Ker gre v tem primeru za uporabo na Nikon bodyju, bi jaz svetoval Sigmo.
Zakaj?
- hitreje ostri
- tišje ostri (pri kakšni klubski sceni nastopov, precej pomembno),
- pri ostrenju uporablja boljšo logiko od Tamrona. To pomeni, kadar izgubi fokus, ne bo delal celotnega hoda naprej in nazaj kot to počne Tamron.
Tamrona 17-50mm f2.8 (brez VC) sem imel in je bil zelo ok objektiv. Za portrete in dnevno sceno. Ne rečem, sem tudi nekaj koncertov dal z njim čez in fotke so bile super, ampak.... je bilo potrebnega več časa pri lovljenju posnetka, tiste nepredvidljive scene nastopajočih pa zaradi počasne odzivnosti objektiva, nisem mogel ujeti.
Sigma bodisi 18-50 brez OS kakor tudi z OS in 17-50, se bo sigurno v takšni situaciji bolje izkazala.
Po kvaliteti renderinga (to je zelo popularen izraz

) pa so si precej blizu.
Imam tudi Tamrona 70-200 s katerim sem naredil že cca. 16.000 fotk. Ni najboljši ampak jaz sem se nanj popolnoma navadil in mi dela super slike.
Drugače pa se na koncertih tudi sam vse bolj nagibam k uporabi fiksnih. Vedno imam s seboj 50mm f1.8, 85mm f1.8. Razmišljam pa tudi o nakupu 28mm f1.8 oziroma 35mm f2.0. Dejansko 17-55mm uporabljam na koncertih vse manj. Če že potrebujem široki kot, rajši uporabim 12-24 in nekoliko daljši čas osvetlitve, pa spet dobim neko novo razsežnost in "dimenzijo" dogajanja.
In meni osebno pri goriščnici 17mm ali 55mm IS sploh ne igra vloge; ga imam na koncertih kar izklopljenega.