izkušnje in kako se mu obnese za shranjevanje neeksponiranih filmov.
 0   

Andrej @fotokaj 12. Okt 2010, 18:28

Jaz mam filme zamrznjene v skrinji, manjšo zalogo pa v hladilniku. Kadar vem, da jih bom pokuril naslednji dan, jih večer prej vzamem iz skrinje, sicer jih na dan uporabe in vsaj uro, dve pred uporabo vzamem iz hladilnika (in pustim zavite v vrečko - kondenz)

Moje mnenje: đabe komplicirat + škoda denarja = extra hladilnik za brez veze.
 0   

Žiga @thunder_road 12. Okt 2010, 19:08

Pa magari si še narediš/kupiš take predalčke ali posodice, pa jih lepo zložiš in to je to (v hladilnik mislim). Da so lepo na svojem in imaš čisto primerno shrambo.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

RZ67 @RZ67 12. Okt 2010, 20:20

Verjetno ste spregledali, da sem zgoraj zapisal, da je družinski hladilnik vedno poln. Družina sva pa midva z ženo in najini otroci biggrin

No, seveda ta hladilnik ne bi bil samo za filme, temveč bi notri tudi kakšen šampanjec in buteljko vrhunskega vina dal grin

Na forumu pa sprašujem zato, ker gre za termoelektrični hladilnik in ne za klasičnega kompresorskega in me zanima, če ima kdo s čim takim izkušnje.

Prosim torej, če se lahko držite teme, to je, vaše izkušnje s termoelektričnimi hladilniki smile
 1   

Miha @cedo 12. Okt 2010, 20:40

StrobistSi je napisal/a:
Prosim torej, če se lahko držite teme, to je, vaše izkušnje s termoelektričnimi hladilniki smile


Ja, par let nazaj sem kupil takega za v avto, pa mi je crknil že nekaj km ven iz LJ, namenjena sva bila pa kampirat na Korziko. dead
Zahvala: RZ67
 0   

RZ67 @RZ67 13. Okt 2010, 07:14

cedo je napisal/a:
mi je crknil že nekaj km ven iz LJ, namenjena sva bila pa kampirat na Korziko. dead


cedo, hvala za tole, mi je dalo mislit in sem pobrskal še za malo literature po netu na to temo. Kot kaže imajo termoelektrični hladilniki eno šibko točko, in sicer delujejo samo, če je temperatura ambienta, kjer so postavljeni, stalno pod 25 stopinj Celzija confused To pa žal v mojem stanovanju čez poletje ni možno, ker ne maram (in zato ne uporabljam) klime.

Kot je rekel thunder_road si bo pač treba pri ženi izpogajat svoj prostor v družinskem hladilniku smile
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Okt 2010, 09:00

Kupiš si en navaden mali hladilnik in ga postaviš na balkon. Ali pa pri starejših sorodnikih prosiš za prostor v zmrzovalni skrinji ali omari, zagotovo ima kdo tako beštijo še doma.
 0   

PrimozS @PrimozS 13. Okt 2010, 09:55

Wartburg je napisal/a:
Kupiš si en navaden mali hladilnik in ga postaviš na balkon.


Kar pomeni, da bo poleti hladilnik hladil na škrge. Ali celo ckrnil. sad
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Okt 2010, 11:13

Si že poskusil ali pač na pamet delaš zaključke in s tem neposredno zavajaš?
 0   

PrimozS @PrimozS 13. Okt 2010, 11:41

OK, bom pa drugače rekel. Malo drag način ohlajevanja bo to. Ker je hladilnik izpostavljen višji zunanji temperaturi in mora posledično "več" hladiti.
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Okt 2010, 11:48

Zaradi malega hladilnika, ki bo kakih 20 ali 30 dni na leto hladil malo bolj kot pa bi sicer v zaprtih prostorih, ne boš ravno bankrotiral pri računu za elektriko, hladilnik pa tudi ne bo crknil.
Sobna temperatura je ponavadi okoli 23 stopinj, na balkonu v senci pa je kvečjemu nekaj stopinj več, z izjemo najbolj vročih poletnih dni.
Zato pa vso kurilno sezono pa še kak mesec prej in potem hladi bistveno manj kot bi sicer v prostoru.
Poznam folk, ki imajo na balkonu tavelik hladilnik več let in nikoli problemov.
In ne maram folka, ki pametuje brez argumentov.
 0   

Jernej Lasič @Sviri 13. Okt 2010, 16:55

Preprosto ne verjamem, da imate tako nabit hladilnik/skrinjo, da ne bi mogel par rol filma not spravit.
Če ne drucga bi jaz raje naredil kako dodatno poličko v hladilniku, kot pa kupoval poseben hladilnik.
Ali pa žrtvuješ kak liter mleka
Krotim fotone. Kako? Poglej na [url=www.foto-lasic.com]www.foto-lasic.com[/url]
 0   

Janez Pelko @Wartburg 13. Okt 2010, 17:30

Ni problem v hladilnikih, pač pa v soprogah smile
 0   

RZ67 @RZ67 13. Okt 2010, 17:59

Wartburg je napisal/a:
Ni problem v hladilnikih, pač pa v soprogah smile

grin Po nekajurnih trdih pogajanjih sem si le uspel izpogajati ločen prostor v hladilniku, in sicer zgornji predal na vratih, ki ima svoj pokrov in kamor lahko spravim 12 zapakiranih rol in termometer biggrin V zameno sem moral ženi odstopiti svoj del okenske police za njene kaktuse mad Fair enough deal po moje thumbsup
 0   

Janez Šturm @jj65 13. Okt 2010, 20:09

A si ženi povedal, da so tvoji filmi volumensko manjši od kaktusov in daje pravica, da izprazni še del vrat hladilnika za nujne fotgrafske stvari!?! Sploh pa filmi niso nevarni otrokom, ki se na kaktusih lahko nabodejo!?! Razloži ženi kaj je 'user friendly?!
To naredipo večerji, saj je v nasprotnem mogoče ne boš dobil. Lep večer izkušeni j
 0   

RZ67 @RZ67 16. Okt 2010, 15:20

No, da zaključim tole temo. Po začetnih temperaturnih meritvah se je izkazalo, da izbrani prostor v mojem hladilniku (zgoraj na vratih) žal ni ustrezen, saj tam ne morem doseči temperatute 10 stopinj, če želim imeti hladilnik normalno hlajen. Tu se temperatura namreč giblje med 14 in 15 stopinjami. Zato sem si izpogajal nov prostor v hladilniku, to je na drugi polici od vrha zadaj blizu stene (nedosegljivo otrokom), kjer bom filme lahko hranil v dveh zaprtih plastičnih posodah, v vsako pa lahko spravim 7 zapakiranih rolc. Tu se temperatura giblje med 8.3 in 8.8 stopinj smile

Skratka, če imate večje potrebe (od 50 rolc navzgor) in v družinskem hladilniku ni zadosti prostora, se vam po mojem mnenju definitivno splača investirati v samo za to namenjen kompresorski hladilnik (vinsko vitrino) tipa http://www.dunavox.com/sl/index.php?oldal=termek&kat=68&t_id=74 Po mojih hitrih izračunih čez palec bi namreč cca. 50-60 zapakiranih rolc zasedlo eno celo polico normalnega hladilnika, v tega na linku pa bi jih spravili cca. 200-250 grin V normalnem hladilniku je namreč dosti težje vzdrževati pravo temperaturo od police do police kot pa v linkani vinski vitrini. Termoelektričnega hladilnika pa vam ne priporočam zaradi zgoraj omenjene omejitve, da temperatura prostora, kjer je postavljen, ne sme preseči 25 stopinj.

Za konec še en lep pogled v kuhinjski predal enega Flickeraša:Kaj se notri nahaja pa je v beležkah tule http://www.flickr.com/photos/daalex/4730165661/in/[email protected]/
 0   

najed01 @najed01 16. Okt 2010, 21:02

En nasvet,kako pridobiš prostor v hladilniku.
Tako,da daš ČBje lepo ven iz hladilnika. Nikjer ne piše,da morajo bit v hladilniku na hladnem. 20 stopinj in manj,imaš tudi kje na prostem v stanovanju. Spodnja meja 10 stopinj,je bolj meja,do kje zagotavljajo kakovost.
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/2006216115811391.pdf
Moram rečt,da je pa lepo za vidt.
Če bi se naši grosisti(ne drobna prodaja),tako dosledno držali skladiščnih napotkov bi bilo fajn...
 0   

Janez Pelko @Wartburg 17. Okt 2010, 13:04

Ne, nikjer ne piše, da morajo biti v hladilniku na hladnem. Piše pa na njih rok trajanja. In ta je pri profi filmih relativno kratek, kako leto, morda dve. Bolj občutljivi filmi imajo še krajšega in če niso hranjeni v hladilniku, se jim opazno poveča zrno.
Hladilnik, še bolje pa zmrzovalnik rok trajanja močno podaljšata, zmrzovalnik takorekoč ustavi staranje.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati