0 

Sandi @samoel 16. Feb 2005, 21:22

Pozdravljeni!

Rad bi preslikal stare diase .Nabralo se mi jih je krepko preko 2000 zato ne bi šel v foto studio na bobenski skener.V fotografskih delavnicah me moti tudi to, da je potrebno dias vzeti iz okvirčka.

Na preslikavi ne potrebujem velike kvalitete in resolucije.Pač tako za ogled na monitorju in za obujanje spominov po e-pošti.

Zanima me če ima kdo izkušnje s preslikavo,nastavitvami morda v makru načinu.

Za vse nasvete se zahvaljujem
   0 

chips @chips 16. Feb 2005, 23:57

No, najbolj enostavna zadeva je dias skenirati v fotolabu, za kar pa bos moral odsteti kar nekaj denarja, glede na kolicino ki si jo omenil. Bobenski skener pa ne pride vpostev, ker je ta skener namenjen profesionalni rabi, in kot tak, je sken iz njega strasansko drag. V foto labu ti ne bodo vzeli dias iz okvircka (vsaj povecini ne), ker imajo maske za diase. To pomeni, da dias vstavijo notri z okvirckom vred. Ne predstavljam si, da bi mi prisel kdo v lab z 2000 diasi in bi jih moral ven iz okvirckov jemat in skenirat:)

Najbolj domaca varianta pa je preslikava z objektivom in kot taka tudi najmanj kvalitetna. Za to bos potreboval macro objektiv. Postopek pa je sila enostaven: aparat das na stojalo (bolje je to poceti na repro mizi), dias pa postavis na svetlobno plosco. In to je to... Merjenje svetlobe prepustis aparatu. Bistvo pa je, da imas kontra svetlobo ali po domace, da imas osvetlitev za diasom.
   0 

Sandi @samoel 17. Feb 2005, 20:41

Hvala bom poizkusil.

V starih casih je obstajal adapter v katerega si vtaknil dias
nameril v jasno nebo(ni bilo izravnave bele barve) in dobil relativno poceni in kvaliteten negativ.Žal napravice nikoli nisem videl v živo.
   0 

iztok @izo 17. Feb 2005, 20:47

obstaja, obstaja ta napravica. morm pobrskat za kak link, obstaja tudi za 300d in za druge (d)slr-je. najlažeje pa je s kakšnim kompaktom poškljocat. dosti hitreje gre kot skeniranje pa tudi kvalitete je presenetljivo dobra (tudi če primerjaš detajle iz skena). večji problem, je osvetlitev diasa, lahko se prek difuzorja usmeril proti sonca, boljša reštev pa je da vse skupaj nasloniš po d kakšno namesnko neonko al pa tisto foto luč za pregledovanje diasov, če jo premoreš.
   0 
   0 

Sandi @samoel 17. Feb 2005, 22:15

Hvala ti!

Nekaj takega sem iskal. biggrin biggrin biggrin
   0 

odi7850 @odi7850 17. Feb 2005, 22:19

Za vecino klasicnih F/A, bolj priznanih znamk dobis "slide duplicatorje", kakor tudi ze za nekatere digitalce, dobis celo univerzane.....malo pobrskaj po netu.
vcasih je bila najcenejsa varjanta za "Praktiko", "Pentaxa" itd

Poglej link za univerzalca D F/A:
http://www.ise-pro.com/e.newitem.digitalduplicator.htm
Za klasicne F/A:

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=search&ci=715&Q=&O=NavBar

Lp, Odi.
.
. Dobro luc vsem......


Pojdi na:   
Postani Slo-Foto.net član
Anketa
Kako pogosto uporabljate mobilni telefon za fotografiranje?
Rezultati