Pozdravljena!
Z ozirom na to, da si do sedaj uporabljala Olympus SP-560UZ, boš z dSLR za 600EUR razočarana. Zakaj? Gremo po vrsti, najprej plusi:
1. Slikanje v "slabih" svetlobnih pogojih - mnogo boljše kot kompakt
2. Hitrost - Fokusira se fenomenalno hitro proti kompaktom
3. Iskalo - Ko to probaš, nikoli več ne slikaš z gledanjem v ekranček
To so pridobitve, ki jih opazim jaz, ki sem tri tedne na DSLR, prej pa na podobnem kompaktu, kot je tvoj.
Sedaj pa slabosti:
1. Na prvi pogled so barve in kvaliteta slike dSLR precej slabe, moč se pokaže šele pri obdelavi v računalniku. Nekaj se da pridobiti z nastavitvami ala vivid, sharpening ipd v aparatu, ampak kompakti vseeno bolj "speglajo" fotko. In ne gubijo toliko na detajlih, kot se govori.
2. Na kompaktu je vse ostro, ker je majhna razdalja leč do senzorja, menda je to vzrok. Na dSLR tako veliko globinsko ostrino dobiš samo z zapiranjem zaslonke, tu se pa začnejo zgodbe stresanja posnetka, predolgih časov, zrnatih isotov. Na kak trotl režim kar pozabi, potem je bolje kompakt, bodo boljše slike, garantiram.
3. Na kompaktu ostrina ne varira tako močno, kot to rata na dSLR. Pri marsikaterem objektivu bo neverjetna razlika v ostrini me zaslonkami 3.5, 5,6, 11... Vsak objektiv je treba poznat v nulo, če hočeš kaj dobit iz njega.
4. Makro: Kompakti ostrijo že na majhni oddaljenosti, tega tu ni. Muha in rožica bosta boljši s kompaktom.
Moje mnenje je, da za 600 EUR dobiš aparat z objektivom, s katerim se da super fotkati koncerte, kjer lahko prideš dovolj blizu. To bo boljše od tvojega Olympusa. Če kupiš rabljeno, lahko dobiš zraven še kak 70-300 tele zoom in boš že malo na boljšem. Za pravo moč dSLR pa bo treba "prave" svetlobno močne in dražje objektive.
Pa še ena razlika je. S kompaktom naredim 300 fotk na enem manjšem popoldanskem izletu. Z Nikonom pa jih naredim samo dvajset. Od teh jih je 5 neostrih, ostale pa vsaj oskušajo biti kadrirane kot se šika, vidno več poudarka je na svetlobi, vsebini. In ugotoviš, da vsak sprehod rata foto seansa, če je s tabo "tapravi" aparat. S kompaktom si mnogo bolj sproščen.
Moje priporočilo je, da si sposodi dSLR in sprobaj. Zraven v istih pogojih slikaj tudi z Olympusom, potem pa primerjaj. Z mano na morje bo šel Panasonic, Nikon bo počakal doma, sigurno.
Mislim, da bom Panasonika zamenjal za PEN-a. Drugo leto. Potem bomo pa videli, če bom sploh še potreboval Nikona, hehe.
PS Ne pišem na pamet, kupil sem Nikon-a d90 z objektivom 18-105 VR. Ves prosti čas porabim, da se učim in mislim, da samo tehniko že kar nekako obvladam, vendar trdim, da s Panasonic-om Lumix FZ-20 v dobrih svetlobnih pogojih delam ravno tako kvalitetne dopustniške fotke (seveda odmislimo igranje z globinsko ostrino, široki kot, hitro premikanje živali, sledenje objektom...)
Ne nasedaj demagogiji, da so kompakti sranje. Za ta denar so fenomenalna čuda tehnike. Dobro fotko naredi bolj vsebina kakor forma. Zavedati se je treba, da z dSLR nekaj tudi zgubiš...