0   

FavoryAllegra @FavoryAllegra 15. Okt 2010, 13:58

Pozdravljeni!

V kratkem imam namen kupiti zrcalno refleksni fotoaparat, lahko rabljen ali nov. Zanj sem pripravljena dati do 600€.
Slikam večinoma živali, naravo, ljudi... Večinoma vse kar je v gibanju. Me pa včasih prime da slikam tudi podrobnosti, naprimer griva konja v vetru, nasplošno podrobnosti v naravi.
Do zdaj sem uporabljala digitalni fotoaparat Olympus SP-560UZ kateri je postal malo prešvoh zame. Ker pa nimam pojma o zrcalno refleksnih fotoapartih se obračam na vas da mi svetujete kateri bil najbolj primeren za mojo uporabo. Gledala sem Nikone, Canone, Sonyie in Pentaxe. Bolj sem brala njihove prednosti in slabosti bolj sem bila zmedena, zato vas naprošam za pomoč.
Lp Lara
Beduinska legenda pravi:

Bog je vzel sapo toplega vetra,
dihnil je vanj in ustvaril arabskega konja...
 0   

morskow @morskow 15. Okt 2010, 18:03

Pozdravljena!

Z ozirom na to, da si do sedaj uporabljala Olympus SP-560UZ, boš z dSLR za 600EUR razočarana. Zakaj? Gremo po vrsti, najprej plusi:

1. Slikanje v "slabih" svetlobnih pogojih - mnogo boljše kot kompakt
2. Hitrost - Fokusira se fenomenalno hitro proti kompaktom
3. Iskalo - Ko to probaš, nikoli več ne slikaš z gledanjem v ekranček

To so pridobitve, ki jih opazim jaz, ki sem tri tedne na DSLR, prej pa na podobnem kompaktu, kot je tvoj.

Sedaj pa slabosti:

1. Na prvi pogled so barve in kvaliteta slike dSLR precej slabe, moč se pokaže šele pri obdelavi v računalniku. Nekaj se da pridobiti z nastavitvami ala vivid, sharpening ipd v aparatu, ampak kompakti vseeno bolj "speglajo" fotko. In ne gubijo toliko na detajlih, kot se govori.

2. Na kompaktu je vse ostro, ker je majhna razdalja leč do senzorja, menda je to vzrok. Na dSLR tako veliko globinsko ostrino dobiš samo z zapiranjem zaslonke, tu se pa začnejo zgodbe stresanja posnetka, predolgih časov, zrnatih isotov. Na kak trotl režim kar pozabi, potem je bolje kompakt, bodo boljše slike, garantiram.

3. Na kompaktu ostrina ne varira tako močno, kot to rata na dSLR. Pri marsikaterem objektivu bo neverjetna razlika v ostrini me zaslonkami 3.5, 5,6, 11... Vsak objektiv je treba poznat v nulo, če hočeš kaj dobit iz njega.

4. Makro: Kompakti ostrijo že na majhni oddaljenosti, tega tu ni. Muha in rožica bosta boljši s kompaktom.

Moje mnenje je, da za 600 EUR dobiš aparat z objektivom, s katerim se da super fotkati koncerte, kjer lahko prideš dovolj blizu. To bo boljše od tvojega Olympusa. Če kupiš rabljeno, lahko dobiš zraven še kak 70-300 tele zoom in boš že malo na boljšem. Za pravo moč dSLR pa bo treba "prave" svetlobno močne in dražje objektive.

Pa še ena razlika je. S kompaktom naredim 300 fotk na enem manjšem popoldanskem izletu. Z Nikonom pa jih naredim samo dvajset. Od teh jih je 5 neostrih, ostale pa vsaj oskušajo biti kadrirane kot se šika, vidno več poudarka je na svetlobi, vsebini. In ugotoviš, da vsak sprehod rata foto seansa, če je s tabo "tapravi" aparat. S kompaktom si mnogo bolj sproščen.

Moje priporočilo je, da si sposodi dSLR in sprobaj. Zraven v istih pogojih slikaj tudi z Olympusom, potem pa primerjaj. Z mano na morje bo šel Panasonic, Nikon bo počakal doma, sigurno.

Mislim, da bom Panasonika zamenjal za PEN-a. Drugo leto. Potem bomo pa videli, če bom sploh še potreboval Nikona, hehe.

PS Ne pišem na pamet, kupil sem Nikon-a d90 z objektivom 18-105 VR. Ves prosti čas porabim, da se učim in mislim, da samo tehniko že kar nekako obvladam, vendar trdim, da s Panasonic-om Lumix FZ-20 v dobrih svetlobnih pogojih delam ravno tako kvalitetne dopustniške fotke (seveda odmislimo igranje z globinsko ostrino, široki kot, hitro premikanje živali, sledenje objektom...)

Ne nasedaj demagogiji, da so kompakti sranje. Za ta denar so fenomenalna čuda tehnike. Dobro fotko naredi bolj vsebina kakor forma. Zavedati se je treba, da z dSLR nekaj tudi zgubiš...
 0   

Ratter @Ratter 15. Okt 2010, 18:22

Osebno ne poznam nikogar,ki bi šel nazaj iz DSLR na kompakta.
Kar hrabro kupi DSLR.Boš pa od začetka razočarana nad fotografijami.
Dokler se ne navadiš fotoaparata.
 0   

Žiga @thunder_road 15. Okt 2010, 18:30

Malo poglej po rabljenih dSLR-jih vstopnega razreda, da tako z namenjenim proračunom kupiš še objektiv. Mogoče za Canon 450D, 1000D, ali pa 500D bi se morda rabljen dobil za okoli 500€, potem pa za začetek objektiv, ki bo pokrival neke kritične goriščnice. Ponavadi vedno priporočam nakup EF 50 1.8, pa če po zelo ugodni ceni se prodajajo. Za ostale firme bo pa kdo drug povedal.

Kar se pa @morskow prispevka tiče, pa moram reči, da si dSLR-je predstavil kot prave "bav-bave". Tako hudo pa spet ni. Je pa res, da so ponavadi take reakcije pri tistih, ki se šele spoznavajo z uporabo zrcalno refleksnih aparatov, ter potem, ko pridobijo neke osnove (ali morda malce več) le spoznajo, da je bil prvi vtis varljiv. Tako kot je povedal Ratter, najprej bo malce "razočaranja", potem pa samo še bolje.
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

Jan Kajfež @Geccko 15. Okt 2010, 18:38

Mimogrede tudi Nikona D90 z 18-105 se da dobiti za caa. 600€, ki je super aparat, sem ga imel in vem biggrin hehe... pa tudi ni ga tak problem nosit sabo...
Kar je pa pa v prvem odgovoru napisan pa raje z malo rezerve jemlji... sej do neke meje je res... samo vseeno... kupi DSLR... sigurno ti ne bo žal... smile
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

PrimozS @PrimozS 15. Okt 2010, 18:38

@morskow - samo to me zanima - kje je "catch", da s kompaktom "na enem izletu narediš s kompaktomn 300 fotk, z DSLRjem pa 20, pa še od tega je 5 neostrih"? Se pravi s kopmaktom škljocaš do nezavesti pa kar rata rata, z DSLR si pa vzameš čas za premislek ... ja, pa je za to res "kriv" tip aparata? ;-)

Skratka - jaz se bolj pridružujem tistim, ki pravijo, da kar pogumno v nakup DSLRja in ne obupat po prvih poskusih in spoznavanjih. Na začetku se boš malo lovila - ampak z malo volje in zanimanja boš hitro spoznala osnove in bodo rezultati iz fotkanja v fotkanje boljši :-)
 0   

morskow @morskow 15. Okt 2010, 19:00

Še enkrat. Napisal sem prednosti, ki jih JAZ vidim. Ki so MENI pomembne. Ravno tako slabosti.
Nisem profesionalni fotograf. Nisem niti dober. Ampak vem pa nekaj: V roku dveh let bom dal za objektive in dodatke vsaj še dvakrat toliko, kot sem dal za aparat s kit kompletom. Pa že to je bilo malo več kot 600.

To je bilo moje mnenje, kdor hoče naj bere kdor ne pa ne, kamebriga.
In ja, poznam kar nekaj ljudi, ki imajo fajn dSLR-je, pa fotkajo s telefoni, ker se nikakor ne morejo navadit na tavelike krave.

Insistiram pri trditvi: DSLR JE RESEN STROJ, KI GA JE TREBA RES DOBRO OBVLADATI IN ZNATI UPORABLJATI. Če nisi pripravljen na to, boš vrgel 600 EUR stran, pa če se vsi na trepalnice postavite.
 0   

PrimozS @PrimozS 15. Okt 2010, 19:05

Lej če gledaš s tega vidika - kako se že reče pogovrno kompaktom? Trotlziher ... Mislim, da ime pove vse ;-)

S tega vidika imaš prav - če misliš samo "škljocat do nezavesti" - je kompakt odlčen izbor. Ampak glede na želje, ki jih ima FavoryAllegra - pa bo DSLR kar dober izbor. JE PA RES - na teh začetnih 600EUR bo kmalu treba dodati še vsaj nekaj 100EUR.

Jaz bi na njenem mestu kupil raje malo starejši body pa kak objektiv več.
 0   

Žiga @thunder_road 15. Okt 2010, 19:05

Dobro, dekle se je očitno (iz prispevka sodeč) odločilo za prehod v dSLR, zatorej bi bilo bolje, da se osredotočimo pomagati ji pri izbiri in kompakt vs. dSLR pustimo kot obrobno tematiko tukaj. grin
Pravilnik portala: [url]https://www.slo-foto.net/legal-pravila.html[/url]
 0   

PrimozS @PrimozS 15. Okt 2010, 19:15

No kar se DSLRja tiče - moj pogled (na podlagi osebne izkušnje, ker imam Nikone - bom navajal Nikonove modele; ostalih ne poznam toliko):
- NE kupovat osnovnega modela - tipa D40/60/3000/5000. Zakaj? Na začetku se ti zdi perfektno enostaven - kasneje ugotoviš, da bi s par knofi več na body-ju veliko hitreje spreminjal kake nastavitve. Tudi malo večji body lepše sede v roko. Predvsem pa entry modeli pri Nikonu nimajo sprednjega koleščka (za direktno nastavljat zaslonko). To je meni precej velik minus.
- hja, srednji razred so pa (novi) že nad 600EUR. Šment.

Zato predlagam še enkrat - rabljen body - npr D80 ali (počasi se že dobijo v tem cenovnem razredu) D90. Tudi D200 verjetno sploh ni slab aparat (nimam pa izkušnje z njim iz prve roke). In pa kak dodaten, a svetlobno močan objektiv. Mogoče za začetek 50ka 1.8. Ali pa kaka Sigma/Tamron 17-50 2.8.
Recimo pri Nikonu je precej dober 18-70 objektiv (predhodnik 16-85 VR).
18-105 pa tudi ni tako slab, kot bi ga radi nekateri prikazali. Zadnjič sem ga po dolgem času uporabil - in to na D80 in v slabi svetlobi - pa je VR zelo dobro opravil svoje poslanstvo in je bil odstotek stresenih fotk ugodno nizek. Pa še kar lep razpon pokriva.
 0   

RZ67 @RZ67 15. Okt 2010, 19:24

FavoryAllegra je napisal/a:
V kratkem imam namen kupiti zrcalno refleksni fotoaparat, lahko rabljen ali nov. Zanj sem pripravljena dati do 600€.

A se to pogovarjamo samo o bodyju? Če ja, potem ti predlagam Canon 500D http://www.cameratools.nl/CAEOS500D-zoekartikel/Canon%20EOS%20500D%20Body.html če ga še kje dobiš in ti še 100 eur ostane, za kar lahko kupiš EF 50mm f/1.8 objektiv, kot ti je predlagal thunder_road. Če ga ne dobiš, potem pač 550D, ki je 60 eur čez tvoj budget http://www.cameratools.nl/CAEOS550D-zoekartikel/Canon%20EOS%20550D%20Body.html

Če pa se pogovarjamo o bodyju in eni budget overall leči, potem boš morala pri bodyju eno stopničko nižje, recimo na Canon 1000D z EF-S 18-135mm IS objektivom, kar je 29 eur čez tvoj budget http://www.cameratools.nl/CAEOS1000D18135-zoekartikel/Canon%20EOS%201000D%20+%20EF-S%2018-135mm%20IS.html

To naj bi bil objektiv za beleženje spominov in pretežno pri f/8 uporabi:
The Digital Picture je napisal/a:
If the EF-S 18-135 represents the extent of your budget, it is a good choice for capturing your memories. For a reasonably low price, the Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS Lens provides reasonable f/8 image quality over a wide focal length range in a relatively light weight/small package with image stabilization. It is a nice casual use lens for those on a tight budget.


Ni torej ravno za to, za kar ti kupuješ, ampak za 600 eur v DSLR svetu ne pričakuj čudes. Za tvoj namen (slikanje konj v gibanju) bi rabila hiter AF in več fps, torej pri Canonu 7D in kakšno f/2.8 lečo, recimo EF 70-200 f/2.8 L USM, kar pa pri Nizozemcih skupaj znese 2.148 eur.

Še Nikon (se sicer ne spoznam, ker sem na Canonu):
- opcija za 559 eur, nimaš tele območja, ne vem, če boš s tem uspela slikati gibajoče se konje http://www.cameratools.nl/NID31001855VR-artikel/Nikon%20D3100%20Body%20+%20Nikon%20AF-S%2018-55VR.html
- opcija za 669 eur, tu ne vem, če bo AF ok http://www.cameratools.nl/NID5000185555200-artikel/Nikon%20D5000%20+%20Nikon%2018-55%20VR%20+%2055-200%20VR.html
- opcija za 639 eur, en overall objektiv http://www.cameratools.nl/NID500018105-artikel/Nikon%20D5000%20Body%20+%20Nikon%20AF-S%2018-105%20VR.html

Za cene rabljenih je pa tako, da pri objektivih računaj do 20% manj od cene novega, pri bodyjih pa do 50% manj od cene novega.

Ne vem no, za budget 600 eur se tudi meni zdi kompakt primernejši. Če boš šla na DSLR, računaj, da se ti bo budget v enem letu hitro raztegnil najmanj na 2.000 eur. Ga ne poznam junaka, ki je šel na DSLR in ostal pri 600 eur budgetu grin
 0   

morskow @morskow 15. Okt 2010, 19:26

Rad bi poudaril, da zna biti preskok z megazoom na 17-50 precej hud. Če je ta denar res limit, potem bi jaz osebno na bolhi pogledal recimo za rabljen Pentax k2000 z dvemi kit objektivi 18-55 in pa Tamron 70-300 za 350 eur. Ker vam povem, če boste punco spravli iz 18 kratnega zuma na 18-55 jo boste zajebali. Mora glih probat.
 0   

PrimozS @PrimozS 15. Okt 2010, 19:34

Pentax K-m si je nabavil moj oče par mesecev nazaj - je dobil novega za manj kot 300EUR.
In tudi enega rabljenega Tamrona 70-300 je kupil si.

V bistvu predlog ni slab.

Kar sem jaz pri kratkem testu videl:
- dela zelo ostre fotke, ima notranjo stabilizacijo in je s tega stališča super (sploh za tak denar)
- na jetra mi je šel vmesnik predvsem pa to, da ne veš kje hudiča je tvoja izbrana točka ostrenja


Ampak takole na prvo žogo - dober predlog. Predvsem zaradi ostrine.
 0   

RZ67 @RZ67 15. Okt 2010, 19:39

morskow je napisal/a:
Rad bi poudaril, da zna biti preskok z megazoom na 17-50 precej hud.


No, tole ne bo ravno držalo bigrazz Jaz sem iz Canonovega megazooma Powershot S3IS (ekvivalentni razpon tega kompakta 1.6 crop bodyju bi bil 22-270mm) brez kakršnihkoli težav prešel na Canon 40D in EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM objektiv. Nato sem mu pridružil ultra široki kot z EF-S 10-22 ter dva portretna fiksna EF 50 f/1.4 in EF 85 f/1.8. Tele zoom EF 70-200 f/4 L IS USM je pri meni prišel nazadnje in bil na crop bodyju tudi najmanj uporabljan.

Tako da ne gre ravno posploševat zadev. Sem pa že v sosednji temi povedal, da je po mojem mnenju trenutno pri Canonu ubijalsko dobra kombinacija za crop bodyje 7D + EF 24-105 + EF-S 10-22. Je pa tudi rahlo čez 2.000 eur grin
 0   

Jan Kajfež @Geccko 15. Okt 2010, 19:51

Punca naj se znajde... kakega kolega, ki ima DSRL naj za rokav pocuka pa sproba v kaj se spušča... dosti je takih primerkov, ki kupijo body + kit objektiv in so na tem kar dolgo... mam kolega, ki je dve leti uporabljal samo Canon EOS 450D + 18-55 in mu je zadostovalo... pač odvisno od potreb... glede budgeta in podobnih zadev je bilo pa že ogromno napisanega...

Pa mimogrede, jaz sem tudi prišel iz Panasonic FZ-8, ki ima 12x zoom na Nikon D90 in 18-105 lečo in mi je čist zadostoval, vsaj za začetek... Zdaj je pa moj "najdaljši" objektiv 50mm... biggrin
-- If you saw a man drowning and you could either save him or photograph the event...what kind of film would you use? --
 0   

RZ67 @RZ67 15. Okt 2010, 19:56

Geccko je napisal/a:
dosti je takih primerkov, ki kupijo body + kit objektiv in so na tem kar dolgo... mam kolega, ki je dve leti uporabljal samo Canon EOS 450D + 18-55 in mu je zadostovalo...

No, jaz celo poznam nekoga, ki je s kombinacijo 400D + kit 18-55 (brez IS) ter 40D + kit 18-55 IS uspel poslikat en cel enotedenski maturantski izlet v Grčijo za Jupiter thumbsup
 0   

Aleš @lial 15. Okt 2010, 20:11

morskow je napisal/a:
Insistiram pri trditvi: DSLR JE RESEN STROJ, KI GA JE TREBA RES DOBRO OBVLADATI IN ZNATI UPORABLJATI. Če nisi pripravljen na to, boš vrgel 600 EUR stran, pa če se vsi na trepalnice postavite.


Drži.
thumbsup
 0   

FavoryAllegra @FavoryAllegra 15. Okt 2010, 23:35

Z DSLR-ji sem se že spoznavala. Enkrat sem z enim od Canonov celo preslikala celo fešto. Slike so menda dobr uspele(jz jih še nisem vidla) Sem pa u tem večeru naredila preko 200 slik. Objektiv je bil 18-55...

Na vas se obračam predvsem zato, ker mi noben od prijateljev ne zna svetovat kaj bi bilo najbolj primerno za moje potrebe.
Ni mi toliko pomembno koliko je povečava, kot mi je pomembno to da dela dobre fotke v gibanju. Do zdaj sem se okoli tega zanimala pri znancih in vsak je na svojo stran vleku da je njegov Canon, Nikon, Pentax...najboljši. Noben mi pa ni obrazložil zakaj ima tako mnenje.

600€ za začetek je kar dosti. Sicer me pa bolj mikajo rabljeni kot pa novi ker so cenejši in njihovi lastniki ponavadi dobro skrbijo zanje.

Vsem najlepša hvala za ogdovore, jemljem na zanje;)
Vseeno bom pa vesela še kakšnega predloga saj se mi z nakupom ne mudi:)

Lp
Beduinska legenda pravi:

Bog je vzel sapo toplega vetra,
dihnil je vanj in ustvaril arabskega konja...
 0   

Ratter @Ratter 16. Okt 2010, 07:04

Sprašuješ kakšen objektiv rabiš za fotografiranje premikajočih se ljudi oz.živali?
Firma fotoaparata ni pomembna.To kar ti rabiš je IS ali stabilizator slike.
Glej,da ga boš imela,ko boš kupovala fotoaparat.Nekateri imajo stabilizator že v fotoaparatu.
Mislim,da Pentax in Sony.Canon in Nikon ga nimata.To se pravi,da moraš kupit takšen
objektiv,ki ima stabilizator slike.(IS pri Canonu NR pri Nikonu)
Rabiš objektiv,ki dokaj hitro ostri.Nekateri ostrijo zelo počasi in niso
primerni za premikajoče se stvari.(bog ne daj kak manualen objektiv,kjer moraš nastavljat vse ročno)
Osebno bi ti priporočal za ta denar (600€),da kupiš rabljen Canon 30D ali 40D z objektivom 17-85,
ker je dokaj hiter kar se ostrenja tiče in ima IS.(pa še 5x zoom)
Na Nikone se ne spoznam.(so že prejšnji zapisali nekaj glede Nikonov)

Naslednja stvar,ki je dokaj pomembna.Vsi resni fotoreporterji imajo Nikone ali Canone.
Zato,ker je za ti dve firmi največja izbira objektivov in najbolj razširjeni servisi.
(upam,da niso sedaj kateri užaljeni)
Tisti fotoaprat (beri sistem),ki ga boš kupila sedaj potem nadgrajuješ.In problem je menjat
firmo,ko imaš že kar nekaj robe od ene firme doma.
Še nekaj.DSLR fotografija je brezno brez dna,kar se denarja tiče.Tu se stalno nekaj dokupuje.
(objektiv,fleš,tripod,filtri,baterije,....pač po potrebi in zmožnostih)
DSLR fotoaparat je stroj za ustvarjanje.Ko hočeš nekaj ostro,drugo pa ne in tako tudi fotografiraš in prikažeš.
Z DSLR lahko se lahko umetniško izražaš,kar se s kompaktom ne moreš.Vsaj v taki meri ne.

Najpomembnejša stvar,ki pa jo potrebuješ za fotografiranje premikajočih zadev je pa fotografsko znanje.
Fotografije dela samo fotograf in ne DSLR.Fotoaparat je samo pripomoček (orodje) v rokah fotografa,
ki ima potrebno znanje in izkušnje.Oboje pride s časom,če je volja in zanimanje.
Nihče se ni rodil s fotografskim znanjem.Literature je dovolj na netu.
Sama pa moraš presodit ali ti je fotografija dovol močan hobi,da se ti splača vlagat denar.


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Zadnje v forumu
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati