0   

RZ67 @RZ67 14. Okt 2010, 09:44

Spet jaz elvis

Skratka, prva testna rola se počasi izteka (ta vikend testiram še vse možne kombinacije radijskega proženja in x-syncov), prav tako si počasi že definiram svoj workflow za delo s filmom.

Na kratko izgleda takole:
1. Fotkanje biggrin Cilj 1 šutinga pri meni je do 5 produkcijskih fotk (pofotka se 1 do 2 roli).
2. Razvijanje filma v foto labu (temnice ne bom postavljal, ker bom min. 80% delal barvni negativ).
3. Izdelava kontaktnih kopij oz. index printa v foto labu (Foto Bammera še dela kontaktne kopije, torej 24x36mm, DIA studio pa dela samo index printe max. 20x30mm).
4. Pregled kontaktnih kopij oz. index printa s povečevalnim steklom (kompozicija in predvsem fokus!) in izbor posnetkov za skeniranje.
5. Skeniranje izbranih posnetkov v foto labu pri visoki ločljivosti in v .tiff formatu (kasneje na lastnem skenerju pri 4000 dpi optični resoluciji).
6. Retuša in obdelava v Photoshopu.
7. Povečava v Genuine Fractals (če bo sploh potrebna).
8. Velikoformatni oz. a2+ injket print pri Luminusu (kasneje Softproofing v Photoshopu in injket print na lastnem printerju A2+).

Zdaj pa moja vprašanja:
1. Vaše izkušnje s Foto Bammera in DIA studiom? (Razvijal bi Kodak Portra 160NC, Fuji Pro 160(N)S, Kodak T-Max 100 in Ilford Delta 100.)
2. Kontaktne kopije pri Foto Bammera ali max. index print v DIA studiu? Vaše izkušnje, mnenja?
3. Izbor povečevalnega stekla za pregled kontaktnih kopij oz. index printa. Kaj izbrati? Nekako sem prebral, da 4x povečava omogoča pregled cele 35mm slike, ne zadošča pa za pregled fokusa. Ali 6x povečava zadošča? Gledal sem tele http://www.schneiderkreuznach.com/pdf/foto/lupen_e.pdf in je tista z 10x povečavo narejena samo za prosojne materiale.

Hvala za odgovore in pomoč biggrin
 1   

Žiga @thunder_road 14. Okt 2010, 10:30

Za Bammero ti lahko kar jaz povem. Pa za DIA studio nekaj malega tudi. Torej v Bammeri je tako, da so nekaj časa lepo razvijali T-max, potem pa se jim je zadeva ponesrečila (pitaj boga zakaj). Nakar sem jaz začel naročat, naj pazijo pri razvijanju, razvijajo dalj časa, za povečanje kontrasta itd. (ker sem dobil nazaj totalno sprane negative, ampak sprane, mlečne če želiš). No, potem so upoštevali mojo željo, ampak se je s tem ustvaril že skoraj prekomerni kontrast, ki pa seveda rezultira v izgubi nekaj detajla. Tako da ne vem kaj se je zgodilo.

Z DIA studu imam pa problem pri skeniranju in sicer, da mi vedno na skenih manjka dobršen del slike, medtem ko pri bammeri vsaj dobim sliko kot sem jo sam kadriral. Zdaj se pa odloči, če se moraš.
Zahvala: RZ67
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 1   

Janez Pelko @Wartburg 14. Okt 2010, 11:19

Dvomim, da boš ostrino lahko preverjal na kontaktnih kopijah, saj papir požre kar nekaj ostrine.
Najlažje boš to preverjal z lupo direktno na negativih / diasih na svetlobnem pultu.
ČB negative pa razvijaj doma. Obvezno! Rabiš le eno dozo, kemikalije pa so še vedno razmeroma poceni.
Zahvala: RZ67
 0   

RZ67 @RZ67 14. Okt 2010, 11:31

@thunder_road Torej razvijanje v DIA Studiju, skeniranje pa v Bammeri ali doma.
@Wartburg Ok, tole z negativi bi verjetno tudi šlo, moram poskusit. Bom pa vseeno poskusil enkrat index print in enkrat kontaktne kopije, pa da vidimo.

Kaj pa glede povečevalnega stekla, 4x ali 6x povečava?
 0   

Žiga @thunder_road 14. Okt 2010, 11:35

Najbrž najbolje, da še skeniraš doma, ali pa da v DIA studiu malce zatežiš. Ker v Bammeri mislim da kakšnih visokoresolucijskih ne bodo naredili (nisem pa ziher, bi moral preverit).
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Janez Pelko @Wartburg 14. Okt 2010, 11:54

Morda je bolj pomembna kvaliteta lupe kot pa povečevalni faktor.
Cenene lupe imajo eno lečo, ki je ostra le v sredini. Kaka Rodenstock lupa pa zna stati tudi do 200 EUR.
Moj nasvet: najdi kak star 50mm objektiv od Praktice ali česa podobnega, deluje tudi kot krasna lupa za leica format negative.
 0   

Miha @cedo 14. Okt 2010, 12:31

Imaš še eno opcijo, in sicer (poceni) sken filmov ob razvijanju. Na tak način boš najlažje presodil kateri posnetek je vreden nadaljne obdelave / skeniranja. Izdelava kontaktnih kopij je bolj kot ne relikt še iz časov analognih barvnih povečav, ki je na poceni način omogočil predogled celotnega filma.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 14. Okt 2010, 12:40

Upoštevaj cedota... to si jaz doma naredim, cel film poskeniram na nižji resoluciji in na podlagi teh skenov pade odločitev katera fotka je vredna nadaljnega truda...
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Janez Pelko @Wartburg 14. Okt 2010, 12:41

Z malo občutka tudi skenov ne rabiš. Le svetlobni pult (še ta ni nujen) in lupo. Kmalu se naučiš gledat negative in v glavi pretvarjati v pozitive.
 0   

Jan Kajfež @Geccko 14. Okt 2010, 12:47

Da...to bi bilo idealno biggrin
Dejansko se pa da lepo prečekirat negativ tudi z objektivom, tako kot je Wartburg predlagal... sem zdajle sprobal z Exaktarom 55mm f/1,4 in če bi imel svetlobni pult bi bilo kar dobro...
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

Janez Pelko @Wartburg 14. Okt 2010, 13:44

Za silo se da lepo gledati tudi če primeš negativ in ga z lupo gledaš proti oknu ali luči. Meni je dolga leta to zneslo, potem sem si pa nabavil svetlobni pult.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati